Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

koculka 23:22, 30 gru 2017

Gardenarium napisał(a)
Kilka grabów Fastigiata okalających placyk i stanowiących zasłonę optyczną.

Coś jak zrobiłam tutaj, tylko w innym celu. Ale moim zdaniem wyglądają dobrze. Specjalnie "schodzą" w dół, bo inny żywopłot z tyłu "idzie" w górę.

Tutaj wygląda to pięknie jakby jedno wynikało z drugiego i przenikało się na wzajem. Klony są dość wysokie a graby co raz niższe. U mnie, tak mi się wydaje, że graby wyskoczą ni z tego ni z owego i nawet nie zbliża się do grujecznika. Będzie jakby ciachnal nożem w pionie. Może nie rozumiem koncepcji. Rozrysuje to sobie patykiem w ogrodzie. Poproszę o jakąś inną opcję.
Roocika 12:01, 31 gru 2017

Gardenarium napisał(a)
Kilka grabów Fastigiata okalających placyk i stanowiących zasłonę optyczną.

Coś jak zrobiłam tutaj, tylko w innym celu. Ale moim zdaniem wyglądają dobrze. Specjalnie "schodzą" w dół, bo inny żywopłot z tyłu "idzie" w górę.

Cudnie
koculka 14:51, 31 gru 2017

Gardenarium napisał(a)
W zasadzie poruszam się po omacku, bo na analizę całości jednak potrzeba czasu i wiedzieć wszystko co potrzebne

Placyk może być w tym rogu.

skleciłam taki rysunek: pod swierkami hortensje Limelight i miskanty Morning Light z czerwonymi zurawkami u stóp, w samym rogu albo Gracilimus ( choc tam chyba bedzie za ciemno) lub deren Variegata albo Elegantissima, potem rododendrony biały i różowe. Okragła ramka z żółtej trzmieliny. Ciagle jednak brakuje mi czegos strzelistego tam gdzie rododendrony. Moze tam własnie dac ten buk aurea pendula? :/ Na rysunku wstawiłam tu wiąza. Rododdendrony siegna prawie do grujecznika gdzie mam posadzone na razie 3 x Golden Tuffet w otoczeniu wrzosów,a po drugiej stronie grujecznika dalej wrzosy i 3 choiny kanadayjskie Jedeloh. Ta cześc jest jakby zakreslona zywopłotem bukszpanowym w litere L w którym jest sliwa Nigra (jak w ogrodzie z lustrem, ktory jest przecudowny i nie do podrobienia).

Gardenarium 20:27, 31 gru 2017

koculka napisał(a)

Tutaj wygląda to pięknie jakby jedno wynikało z drugiego i przenikało się na wzajem. Klony są dość wysokie a graby co raz niższe. U mnie, tak mi się wydaje, że graby wyskoczą ni z tego ni z owego i nawet nie zbliża się do grujecznika. Będzie jakby ciachnąl nożem w pionie. Może nie rozumiem koncepcji. Rozrysuje to sobie patykiem w ogrodzie. Poproszę o jakąś inną opcję.

Placyk okol grabami kilkoma. Nie patrz na to co u mnie na zdjęciu, chodziło mi o to aby placyk był odizolowany. Ale zapewne ja nie rozumiem skąd sąsiadka pstryka te zdjęcia. Może wcale nie z tej strony podpowadam te graby?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:29, 31 gru 2017

Albo dokoła placyku pociągnij grujeczniki.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:32, 31 gru 2017

Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.

Instagram Ogrodowiska
koculka 12:59, 01 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
Tutaj te graby chciałam, a jeden grujecznik wtedy nie pasuje, trzeba go przenieść, albo dosadzić zam. grabów same grujeczniki.
U mnie na tym projekcie placyk okala ekran z cisa, wtedy żadne drzewa są już niepotrzebne.

Pani Danusiu życzę w Nowym Roku uśmiechu, zdrowia i mnóstwo pięknych projektów do realizacji.

Co do tematu to chciałam po prostu ten kat jakoś zagospodarować. Posadzilam wiosna zaczątek "muru serbskiego" przeciw sąsiadce. Huśtawki nie trzeba aż tak bardzo osłaniać bo cóż tam ukrywac. Latem basen i leżaki zasłaniam drewnianym płotem zaluzjowym, bo i tak część działki wciąż nie jest obsadzona. Gdy rośliny urosną płot zlikwiduję albo przeniose za brzozy, o ile jeszcze będzie się jeszcze nadawal. Zauważyłam że na tle grafitowego płotu pięknie wyglądają kolory roślin.

Iwona100 18:59, 02 sty 2018

Witam. Chciałabym posadzić na rabacie obok tarasu jakieś rośliny najlepiej zimozielone . Chodzi mi o kawałek przy hortensji. Siedząc na tarasie widzę to miejsce i wygląda ono na niedokończone, bo widać tylko żywopłot z ligustra. Są tam hortensje, śliwy wiśniowe i za nimi malutkie sadzonki miskanta Variegatus. Dosyć długo myślałam co tam posadzić , nic nie wymyśliłam ,a potem przyszły problemy zdrowotne taty i zmiana priorytetów . Dopiero teraz znów myślę o tej rabacie. Proszę o pomoc .Teraz na gorąco pomyślałam o 2 stożkach cisowych różnych wysokości,ale nie wiem, czy zieleń cisów nie zleje się z żywopłotem. Ostatnio czytam na temat cisów i chciałabym je mieć .Z tego co wyczytałam, to Danusia radzi na stożki zwykły cis baccata.

Gardenarium 08:40, 03 sty 2018

Carex morrovii 'Variegata' a w nim cebule tulipanów, narcyzów.

Instagram Ogrodowiska
Ewaa_91 10:38, 03 sty 2018

Gardenarium napisał(a)

Zeby coś zasugerować to jednak trzeba narysować rzut z góry tego miejsca bo na zdjęciu to nic niestety nie wyjdzie, bo nie wiem .

Przesyłam rzut przedogrodka, gdyby coś trzeba było jeszcze dorysowac to poprawie. Chciałabym jakoś ładnie zagospodarować plac przed domem, w końcu to takie reprezentacyjne miejsce. Myślałam o rabate wzdłuż kostki i wzdłuż ogrodzenia. Tak by wszystko w miarę wspolgralo z takim lekko lesnym charakterem ogrodu. Marzyła mi sue magnolia ale nie wiem czy poradzi sobie w kwasnej glebie, a między kulami z tui myślałam o posadzeniu hortensji ? Sama nie mam pomysłu ba ren mój ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies