Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:02, 04 lis 2015

Do góry
Święta-plan jest , zakupy są,

Szklarnia-dzis wzięłam się za szklarnię, wyalilam krzaczory pomidorów i papryki, musze tylko w niej posprzatac i moge czekac na wiosnę usłana kwieciem
Typografia ogrodu 14:02, 04 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
mnie się wydaje że ja bym tej jarzminaki nigdy nie zestawiła z wyskoą trawą

dzieki zatem.
Typografia ogrodu 14:01, 04 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
piszesz o liściach molini? a ona u Ciebie bardzo wysoka jest? Ma 2 matry czy mniej.sorry za przesłuchanie ale Ty masz ją chyba najdłużej.

wysoka no ze dwa metry to na 100% ma
Typografia ogrodu 14:00, 04 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
piszesz o liściach molini? a ona u Ciebie bardzo wysoka jest? Ma 2 matry czy mniej.sorry za przesłuchanie ale Ty masz ją chyba najdłużej.

pisałam o liściach jarzmianki
Typografia ogrodu 13:59, 04 lis 2015

Do góry
mnie się wydaje że ja bym tej jarzminaki nigdy nie zestawiła z wyskoą trawą
Typografia ogrodu 13:59, 04 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
liście sa nisko naprawdę
Typografia ogrodu 13:58, 04 lis 2015

Do góry
liście sa nisko naprawdę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:57, 04 lis 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

kobieta pracująca...żadnej pracy sie nie boi ....chyba ...tak sądzę

ale dziś to ja mówie ..."Pani Poczeba"

czego ci poczeba?

dziś to ja mówie ..."Pani Piorun Bezhumoru"
Typografia ogrodu 13:56, 04 lis 2015

Do góry
przynzam szczerze ze nie potrafię doradzić, ale podgladam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:54, 04 lis 2015
Do góry
malkul napisał(a)

Beatko nie za bardzo rozumiem ztą Pania Kwiatkowską-ups

kobieta pracująca...żadnej pracy sie nie boi ....chyba ...tak sądzę

ale dziś to ja mówie ..."Pani Poczeba"
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:51, 04 lis 2015

Do góry
Bea napisał(a)
Powzdychałam i oglądałam.
Potrzebuję pomocy Pani Kwiatkowskiej.

Beatko nie za bardzo rozumiem ztą Pania Kwiatkowską-ups
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:48, 04 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
...a mianowicie co ile sadzilas klosownice?

zmierzyłam srednio co ok 60cm
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:12, 04 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
Słyszałam, że malkul ma jeżówki od Ciebie - te śliczne różowe ... jaka to jest odmiana?

Rozdaję jak pisze Ola zwykłe purpurowe, bo one się sieją.
Jednak dla Malkul poszły "dzieci" jeżówki Doubledecker, której przestały się z wiekiem robić "kogutki". I większość jeżówek które rozdaję to właśnie z tej kępy.

Trudno mówić, że to Doubledecker, bo jest pojedyncza a nie podwójna. Wysiewa się pięknie bo z jednej strony ma rabatę z dużą ilością piasku i dzieci jeżókowych mam tu zawsze tysiące. Wyjątkowo w tym roku nie miałam, ale zimy nie było i nasiona się po prostu nie stratyfikowały. Dla mnie czy purpurowa czy ta pseudo Double niczym się nie różnią..
Archiwalna kępa z 2012 roku.. matka jeżówek

A to dzieci rozrzucone po ogrodzie I też się już mnożą i rośnie nowe pokolenie.

Typografia ogrodu 10:17, 04 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wnioski na ten moment:

Albo same gracki a jarzmianki wtedy do kul bukszpanowych

albo trawa z bagien z jarzmiankami

pozostałe szczegóły jak ustalimy trawy

mus Malkul przywołać ona ma wszystkie te rosliny

Dobre wnioski 1m.na samego gracka wystarczy.
Typografia ogrodu 10:12, 04 lis 2015

Do góry
wnioski na ten moment:

Albo same gracki a jarzmianki wtedy do kul bukszpanowych

albo trawa z bagien z jarzmiankami

pozostałe szczegóły jak ustalimy trawy

mus Malkul przywołać ona ma wszystkie te rosliny
Typografia ogrodu 10:09, 04 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
gracki z jarzmiankami nie zagrają - tu dziewczyny na pewno mają rację, o molinii się nie wypowiem bo nie znam.

Wiem, że Ty lubisz monochromatycznie, ale u siebie beatlesy w kulach bukszpanowych szybko mi się znudziły - podoba mi się za to pomysł na hakone (tylko ta limonkowa) i buksy a w nich jarzmianki, tyko bardziej przy murku, żeby potem ich brzydkich liści nie było widać - choć mi Malkul mówiła, że jak takie się pojawią to od razu wycina i po kłopocie.

lubie monochromatycznie. pomysła z beatlesami tez za wzgledu na cień. Ja lubie proste formy.
Typografia ogrodu 10:06, 04 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
podobno bordowe potrafia sie rozsiac bez powtórzenia koloru a białe rozsiewają sie normalnie. ja mam połączenie bordowej i białej ale biała nie zakwitła :: a blado różowe ma malkul czy to juz białe?

białe - bo ja tez je mam i będę udawać, że rózu nie dostrzegam
Typografia ogrodu 09:52, 04 lis 2015

Do góry
gracki z jarzmiankami nie zagrają - tu dziewczyny na pewno mają rację, o molinii się nie wypowiem bo nie znam.

Wiem, że Ty lubisz monochromatycznie, ale u siebie beatlesy w kulach bukszpanowych szybko mi się znudziły - podoba mi się za to pomysł na hakone (tylko ta limonkowa) i buksy a w nich jarzmianki, tyko bardziej przy murku, żeby potem ich brzydkich liści nie było widać - choć mi Malkul mówiła, że jak takie się pojawią to od razu wycina i po kłopocie.
Typografia ogrodu 08:54, 04 lis 2015

Do góry
podobno bordowe potrafia sie rozsiac bez powtórzenia koloru a białe rozsiewają sie normalnie. ja mam połączenie bordowej i białej ale biała nie zakwitła :: a blado różowe ma malkul czy to juz białe?
Ogródek Iwony 23:32, 03 lis 2015

Do góry
Ilonko, polecam też gnojówkę z pokrzywy. Ma mdły zapach w czasie oprysku, ale po niej roślinki dostają drugiego życia i mszyc nie ma ani innych szkodników.

I jeszcze znalazłam u Gosi - Malkul na 42 stronie:

"...może komuś się przyda,skopiowane z bloga forumowej DPS-i - domowe sposoby zalczania mszyc

Wyciąg z pokrzywy
l kg świeżych pokrzyw lub 250 g suszu zalać 5 litrami wody, moczyć przez 24 h.
Nie rozcieńczony wyciąg stosować do oprysku roślin przeciw mszycom.
Wyciąg z liści paproci
l kg świeżych liści paproci lub 100 g suszu zalać 10 litrami wody i odstawić na 2 tygodnie.
Stosować w rozcieńczeniu l :2 przeciwko mszycom.
Wyciąg z aksamitki
Pół wiadra suchych roślin zalać 10 litrami wody, pozostawić na dwa dni, następnie przecedzić, dodać 40 g szarego mydła.
Stosować przeciw mszycom, szczególnie w uprawie roślin jagodowych.
Wyciąg z rumianku
3 kg ziela lub l kg suszu zalać 10 litrami ciepłej wody, pozostawić na 12 godzin. Rozcieńczyć wodą w stosunku l :5.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, przędziorkom, gąsienicom motyli.
Wyciąg z łętów ziemniaka
Około l kg świeżych łętów ziemniaka lub 0,6 kg suchych, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 godziny.
Po przecedzeniu używać do oprysku przeciwko mszycom,. przędziorkom i bielinkom.
Wyciąg z łusek cebuli
200 g łusek z cebuli zalać 10 litrami ciepłej wody Pozostawić na okres 4 – 5 dni.
Wykonywać kilkakrotny oprysk roślin kwitnących przeciwko mszycom i przędziorkom.
Wywar z liści pomidora
l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.
Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
Wywar z tytoniu
400 g odpadów tytoniowych zalać 10 litrami wody i odstawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, odcedzić i dodać 20 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny przeciwko mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Wywar z krwawnika
800 g suszonego krwawnika zebranego na początku kwitnienia zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny, dodać 40 g szarego mydła.
Wywarem opryskiwać rośliny kilkakrotnie przeciwko mszycom, przędziorkom. gąsienicom bielinka i larwom pluskwiaków.
Wywar z siana
400 g siana zalać l0 litrami wody i pozostawić na 24 godziny, następnie gotować przez 2 godziny, dodać 30 g szarego mydła.
Stosować do oprysku roślin przeciw mszycom, larwom pluskwiaków i gąsienicom.
Ałun
40 g ałunu rozpuścić w małej ilości gorącej wody i uzupełnić do 10 litrów.
Roztwór stosować do oprysku gleby i roślin przeciw ślimakom, mszycom i gąsienicom.
Roztwór szarego mydła
150 – 300 g szarego mydła rozpuścić w 10 litrach wody.
Roztwór stosować do oprysku roślin przeciw mszycom i roztoczom. Gdy do roztworu szarego mydła dodamy 0,5 l denaturatu, łyżkę wapna i łyżkę soli, roztwór można stosować przeciw gąsienicom.
Serwatka
l litr świeżej serwatki wymieszać z l litrem wody,
stosować raz w tygodniu do oprysku roślin przeciw mszycom."
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies