Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 00:34, 01 sty 2018

Do góry
Moje Cunningam's White szybko urosły, są w zasadzie białe, ale paki lekko różowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:54, 31 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za życzenia.

U nas już masakra, strzelają, a Kreska mocno przeżywa.

Danusiu, szczęśliwego Nowego Roku Głaski dla Kreseczki
Sylwester to ciężki okres dla wszystkich zwierząt
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:37, 31 gru 2017

Do góry
Dziękuję za życzenia.

U nas już masakra, strzelają, a Kreska mocno przeżywa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:37, 31 gru 2017

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dzięki za poradę . No właśnie na zdjęciach tuje Columny to niby ładne a w rzeczywistości to niekoniecznie .A co do cisów to faktycznie i nie za wysokie i długo czekać . Dlatego ja tez skłaniam się ku tym świerkom serbskim .Od dołu pewnie będę je cięła a w górę niech sobie rosną .Już tak powoli zaczynałam czytać o nich i przejrzałam co mają na Allegro , może na OLX zajrzę . A może w sklepie jakimś internetowym .A czy jakąś konkretną odmianę mam szukać ? Pokazałam mężowi na zdjęciu w jaki sprzęt ma się zaopatrzyć do sadzenia świerków to się ucieszył Jeszcze raz bardzo dziękuję . Człowiek tak po omacku porusza się w tych sferach roślin i wiecznie coś nie pasuje , wykopuje , przesadza . A ja to tak długo sadzę i przesadzam aż musi być OK . Bardzo dziękuję . Pozdrawiam serdecznie .

Basia, nie okresliłaś rejonu zamieszkania, więc nawet szkółki doradzić nie da się.

Żadnej odmiany nie szukaj, szukaj gatunku Picea omorika i tyle co mogę doradzić.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:35, 31 gru 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
O, poznaję, to chyba u KAsi od wianków, zgadłam?

Tak, pomagałam kiedyś bardziej, teraz mniej ale robiliśmy nawadnianie i sadziliśmy te świerki. Ze 3 lata temu. Teraz bardziej towarzysko się spotykamy niż ogrodowo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:32, 31 gru 2017

Do góry
Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:29, 31 gru 2017

Do góry

Albo dokoła placyku pociągnij grujeczniki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:27, 31 gru 2017

Do góry
koculka napisał(a)

Tutaj wygląda to pięknie jakby jedno wynikało z drugiego i przenikało się na wzajem. Klony są dość wysokie a graby co raz niższe. U mnie, tak mi się wydaje, że graby wyskoczą ni z tego ni z owego i nawet nie zbliża się do grujecznika. Będzie jakby ciachnąl nożem w pionie. Może nie rozumiem koncepcji. Rozrysuje to sobie patykiem w ogrodzie. Poproszę o jakąś inną opcję.

Placyk okol grabami kilkoma. Nie patrz na to co u mnie na zdjęciu, chodziło mi o to aby placyk był odizolowany. Ale zapewne ja nie rozumiem skąd sąsiadka pstryka te zdjęcia. Może wcale nie z tej strony podpowadam te graby?
De Tuin van Joke Kuiperij - Holandia 20:22, 31 gru 2017

Do góry
Fajne uzupełnienie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:51, 31 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W zasadzie poruszam się po omacku, bo na analizę całości jednak potrzeba czasu i wiedzieć wszystko co potrzebne

Placyk może być w tym rogu.

skleciłam taki rysunek: pod swierkami hortensje Limelight i miskanty Morning Light z czerwonymi zurawkami u stóp, w samym rogu albo Gracilimus ( choc tam chyba bedzie za ciemno) lub deren Variegata albo Elegantissima, potem rododendrony biały i różowe. Okragła ramka z żółtej trzmieliny. Ciagle jednak brakuje mi czegos strzelistego tam gdzie rododendrony. Moze tam własnie dac ten buk aurea pendula? :/ Na rysunku wstawiłam tu wiąza. Rododdendrony siegna prawie do grujecznika gdzie mam posadzone na razie 3 x Golden Tuffet w otoczeniu wrzosów,a po drugiej stronie grujecznika dalej wrzosy i 3 choiny kanadayjskie Jedeloh. Ta cześc jest jakby zakreslona zywopłotem bukszpanowym w litere L w którym jest sliwa Nigra (jak w ogrodzie z lustrem, ktory jest przecudowny i nie do podrobienia).

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:40, 31 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie też buro, ale na ulicy róża kwitnie Kordyliny nie zmarzły i agawa dalej stoi.

Agawa??? To dobre, ona dość wrażliwa jest... U mnie pojedyncza mini różyczka jeszcze zipie i kwiaty tej dziwnej truskawki (czerwone).
A teraz jeszcze leje...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:34, 31 gru 2017

Do góry
U mnie też buro, ale na ulicy róża kwitnie Kordyliny nie zmarzły i agawa dalej stoi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:01, 31 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kilka grabów Fastigiata okalających placyk i stanowiących zasłonę optyczną.

Coś jak zrobiłam tutaj, tylko w innym celu. Ale moim zdaniem wyglądają dobrze. Specjalnie "schodzą" w dół, bo inny żywopłot z tyłu "idzie" w górę.

Cudnie
Co by tu posadzic.....? 11:49, 31 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja dziś wyszłam i działałam Nie trzeba czekać do wiosny

Dziękuję za odwiedziny
W grudniu rok temu przekopywałem rabaty. Teraz mam mniej czasu ( zmieniłem pracę ) ale czeka mnie to samo z drugą stroną ogrodu. Trzeba przekopać z mączką, korą itd..... Rozmyślam co będę sadził wiosną i trochę zmienia się wymyślona wcześniej koncepcja. Jeszcze ogrom pracy do zrobienia.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:22, 30 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kilka grabów Fastigiata okalających placyk i stanowiących zasłonę optyczną.

Coś jak zrobiłam tutaj, tylko w innym celu. Ale moim zdaniem wyglądają dobrze. Specjalnie "schodzą" w dół, bo inny żywopłot z tyłu "idzie" w górę.

Tutaj wygląda to pięknie jakby jedno wynikało z drugiego i przenikało się na wzajem. Klony są dość wysokie a graby co raz niższe. U mnie, tak mi się wydaje, że graby wyskoczą ni z tego ni z owego i nawet nie zbliża się do grujecznika. Będzie jakby ciachnal nożem w pionie. Może nie rozumiem koncepcji. Rozrysuje to sobie patykiem w ogrodzie. Poproszę o jakąś inną opcję.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:25, 30 gru 2017

Do góry
Sadzenie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:24, 30 gru 2017

Do góry
Basiu, posadź świerki serbskie, blisko płotu. Ciąć możesz co trzy lata, silnie w pierwszym roku, żeby od razu zwarte były.

Z żywotników lepszy Smaragd, Columna jest brzydka. A z cisa to za wysoki żywopłot niestety nie będzie. On jest na formowane ekrany a nie na wysokie przegrody.

Ja takię świerki posadziłam u siebie, tnę, ale niezbyt silnie i niesystematycznie. Natomiast u sąsiadki posadziłam żywopłot dawno temu, małe świerczki, są cięta tylko na dole, a wierzchołki idą sobie wysoko w góre i świetny jest nieformowany w zasadzie żywopłot.

Brzydkie widoki
Przed

Po

Przed

Po

Ogródek Ewy 22:23, 30 gru 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja bym obstawiała, że jest to zwykła H. arborescens bez odmiany.

zdjęcie

Witaj Danusiu. Miło że mnie odwiedziłaś,
Mojej H. nie udało mi się przypisać do żadnej z odmian, dałam sobie z tym spokój.
Poczytam i porównam, całkiem możliwe że masz rację.
Dziękuję za link.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:11, 30 gru 2017

Do góry
W sklepach z trawami szukaj, choćby internetowych. Na pewno jest.
Ja nie pamiętam, gdzie kupiłam.

Ogródek Ewy 21:59, 30 gru 2017

Do góry
Nallar napisał(a)
To kolejne ślicznotki.

Moja horcia. (nadal anonimowa)

Ja bym obstawiała, że jest to zwykła H. arborescens bez odmiany.

zdjęcie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies