Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 11:28, 08 lip 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
A te plamy na horstach to co to?
I one mi całkiem skarłowaciały
To Magical Mont Blanc

Też mam takie plamy na liściach u ogrodówek rosnące przy chodniku od strony południowo-zachodniej i też uwarzam że to są poparzenia od słońca. Tej horty to przypadkiem nie przesadzałaś jej? Bo tak reagują na przesadzenie kilkuletnie krzaki że karłowacieją, mam to samo z jedną hortką rosła w pierwszym rzędzie w szpalerze była całkiem sporym krzakiem i okazała się być odmianą z tych wyższych,po przesadzeniu zminimalizowała mi się do 30cm, w tym roku to samo kurdupel 30cm na tyłach w szpalerze i nie wiem czy czekać aż odchoruje swoje czy wymienić na inną..
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 10:58, 08 lip 2024

Do góry
Kasya napisał(a)
Kropi deszcz a ja w końcu mogę posiedzieć na tarasie jednocześnie bez wrażenia że jestem pod dachem
I to chodziło

Fajnie, wam to wyszło.
Super to wygląda.
Ogród z koniczynką 10:44, 08 lip 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)

Bardzo lubię ten twój widoczek z okienkiem
Pysznogłówka, floksy pięknie kwitną.
Fajna masz tą żółwiczke.
Oj przydałaby się u mnie taka sikaweczka deszczowa, bo sucho u mnie.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 10:32, 08 lip 2024

Do góry
Po dwutygodniowym urlopie w ogródku zastałam istny busz . Wszystko tak się rozrosło, zakwitło, że dopiero teraz widzę jak to szybko rośnie. Przebywając na codzień w ogrodzie nie widać tak diametrialnej różnicy. Oczywiście muszę poplewić bo dużo chwastów wyrosło, poprzycinac przetaczniki, kocimiętki,natomiast nie tylko plusy ale i minusy są zastanej sytuacji. Prawdopodobnie kolejna trzmielina mi padnie. Coś ją dopadło. Ewidentnie widać biały osad na pniu trzmieliny. Podobnie u przetaczników. Mączniak, choroby grzybowe. I moje pytanie co z tym zrobić:/. Zrobiłam oprysk z Amistar 250sc preparat grzybobójczy. Mam też Switch.Czy z przetaczników usunąć liście z mączniakiem?

Ogród długi 09:42, 08 lip 2024

Do góry

Cieszę się na obietnicę większej ilości zdjęć. Co to za miskant na zdjęciu?
Ogródek Gosi 08:52, 08 lip 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Cudowna jest ta rabata ❤️❤️
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:31, 08 lip 2024

Do góry
Wczoraj odwiedziłam ogród Moni ❤️
Bardzo Ci (Wam) dziękuję za gościnę, rozmowę i oprowadzenie po cudownym ogrodzie .

Na pamiątkę zostawię kilka moich fotek

To ujęcie chyba każdy zna

Szalone ożanki

Na tym zdjęciu jest jedna trawa

Moje ulubione kolory, fiolet i róż

Wielkie variegatusy

Kolejne wielkie trawiszcza

I zakręcona droga

Wilczy ogród 08:20, 08 lip 2024

Do góry
Chciałam się pochwalić, że całkiem niespodziewanie udało mi się odwiedzić wczoraj Madzię ❤️. No prawie całkiem, zapowiedziałam się dosłownie kilka dni przed przyjazdem

Madziu! Baaaaardzo Ci dziękuję za gościnę, rozmowę, i za wszystko .

Mam tylko kilka fotek, bo po pierwsze światło nie współgrało , a po drugie, jak już Sylwia wcześniej napisała, Madzia robi lepsze fotki

Oszałamiający widok z tarasu

Gaury giganty

Fantastyczne kolory

Zacisze Alicji 08:03, 08 lip 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Można też posiedzieć na ławeczce nad stawem pod katalpą.

Czy ten pień za ławką to pień katalpy? Ile lat ma to drzewo? Wielkie, nie sądziłam, że tak duże rośnie. Moja katalpa ma kilkanaście lat i jest maleńkim drzewkiem. Paprocie masz obłędne
Znowu na wsi 07:42, 08 lip 2024

Do góry
Dobry pomysł z powojnikiem botanicznym, chociaż czy nie ma z nim problemów? Mój Paul Farges, rośnie bardzo silnie, a jak daje sobie radę posadzony tuż przy brzozie to nie wiem

Julia piękna, kiedyś miałam, mandżurski byłby chyba najlepszym wyborem
Fotkę usunę
Jola, sadzonkujesz, siejesz? Gdybym miała więcej czasu, ech!
Przerwa na kawę... 07:33, 08 lip 2024

Do góry
Judaszek po deszczowym weekendzie coraz mocniej się wybarwia i ma mnóstwo nowych pączków liściowych. Starsze listki trochę przypala ale jest nadzieja na ładne odbicie. Zobaczymy. Ja z kolei weekend spędziłam tak...
Ogródek Gosi 01:16, 08 lip 2024

Do góry
Wszyscy robią jakieś przeróbki, robię i ja.
Zaczęłam od poszerzenia rabatki oczkowej. Minimalnego poszerzenia, bo trzeba było gdzieś zmieścić zdobycze przywiezione z łódzkich szkółek
Może zmiany są mało widoczne, ale najważniejsze, ze roślinki się zmieściły

Było

Jest. Rabata kończyła się na linii węża. Dosadziłam epimedium Shiho i Spine Tingler. Pierwiosnki japońskie, jakąś paproć, którą dostałam od koleżanki. Muszę jeszcze kupić cyklameny wiosenne.

I tak zamierzam poszerzyć prawie każdą rabatę. Muszę na przód poprzedzać irysy, bo mają za dużo cienia w głębi rabat
Ptasi gaj 23:53, 07 lip 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Lilie piękne. Bardzo lubię zwłaszcza jeśli pachną.

Szerokie kadry też fajne. Zdecydowanie więcej musisz ich robić.

Ziemia po jałowcach jest mocno wyjałowiona. Dobrze ją przygotuj nim wsadzisz miskanty.

U mnie caradonna stoi na baczność. Mam przepuszczalną glebę.

Te pachnące to dopiero za jakieś 2 tygodnie będą. Te to pachną na kilometr mają po 2 metry z kwiatostanem.
Zresztą te tygrysie też takie wysokie. Dzisiaj u nas padał krótko intensywny deszcz i mi się 4 tygrysie złamały.

Szerokie kadry? W tym sek, że że mnie słaby fotograf.

Tak trzeba będzie korzenie wykopać żwir usunąć i kompostu nawieźć.
Jałowce rosły pod domem takieoje przekleństwo eM wsadzil i nie dał tknąć bo osłaniają dom od wiatru. 20 lat i bardzo źle wygladały.

Ani u mnie środki na baczność a boczne leżały. U mnie za dobra ziemią. Sypane liście, trawa po wertykulacji o zielona oraz kompost.

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 23:12, 07 lip 2024

Do góry
Grzegorz_C napisał(a)
Cześć,
może ktoś mi podpowie, co jest przyczyną żółknięcia i usłuchania liści, kwiatów, pędów.

Na wiosnę pięknie wybija, cały zielony. Później w okolicach czerwca zaczyna się wielkie żółknięcie liści, aż do takiego stanu jak obecnie. Sytuacja powtarza się, co roku. Żółkną najpierw liście od dołu do góry, później pędy od góry do dołu. Na koniec podczas kwitnienia pączki też żółkną przed rozwinięciem.

Jeśli chodzi o nawóz, to co 10-14 dni dostaje nawóz dla powojników + do każdego podlewania biohumus.

Wygląda jak powój, a nie powojnik. Powojnik to clematis.
Powoje w dni pochmurne kwiatów nie rozwijają, przez to mogą przekwitnąć nim się rozwiną.

Wzgórze chaosu 22:45, 07 lip 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Różowe Annabellki skradły moje serce ❤️. Jak i cały ogród

Piękne zestawienia roślin, taka zwiewność jest w Twoim ogrodzie. Zachwyt, to mało powiedziane

Moje serce też, warto je sadzić bo są piękne
Pozdrawiam Aga, cudowną miałaś podróż, jedna moja kawa była jej towarzyszką

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Jak zawsze pięknie. Iwonka ty masz takie przemyślane nasadzenia i spójnie kolorystycznie.
Ciekawe kiedy się zabierzesz za tą drugą działkę?

Druga działka w drugim życiu

A na razie opieka nad tym co się zmieniło, posadziło.
Myślę, że moje powtórzenia roślin i kolorów łączą przestrzeń, nadają spójności.

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Iwonko dziękuję raz jeszcze za Towarzystwo i obwiezienie w obie strony
Sesja pamiątkowa za moment z telefonu

Sylwia dziękuję za ogród twoimi oczami
Wiem, że ty patrzysz nie wycinkami a obrazami, i te obrazy są dla mnie ok
Aż nie wierzę, że to napisałam, ale to prawda.
Wreszcie czuję, że to widoki, których nie chcę poprawiać.
Wielka ulga, zostają zatem na tyłach liftingi i pielęgnacja

Do góry
Magleska napisał(a)
Iwonka
cudownie masz -wspaniałe fotki ,bo i ogród perfekt
Nie mogę się napatrzeć

Wiesz Kochana, że pstrykamy kiedy jest najładniej

Poznajesz?
Mam tylko kilka fotek z tej niedzieli pełnej wzruszeń i emocji...

Do góry
Alija napisał(a)
Delikatnie i zwiewnie, przepięknie.
Co roku przeżywam zachwyt nową rabatą, w tym sezonie to oczywiście bobas na środku, pilnowany z boku przez klony i stożek cyprysowy

Do góry
Wafel napisał(a)
Niezadużo już tego chaosu chyba, bo nie zauważyłam Ślicznie, lekko z tymi jeżówkami bladymi, muszę je mieć, takie są piękne w swej prostocie
Pallidy nadają rabacie swojskości, lekkości, nieco bałaganiarskiego stylu. Uwielbiam je i czekam na samosiew.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies