Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 22:33, 29 cze 2015

danuta_ napisał(a)
Aniu, Twoje sosny i mnie do Ciebie zwabiły - widzę, że działasz ambitnie w tym jakże trudnym iglastym lesie. Ale przyznaje jest bardzo pięknie a trawnik imponujący ( troszkę zazdroszczę) Pozdrawiam ( wiewóra też )

trawnik... heh jednak nie będę dementować
dzięki, że zajrzałaś i mam nadzieję na więcej zdjęć u Ciebie
Zielona 22:38, 29 cze 2015

Aniu. Już kiedyś pisałyśmy o Twoim lesie i o tym, że nie ma żadnego powodu, dla którego Twój ogród miałby stawać w szranki z tymi powstającymi na pustym terenie. Twoja ściółka to igły, a już sam trawnik /a masz piękny!/ utrzymany w takich warunkach, to cud! Postaw na te rośliny, które się dobrze u Ciebie czują. Nie narzucaj sobie konieczności posiadania tego, co nie chce z Tobą współpracować.

Zastanawiałam się nad podniesionymi rabatami. Ostatnio Monia /Borbetka/ w taki sposób poradziła sobie z miejscem pod ogromnymi drzewami, których korzenie uniemożliwiły posadzenie nowych roślin. Zrobiła nasyp z nowej ziemi i w to posadziła rośliny. Owszem, trzeba dbać o wilgotność takiej rabaty, ale mam wrażenie, że może to być łatwiejsze niż pielęgnowanie roślin posadzonych w kiepską ziemię pomiędzy korzeniami drzew... Myślisz, że to jakiś sensowny pomysł?

Moje frosted curls to zaskoczenie roku. Aniu - ja sama nie spodziewałam się, że tak urosną. Tyle, że moje rośliny nie mają żadnej konkurencji. Nawet drzewa są młode, więc nie walczą z bylinami.

Byłam jednak ostatnio w ogrodzie koleżanki, która ma ogród od 8 lat. Drzewa i krzewy ogromne, a pod nimi miejsce na najniższe piętro. I co? Koleżanka martwi się, o nic nie rośnie. Tak, jakby ziemia już się wyjałowiła... jakby konkurencja o składniki była zbyt duża. Ja wsadziłam nowe hortensje wiosną i rosną. Bez nawożenia. Ona posadziła dwa lata temu i są mniejsze, niż były w doniczkach...

To takie moje refleksje... rozpisałam się... ale to dlatego, że bardzo lubię Twój las... I wiem, że Ty też go lubisz
Karol99 22:38, 29 cze 2015

Jeny, jak ja zazdroszcze takiej leśnej działki, no jest przepięknie!!!
Mathildis 22:40, 29 cze 2015

Bogdzia napisał(a)
Widze ze obydwie mamy ogrodowego doła ale może minie?

Bogdziu pocieszałam jak umiałam u Ciebie
Mathildis 22:50, 29 cze 2015

Zielona napisał(a)
Aniu. Już kiedyś pisałyśmy o Twoim lesie i o tym, że nie ma żadnego powodu, dla którego Twój ogród miałby stawać w szranki z tymi powstającymi na pustym terenie. Twoja ściółka to igły, a już sam trawnik /a masz piękny!/ utrzymany w takich warunkach, to cud! Postaw na te rośliny, które się dobrze u Ciebie czują. Nie narzucaj sobie konieczności posiadania tego, co nie chce z Tobą współpracować.

Zastanawiałam się nad podniesionymi rabatami. Ostatnio Monia /Borbetka/ w taki sposób poradziła sobie z miejscem pod ogromnymi drzewami, których korzenie uniemożliwiły posadzenie nowych roślin. Zrobiła nasyp z nowej ziemi i w to posadziła rośliny. Owszem, trzeba dbać o wilgotność takiej rabaty, ale mam wrażenie, że może to być łatwiejsze niż pielęgnowanie roślin posadzonych w kiepską ziemię pomiędzy korzeniami drzew... Myślisz, że to jakiś sensowny pomysł?

Moje frosted curls to zaskoczenie roku. Aniu - ja sama nie spodziewałam się, że tak urosną. Tyle, że moje rośliny nie mają żadnej konkurencji. Nawet drzewa są młode, więc nie walczą z bylinami.

