Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:31, 30 cze 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

proponuję do mojego lasu na pewno znajdę im godną miejscówkę

Rabatka wyszła miodzio, zaglądam systematycznie, ale ostatnio lenia miałam i nic nie pisałam

mam nadzieję, że kręgosłup choć ciut lepiej???

Kręgosłup lepiej, nowe tablety działają na maksa
Fajnie Aniu, że mimo lenia odezwałaś się
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:30, 30 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Poli na pewno ma sekator

Im więcej do cięcia tym lepiej
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:29, 30 cze 2015

Do góry
beta napisał(a)

hahaha...Orange Rocket....ale one nie będą niskie...

Oooo super!! Betka one są takie wściekle czerwone??

Jakby je tak ostro ciąć, nawet co trzy tygodnie??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:28, 30 cze 2015

Do góry
aga_pe napisał(a)
Cholipka....żebym wcześniej wiedziała, to w sobotę bym strzeliła kilka fotek berberysów. Byłam w nowej szkółce i kupowałam Admiration. Nie pamiętam czy czerwone stojące były, ale kilka odmian widziałam

Aga, zdradz na pw gdzie ta nowa szkółka.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:28, 30 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

i jaki ładny

oblukaj sobie Red Pillar , Helmond Pillar, Red Column, Red Rocket

Red Pillary mam i są czerwone ale nie takie żarówiaste. Resztę muszę zobaczyć ale najpierw muszę Betkę pomęczyć
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:26, 30 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Beatka ma czerwone berberysy

A widzisz! Tyle razy się nimi zachwycałam a nie wpadłam aby się Betki zapytać
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:25, 30 cze 2015

Do góry
beta napisał(a)
Polonko, ale cudny te Gracki u Ciebie...prawdziwa uczta dla oka...ja swoje w tym roku dzieliłam...z trzech zrobiłam 11 szt...dochodzą do siebie...w przyszłym roku liczę na fajny efekt
p.s nad morze jeszcze nie dotałam...wiesz...za daleko
pozdr

Betka, dzięki za słowa uznania dla gracków

Kocham Twoje morskie rejony i tak myślę może choć na weekend wybrać się tam, oczywiście z rowerami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:13, 30 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Tosia, gracilimus ma taki biały pasek po środku ale jest on widoczny dopiero z bliska. Z daleka wygląda jak kępa zieleni, nie do zauważenia jest ten biały a raczej szary akcent.
Ml to dla mnie biała trawa

No właśnie biała trawa. Sugerowałam się tym, że nie kwitnie, a mało przyglądałam się kolorom liści.
Cóż, teraz muszę wymyślić jakieś przeznaczenie dla ML
Leśne Wzgórze 22:50, 29 cze 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Aniu. Już kiedyś pisałyśmy o Twoim lesie i o tym, że nie ma żadnego powodu, dla którego Twój ogród miałby stawać w szranki z tymi powstającymi na pustym terenie. Twoja ściółka to igły, a już sam trawnik /a masz piękny!/ utrzymany w takich warunkach, to cud! Postaw na te rośliny, które się dobrze u Ciebie czują. Nie narzucaj sobie konieczności posiadania tego, co nie chce z Tobą współpracować.

Zastanawiałam się nad podniesionymi rabatami. Ostatnio Monia /Borbetka/ w taki sposób poradziła sobie z miejscem pod ogromnymi drzewami, których korzenie uniemożliwiły posadzenie nowych roślin. Zrobiła nasyp z nowej ziemi i w to posadziła rośliny. Owszem, trzeba dbać o wilgotność takiej rabaty, ale mam wrażenie, że może to być łatwiejsze niż pielęgnowanie roślin posadzonych w kiepską ziemię pomiędzy korzeniami drzew... Myślisz, że to jakiś sensowny pomysł?

Moje frosted curls to zaskoczenie roku. Aniu - ja sama nie spodziewałam się, że tak urosną. Tyle, że moje rośliny nie mają żadnej konkurencji. Nawet drzewa są młode, więc nie walczą z bylinami.

Byłam jednak ostatnio w ogrodzie koleżanki, która ma ogród od 8 lat. Drzewa i krzewy ogromne, a pod nimi miejsce na najniższe piętro. I co? Koleżanka martwi się, o nic nie rośnie. Tak, jakby ziemia już się wyjałowiła... jakby konkurencja o składniki była zbyt duża. Ja wsadziłam nowe hortensje wiosną i rosną. Bez nawożenia. Ona posadziła dwa lata temu i są mniejsze, niż były w doniczkach...

To takie moje refleksje... rozpisałam się... ale to dlatego, że bardzo lubię Twój las... I wiem, że Ty też go lubisz

Przyszłaś mnie zrugać? i bardzo dobrze
widzę, że poczytałaś jak się żale na Twoje piękne ogromniaste frosted , już się pogodziłam, że moje takie wielkie nie będą i też mi się podobają... będę próbować jak polinka naturalnymi metodami czyli humus activ na wszystkie rabaty, i tylko na trawnik planuję coś z azotem bo obawiam się, że sam humus to będzie za mało...
jak tak nie dadzą rady to wiosną nawóz pod wszystko na start a potem cały sezon humus...
Sosny mają "fajny" system korzeniowy - palowy i w przeciwieństwie do świerka pozwala na sadzenie roślin w podszyciu, u mnie kłopotem jest piach tylko i wyłącznie...
Błędem było, że skoro już nawoziliśmy ziemię, trzeba było dołożyć i kupić taką naprawdę wartościową, a przywozili nam niestety różną...

Kalifornijki wyniosły mi się z kompostownika i siedzą na rabatach, korę przerabiają na kompost myślę, że to też pomoże
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:14, 29 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)

(...) Dlatego gracki będą przesadzone, tylko gdzie to nie mam pojęcia

proponuję do mojego lasu na pewno znajdę im godną miejscówkę

Rabatka wyszła miodzio, zaglądam systematycznie, ale ostatnio lenia miałam i nic nie pisałam

mam nadzieję, że kręgosłup choć ciut lepiej???

W Kruklandii 14:00, 29 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Przeważnie dwa razy dziennie. Rano i wieczorem ale raz dziennie też można. Ja u siebie zauważyłam pierwsze efekty po miesiącu stosowania Można dodać miodu, cytryny czy mięty- jak kto lubi

Doczytałam o cudownej herbatce ... może i ja spróbuję moje dziecię często choruje ...
Moja codzienność - ogród Oli 08:48, 29 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ola nie zauważyłaś u siebie na grabach małych czarnych robaczków? I nie jest to mszyca. Mam część wygryzionych liści a młode dopiero co rozwijające się zasychają. Nie wiesz co może być przyczyną?

Pojęcia nie mam... na moich były tylko mszyce
Ogród Magdalenka 23:29, 28 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Madziu czy wiesz od czego są takie dziury w liściach graba??
U mnie dodatkowo są takie małe czarne robaczki ale to nie mszyca.

Nie wiem mój jeden grab stanął w miejscu . Obserwuję go czy nie ma "obcych" ale nic nie widzę …. załamałaś mnie teraz jakimiś czarnymi robaczkami .

Brzózki mi też nie ten teges wyglądają , a żadnych chodzących robali nie widzę …

Daj mi znać proszę , jak będziesz wiedzieć co to , ok ?
Typografia ogrodu 22:46, 28 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Też myślę, że to nawóz. Opuchlaki mają białe jaja ( jeśli się mylę proszę mnie poprawić), bynajmniej u mnie jest to kolor biały.

Cieszą mnie takie opinie.i ja tak myślę. Ale wiśnie i tak umierają... Ale już widzę oczami wyobraźni graby na wysokich nozkach ciete w stozki...co myślicie?
Typografia ogrodu 22:42, 28 cze 2015

Do góry
Też myślę, że to nawóz. Opuchlaki mają białe jaja ( jeśli się mylę proszę mnie poprawić), bynajmniej u mnie jest to kolor biały.
Moja codzienność - ogród Oli 22:37, 28 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)

ja mam takie same na trzmielinie. Co gorsza pierwszy oprysk nie zadziałał

Czym pryskałaś?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:36, 28 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja właśnie sadzę bagatelle w okolicy red barona bo wydawało mi się, że się zgrywają kolorystycznie A myślisz, że nie pasują?

Reniu myślę, że będzie dobrze pasować. Red Baron od dołu zielony to będzie fajnie współgrać z czerwienią berberysa.

U mnie berberys ma iść na inną rabatkę. Ciężko to wytłumaczyć ale na cisowej mam samą zieleń i dopóki "cudowne" ML nie urosną do 1,5m to muszę dać tam jakiś akcent czerwony .
Moja codzienność - ogród Oli 22:32, 28 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Ola nie zauważyłaś u siebie na grabach małych czarnych robaczków? I nie jest to mszyca. Mam część wygryzionych liści a młode dopiero co rozwijające się zasychają. Nie wiesz co może być przyczyną?

ja mam takie same na trzmielinie. Co gorsza pierwszy oprysk nie zadziałał
Moja codzienność - ogród Oli 22:29, 28 cze 2015

Do góry
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:27, 28 cze 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Nie, musi być stojący, sztywny i zwarty

A ja właśnie sadzę bagatelle w okolicy red barona bo wydawało mi się, że się zgrywają kolorystycznie A myślisz, że nie pasują?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies