Dziękuję za radę, ciąć świerki mogę ,bardzo chętnie ale z czasem to może być różnie .
Swoje lata już mam . Więc jeśli świerki trzeba ciąć a z tą sosną może być niekoniecznie dobrze to pewnie posadzę kilka cisów Fastigiata lub tuj , chyba odmiana Columna jest wyższa od Szmaragda ? U mnie nie ma być żywopłot formowany .
Przy ulicy jest rabata dł ok 25 m rosną na niej już 7 letnie jałowce płożące( wypełniają całą szerokość od chodnika aż do ogrodzenia), pomiędzy nimi co kilka metrów , po środku rabaty rosną młode(2 lata są u mnie) wiśnie piłkowane Umbraculivera ( nie wiem czy poprawnie ). A brakuje mi co kilka metrów czegoś przy samym ogrodzeniu , no może 0,5 m od niego , o małej średnicy , zimozielonego wysokiego .
Na działce ,przy ogrodzeniu mam same krzewy więc niewysokie ( derenie , kaliny , bzy , żylistki ,jaśminowce , obielę , forsycje i inne ) Brakuje mi ostatnio ( człowiek z wiekiem robi się bardziej wymagający )górnego piętra , coś za poziomo , mało dynamicznie mi się wydaje . jakby przy ogrodzeniu od ulicy co pewien czas się coś zimozielonego , wysokiego pojawiło w górze to byłoby super .
Jeśli można to poproszę jeszcze o radę w sprawie tych zimozielonych i wysokich -może cisów lub tuj ? Pozdrawiam serdecznie .