Jeśli plan jest niedokładny i nie odzwierciedla rzeczywistych proporcji to nasza robota nic tu nie da. Jest na marne. Zacząć trzeba od dokładnego zwymiarowania.
A na zdjęciach to można jedną rabatkę podpowiadać, a nie odnosic się do tak trudnego, skomplikowanego terenu, jak U Iwonki
Albo skoro jest i ma zostać, to na części ze świerkiem i kulami świecącymi powinien byc sam trawnik i tylko trawnik, a rabata kończy się murkiem. Kropka
Danusiu mamy kilka wersji z ta linia rabat, i zobaczymy na czym ostatecznie stanie.Ta linia na rysunku ponizej wymaga rozebrania sporej częsci murka ( bo tam jest różnica poziomów) i obawiam sie że wówczas kamień - głaz z rabaty frontowej wyląduje w trawniku. Ja mogę tak maksymalnie połaczyc ta rabate frontową z ta powyżej aby głaz był wciagniety w rabate a nie w trawnik.
Danusiu a co ty radzisz na swoim projekcie? Te linie zielone to linia rabaty, czy trawnika?
Gdy jest na plusie to może stać na zewnątrz, gdy więdnie - podlej.
Gdy na minusie - chowaj gdziekolwiek, aby na plusie. Niskim plusie. Tak powinien dotrwać do wiosny.
Pozostawiony na dworze zmarznie na tyle, że nie będzie atrakcyjny w wyglądzie, całkiem nie zmarznie, odrodzi się w przyszłym roku.
Po przebytej zimie wsadzisz na wiosnę do gruntu. Będzie piękny w następnym sezonie.
Tego bym nie robiła, to dwa różne style i dwa różne światy, nie pasują do siebie, stożki nie mogą być sposobem na wszystko. Tutaj bardziej trzmieliny na pniu widzę różnej wysokości.
Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.
Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.
Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.