Byłam jednak ostatnio w ogrodzie koleżanki, która ma ogród od 8 lat. Drzewa i krzewy ogromne, a pod nimi miejsce na najniższe piętro. I co? Koleżanka martwi się, o nic nie rośnie. Tak, jakby ziemia już się wyjałowiła... jakby konkurencja o składniki była zbyt duża. Ja wsadziłam nowe hortensje wiosną i rosną. Bez nawożenia. Ona posadziła dwa lata temu i są mniejsze, niż były w doniczkach...

To takie moje refleksje... rozpisałam się... ale to dlatego, że bardzo lubię Twój las... I wiem, że Ty też go lubisz

Przyszłaś mnie zrugać? i bardzo dobrze
widzę, że poczytałaś jak się żale na Twoje piękne ogromniaste frosted , już się pogodziłam, że moje takie wielkie nie będą i też mi się podobają... będę próbować jak polinka naturalnymi metodami czyli humus activ na wszystkie rabaty, i tylko na trawnik planuję coś z azotem bo obawiam się, że sam humus to będzie za mało...
jak tak nie dadzą rady to wiosną nawóz pod wszystko na start a potem cały sezon humus...
Sosny mają "fajny" system korzeniowy - palowy i w przeciwieństwie do świerka pozwala na sadzenie roślin w podszyciu, u mnie kłopotem jest piach tylko i wyłącznie...
Błędem było, że skoro już nawoziliśmy ziemię, trzeba było dołożyć i kupić taką naprawdę wartościową, a przywozili nam niestety różną...

Kalifornijki wyniosły mi się z kompostownika i siedzą na rabatach, korę przerabiają na kompost myślę, że to też pomoże
Mathildis 22:51, 29 cze 2015

Karol99 napisał(a)
Jeny, jak ja zazdroszcze takiej leśnej działki, no jest przepięknie!!!

Dzięki Karolu, muszę znów do Ciebie zajrzeć co tam porabiasz
Zielona 23:03, 29 cze 2015

Mathildis napisał(a)

Przyszłaś mnie zrugać? i bardzo dobrze
widzę, że poczytałaś jak się żale na Twoje piękne ogromniaste frosted ,

Ja sporo czytam, ale coraz rzadziej się odzywam Tym razem jednak musiałam, bo sama wiesz, że mieszkasz w cudownym miejscu. Niestety jest tak, że "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma".
07_Rene 23:10, 29 cze 2015

Mathildis napisał(a)
wilga nadal zagląda do mojego lasu, ale nie udało mi się zrobić kolejnych zdjęć...
zapewne gdzieś w pobliżu ma gniazdo pliszka siwa, bo jest u nas praktycznie cały czas i bez większych problemów pozwala robić sobie zdjęcia

Ile dowiem się u Ciebie wartościowych rzeczy Też często widuję te ptaki u siebie, ale do tej pory nie wiedziałam jak się nazywają. Ostatnio zachodzą mi za skórę (nie wiem które, ale ptaki), bo rozgrzebują korę, i to przed domem przy bonicach!, żeby mrówki wyjadać. A ja naiwna myślałam, że to pies sąsiada.

Ilekroć jestem u Ciebie w ogrodzie przypomina się mi taka bajka dla dzieci " in the night garden" - totalna psychodela, ale las mają ładny
Mysza 23:12, 29 cze 2015

Aniu poziomek to mi będzie brakowało w tym roku.Robiac nawadnianie stare truskawki i poziomki poszły w zapomnienieNowych jeszcze nie nabyłam.Hm, sama nie wiem dlaczego.Mus mieć poziomeczki
śliczna ta rabata z łukiem
Mathildis 23:16, 29 cze 2015

Zielona napisał(a)

Ja sporo czytam, ale coraz rzadziej się odzywam Tym razem jednak musiałam, bo sama wiesz, że mieszkasz w cudownym miejscu. Niestety jest tak, że "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma".

hahah ja też u Ciebie wszystko mam obcykane, tak jak u Małej Mi, ale zazdrość mnie zżera i się u Ciebie nie odzywam