Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:53, 11 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Danusiu - niestety ten pomysł nie przejdzie, bo Iza niezbyt dokładnie zrobiła plan
Wg. planu, ta rabata ma kształt bardzo wydłużonego trójkąta, z podstawą na linii ogrodzenia. Po zdjęciach widać, że ten trójkąt jest prawie równoboczny.
Jak próbowałam ten pomysł pokazać na zdjęciu, to rabata zmniejszała się bardzo niewiele (a z planu wynikałoby, że "wysokość trójkąta" zmniejszyłaby się prawie o połowę)

Jeśli plan jest niedokładny i nie odzwierciedla rzeczywistych proporcji to nasza robota nic tu nie da. Jest na marne. Zacząć trzeba od dokładnego zwymiarowania.

A na zdjęciach to można jedną rabatkę podpowiadać, a nie odnosic się do tak trudnego, skomplikowanego terenu, jak U Iwonki
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:51, 11 sty 2018

Do góry
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:49, 11 sty 2018

Do góry
Albo skoro jest i ma zostać, to na części ze świerkiem i kulami świecącymi powinien byc sam trawnik i tylko trawnik, a rabata kończy się murkiem. Kropka
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:48, 11 sty 2018

Do góry
Murek moim zdaniem do rozwalenia, teren do ukształtowania, da się zejść na takiej powierzchni do poziomu kostki przecież.

Ten murek psuje wszystko i generalnie mówiąc delikatnie, zawadza. Co by i człowiek nie wymyślił i i tak nie wyjdzie.

Na ten teren pasuje mniej więcej taki styl

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-inteligentny

albo bardziej kolorowy i pomieszany

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:07, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ooo, ale pomysł przeniesienia schodka na granicę z kostką bardzo mi się podoba!
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:07, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu mamy kilka wersji z ta linia rabat, i zobaczymy na czym ostatecznie stanie.Ta linia na rysunku ponizej wymaga rozebrania sporej częsci murka ( bo tam jest różnica poziomów) i obawiam sie że wówczas kamień - głaz z rabaty frontowej wyląduje w trawniku. Ja mogę tak maksymalnie połaczyc ta rabate frontową z ta powyżej aby głaz był wciagniety w rabate a nie w trawnik.
Danusiu a co ty radzisz na swoim projekcie? Te linie zielone to linia rabaty, czy trawnika?
Ciemiernik - Helleborus 10:06, 11 sty 2018

Do góry
Gdy jest na plusie to może stać na zewnątrz, gdy więdnie - podlej.
Gdy na minusie - chowaj gdziekolwiek, aby na plusie. Niskim plusie. Tak powinien dotrwać do wiosny.

Pozostawiony na dworze zmarznie na tyle, że nie będzie atrakcyjny w wyglądzie, całkiem nie zmarznie, odrodzi się w przyszłym roku.

Po przebytej zimie wsadzisz na wiosnę do gruntu. Będzie piękny w następnym sezonie.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 10:00, 11 sty 2018

Do góry
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:58, 11 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Danusiu czy to odpowiedz do mnie Zmyliłam sie odnosnie tego świerka, że jest w trawniku.

Tak do ciebie tylko nie mogę znaleźć zdjęcia, gdzie jest świerk jakby na wycepce, czyli częśc z trawnikiem jest dużo większa a świerk otacza trawnik.

A odnośnie linii to mi się spodobało makadamii'

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:39, 11 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tego bym nie robiła, to dwa różne style i dwa różne światy, nie pasują do siebie, stożki nie mogą być sposobem na wszystko. Tutaj bardziej trzmieliny na pniu widzę różnej wysokości.

https://pl.pinterest.com/pin/285486063860274575/

ale to mi się podoba, że świerk jest w trawniku

Danusiu czy to odpowiedz do mnie Zmyliłam sie odnosnie tego świerka, że jest w trawniku.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 09:34, 11 sty 2018

Do góry
Tego bym nie robiła, to dwa różne style i dwa różne światy, nie pasują do siebie, stożki nie mogą być sposobem na wszystko. Tutaj bardziej trzmieliny na pniu widzę różnej wysokości.

https://pl.pinterest.com/pin/285486063860274575/

ale to mi się podoba, że świerk jest w trawniku

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 11 sty 2018

Do góry
Mille napisał(a)
... mam poważną zagwozdkę, bo jeśli zdecyduję się na świerki i zostawię im odpowiednio dużo miejsca (zwłaszcza, że z systematycznym cięciem moze być w dłuższej perspektywie problem), to chyba mogę zapomnieć o rabacie przed nimi. Z drugiej strony sam szpaler będzie chyba smutno wyglądał,a jest to ważna część ogrodu (widok z istotnych miejsc w domu). 6,5 m pomiędzy domem a ogrodzeniem to naprawdę niewiele W dodatku ulica jest od poludnia, więc świerki mogą w przyszłości zabierać światło i sprawiać wrażenie ponurego ogrodu.

A ja tak uwielbiam wszelkie świerki! Miałam nadzieję, że wymuszona rearanżacja ogrodu będzie świetną okazją, by się zaopatrzyć w "kilka" sztuk...

Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.

Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.

Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:15, 11 sty 2018

Do góry
Trzeba wytrzymać reklamę, a potem trzy filmy z trzech wejść w programie "Dzień dobry TVN", przy okazji znalazłam tę prezentację

https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/najpiekniejszy-ogrod-na-swiecie-znajduje-sie-w,142768.html
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:17, 10 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też ciemierniki schowałam, te z kwietnika. Bluszczyki też

Ja nałożyłam stara zimową kurtke - taki namiot im zrobiłam, nie chce do domu bo zmarnieją, w piwnicy tez - mam doświadczenie z zeszłego roku...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:16, 10 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie widziałam

To zobacz- cudowne fotki, cudowne ogrody a twój budzi najwieksze emocje bo jest Twój Jest juz w 44 sekundzie (może i wczesniej)
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:07, 10 sty 2018

Do góry
Ja też ciemierniki schowałam, te z kwietnika. Bluszczyki też
Mały ogródek od początku 21:02, 10 sty 2018

Do góry
Kontynuacja tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8111-malymi-krokami-ogrod-wioli
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:47, 10 sty 2018

Do góry
Nie widziałam
Moja bajka 20:00, 10 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
tak, widzę jestem Fajnie

Za Twoją sprawą to się stało .
Kalettes (Kalerosse) 18:54, 10 sty 2018

Do góry
To krzyżówka jarmużu z brukselką. Czyli warzywo kapustne.
Uprawiasz jak jarmuż.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/495-uprawiajmy-jarmuz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies