Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Moja codzienność - ogród Oli 12:39, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jestem niemal pewna, że mam to samo i ja się akurat cieszę, że to ona

A teraz tak w odniesieniu do wizytówki, tam gdzie stożki bukszpanowe i miłorzęby to jest ID czy Variegata?

Drugie pytanko, czy żeby cyprysiki Filifera Aurea Nana były takimi płaskimi poduchami to je przycinasz, jeśli tak to kiedy?

Czy tam gdzie jest nowy buk to jest sesleria jesienna?

Edytko tam gdzie miłorzęby jest ID, przy stożkach carex Gold Fountain

Cyprysiki przycinałam tylko po bokach, chcę by były troszkę wyższe ale oczywiście możesz ciachać na poduchy. Nie pamiętam dokładnie kiedy ale jakoś latem

Tak w cortenie z bukiem jest sesleria jesienna
Tu ma być ogród :) 12:39, 12 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
a carex Gold Fountain ?

mam - fajny.

Może właśnie jeszcze napiszę co mam z traw i z własnych zasobów coś wykorzystam.

Carex Gold Fountain, Carex Evergold, Carex Variegata, Kostrzewa Eliah blue, Carex Bronze Form, Carex Buchannani, Carex Elata Aurea, Stipa, Miskant Apache.
Tu ma być ogród :) 12:36, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Mam ją i to sporo, bo na 4 rabatach - fajna trawa, tylko docelowo rośnie dość wysoka to raz, a dwa lubi mieć wilgotno, a tam nawadniania nie będzie - myślę, że warunki dla niej słabe.
a to odpada - ja już wymiękam
będe sledzić co wymyslicie
Tu ma być ogród :) 12:35, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jakieś drobnocebulowe pewnie jesienią poupycham w okolicy trawek, bo w pozostałych miejscach, będzie kłopot żeby się przebiły przez włókninę, tam nad chwastami nie zapanuję i to jedyne wyjście.
Czytam właśnie o miniaturowych kosodrzewinach, fajnie by było mieć tam coś zimozielonego, ale czy się zmieści i czy kosodrzewiny pasują do trawek?

Pewnie że pasują poszukaj wiosną w szkółkach, koło 10 zł/szt powinnaś już ładne kupić te iglaki mix z marketu po ok 5-6 zł/szt też nie są złe, ewentualnie można ciąć młode przyrosty (te świeczki wiosną) jak zaczną robić się za duże
powodzenia
Typografia ogrodu 12:34, 12 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

tez myślałam ze o cos innego chodzi

no ja też

U mnie wczoraj lało, rano było blisko zera i szklanka na drodze, teraz znowu pada.
Tu ma być ogród :) 12:30, 12 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a mi u grubej dyni chyba danusia pisała żwłasnie odnośnie chyba pomysłu z kostrzewiną że one krótko łądne...zaraz poszukam..to tez było przedpłocie..

edit: dotyczyło to sosny pumilo

rzucasz inne światło na sprawę, z chęcią to przeczytam.
Tu ma być ogród :) 12:28, 12 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a może taka carex elata Aurea ???

Mam ją i to sporo, bo na 4 rabatach - fajna trawa, tylko docelowo rośnie dość wysoka to raz, a dwa lubi mieć wilgotno, a tam nawadniania nie będzie - myślę, że warunki dla niej słabe.

Jak Renia napisała o jaśniejszych trawach to od razu przyszedł mi do głowy carex Jenneke - liście podobne do Evergold, ale taki sztywniejszy i strzelisty - niestety nie zimuje.
Druga myśl Molinia Variegata - ale często ją widziałam, jako przybrązowiałą i brzydką.

Tu ma być ogród :) 12:22, 12 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
A ja chyba zagłosuję za samą trawą jeśli ma być minimalistycznie
Podoba mi się to co jest na pierwszej, wyjściowej inspirce. Zieleń plus kamień

Poli, wyskoczyłaś z przyczajenia

Też mi się ta inspiracja podoba, ale przyznasz, że zimą i wiosną to szału tam nie będzie?

Porozglądam się za tymi karłowatymi kosodrzewinami, obczaję ceny i dostępność, bo jakoś nigdy się nimi nie interesowałam.
Tu ma być ogród :) 12:18, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

zgadzam się, że dobrze by było coś kontrastującego tam dać.
Sesleria jesienna, na pewno nie wyjdzie tam całkiem limonkowa, bo światła za mało.
Masz jakiś pomysł, na inną trawę?
a może taka carex elata Aurea ???
Tu ma być ogród :) 12:16, 12 sty 2016

Do góry
Podsumowując, Dominika, Ola, Renia - wersja trawki + kosodrzewina + cebulowe.

Karolina - dzięki za pomysł z kosodrzewiną

Asia, Kasia - czekam na Wasze zdanie.

A jak ktoś jeszcze zajrzy i zechce mu się przejrzeć te kilka ostatnich stron to miło bedzie jak podzieli się swoją opinią.
Tu ma być ogród :) 12:10, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Dla mnie kosodrzewina ładnie wygląda z jaśniejszą trawą

zgadzam się, że dobrze by było coś kontrastującego tam dać.
Sesleria jesienna, na pewno nie wyjdzie tam całkiem limonkowa, bo światła za mało.
Masz jakiś pomysł, na inną trawę?
Tu ma być ogród :) 12:00, 12 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A Ty Edyto chcesz zakryc caly pas czy zostawic troche odkrytej przestrzeni jak w tej minimalistycznej wizualizacji?

zostawić trochę odkrytej przestrzeni.
Moja codzienność - ogród Oli 11:59, 12 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
carex morrowi 'Variegata' dla Edytki
takie foto znalazłam

jestem niemal pewna, że mam to samo i ja się akurat cieszę, że to ona

A teraz tak w odniesieniu do wizytówki, tam gdzie stożki bukszpanowe i miłorzęby to jest ID czy Variegata?

Drugie pytanko, czy żeby cyprysiki Filifera Aurea Nana były takimi płaskimi poduchami to je przycinasz, jeśli tak to kiedy?

Czy tam gdzie jest nowy buk to jest sesleria jesienna?
Moja codzienność - ogród Oli 11:54, 12 sty 2016

Do góry
obejrzałam sobie jeszcze raz na spokojnie Twoją wizytówkę - marzenia się spełniają i to jak szybko, wiem ile to pracy kosztuje, ale dla takiego efektu, warto marzyć, warto pracować, warto żyć.
Macie piękne miejsce na ziemi i fajnie, że się dzielisz z nami swoimi spostrzeniami, doświadczeniami, wiedzą - bardzo to pomaga!
Tu ma być ogród :) 11:53, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.

Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.

Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?

rozplenice z kosodrzewiną też pięknie, jak się nie mylę to Magda70 tak ma na przedpłociu
Tu ma być ogród :) 11:51, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

wersja szczelna, czy luźna?

luźna
opuchlaki mam chyba jak większość ale bergenii nie ruszają
Tu ma być ogród :) 11:43, 12 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
rozplenica ci tam chyba będzie słabo kwitła?

słuszna uwaga, a te miskanty pewniejsze?
Pewnie o tym swoim co kupiłaś w Wojsławicach to niewiele jesteś w stanie powiedzieć na razie?
Tu ma być ogród :) 11:42, 12 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

ale wracamy do wersji minimalistycznej
okey
Tu ma być ogród :) 11:39, 12 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a może miskant adagio ???

Jeśli chodzi o wysokość to jak najbardziej się kwalifikuje, kolor kwiatostanów też ok.
Jakoś się zraziłam, bo widziałam w ubiegłym roku na giełdzie i był bardzo wyrośnięty, dopóki nie kwitnie bardzo podobny do gracka.
Facet, który sprzedawał sam nie widział czy przytrafiła mu się pomyłka, czy jednak ta odmiana tak wychodzi - a prawie już miałam kupować.

Zaproponowałaś wcześniej brunerę - bardzo lubię i mam nawet do wykorzystania w jakimś miejscu, podobnie zreszcztą jak miodunkę, z którą brunera fajnie się komponuje, ale wracamy do wersji minimalistycznej
Tu ma być ogród :) 11:29, 12 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Kosodrzewina + dwie trawki + cebulowe

Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.

Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.

Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies