Aniu dziękuję za zdjęcie śliwa bardzo ładna u Ciebie już duża.
Cieszę się że się odezwałaś bo chcę się Ciebie poradzić odnośnie śliwy może najpierw opiszę swój problem.
Tydzień po posadzeniu na niektórych gałązkach liście więdną i żółkną podejrzewam że dałam jej za dużo kompostu bo nie sądzę że od nadmiaru wody czy może gleba powinna być bardziej uboga i sucha?
Posadziłam ją w miejsce po perukowcu dla którego było tam za mokro i mi zgnił choć woda tam nie stoi może być tylko cały czas wilgotna, bryła będzie w półcieniu a gałęzie słońce i półcień.
W necie informują że lubi żyzne podłoże i umiarkowanie wilgotne,wytrzymała na suszę.
Masz swoją kilka lat więc masz jakieś doświadczenie co myślisz na jej temat?
Pozdrawiam Bogusia
I pytanie o wysoką bylinę, która by tu pasowała zamiast ożanki, którą muszę przesadzić bliżej trawnika bo jest za niska.
Jakiś kłosowiec?
Ożanka jest między żółtą rudbekią a wysoką różową jeżówką.
Z lewej str to różowe to krwawnica Robert.
Zuza, Vertigo jest pisadzone pod czereśnią ale zdjęcie kiepskue, na szybko robione, wieć mało co widać.
Na balkonie tak mocno się nie wybarwiała a tu po jednhm dniu złapała głęboki ciemny kolor jest za duża na balkon.
Tak pięknie przebarwiają się prosa rózgowate (Panicum virgatum) 'Shenandoah' i 'Squaw'.
Wydaje mi się, że ktoreś widziałam w aktualnej ofercie u Hertza
Może też mieć szkółka Ogrody o Zielonych Progach. Oni wysyłkowo sprzedają przez funkia.pl
Zaintrygowało nas, że ta mętna woda się rusza, a kijanki już wyszły jako maleńkie żabusie więc co to.....a to nasze dwie rybcie nie popłynęły z woda i chyba dały nowe pokolenie, albo ten narybek przypłynął z woda z jakiegoś stawu i został...
No to teraz będzie zabawa z wymianą wody, ale gdybyśmy zrobili to wcześniej pewnie wylądowałyby na rabacie bo nie wiedzieliśmy, ze cokolwiek w tym mule pływa
liliom też muł nie przeszkadza, szarka jest, ale w tym roku mniej
Właśnie zagadałam do koparkowego dwie działki dalej, może podjedzie i wykopie pod fundament na szklarnię jak skończey tam pracę. Więc zdybię go może jak bedzie kończył