Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odnowy 09:31, 26 lip 2020

Do góry
i hortensje - pierwszy raz mam tak olbrzymie kwiatostany u anabelek, jedna ma wielkość dwóch głów

Pinky Winky dziś

Wim's Red

Przerwa na kawę... 09:29, 26 lip 2020

Do góry
W końcu podjęłam męską decyzję co do perukowca. Lubiłam go w takiej formie drzewiastej ale okrutna prawda jest taka, że w tym miejscu on tak duży nie może być. Najpierw ścięłam tylko kołtun z góry ale zostały suche gałęzie. No to pojechałam dalej

Dla przypomnienia - tak było

Jak już ścięłam perukowca to pojechałam z jałowcami i magnolią. Teraz jest zgrabnym krzaczkiem a nie krzunem. Wiem, że cięciem ograniczyłam ilość kwiatów ale coś za coś. Rany zasmarowane, deszczu nie ma. Na dodatek teraz kwitnie... powojnikiem
Ogród do odnowy 09:18, 26 lip 2020

Do góry
Granatnaja

słoneczniczek po cięciu trzyma się średnich rozmiarów więc mikołajek ma więcej słońca i intensywniej się wybarwia. Winnik też się rozrasta

Sweet Summer Love już pachnie

Ogród do odnowy 09:13, 26 lip 2020

Do góry
przetacznikowiec cięty w czerwcu, choć rozwija się to bez środkowego kwiatu jakoś owady słabo nęci

Cięty rozchodnik jest niższy i ma drobniejsze kwiatostany ale tutaj mi taki pasuje

Lnica

Ogród pod lasem 09:08, 26 lip 2020

Do góry
A tu jeszcze 2 widoczki od Kwarteta. Mało kto wie, że jest ona posiadaczką ślicznej mikrorabatki w cieniu

Ogród do odnowy 09:08, 26 lip 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
U mnie baby joy jest maly

Przez dwa lata i u mnie był mały

biały sadziec - pierwszy rok już spory, podejrzewam, że za rok będzie olbrzymem

żeniszkokwiatowy pod brzózką ciągle niski ale i tak podwójnie przybrał od ubiegłego roku. NN duży jest duży

Ogród pod lasem 08:46, 26 lip 2020

Do góry
Powiem Wam, dziewczyny, że ze wszystkich jeżówek ta jest najzdrowsza i najbardziej niezawodna. Kępa rośnie zdrowo, stoi prosto jak żołnierz, ślimakom śmieje się w twarz i na dodatek dzieci ma. Alba od Łucji

Jurajski Ogród 08:16, 26 lip 2020

Do góry
Och, ile tu miłych wpisów. Odpowiem wieczorkiem.

A tymczasem lato w kolorze blue (prawie)

Ogród do odnowy 07:30, 26 lip 2020

Do góry
korzystając z porannego internetu

sadźce

Baby Joe, miał być mały, teraz jeszcze bez pełnego rozwinięcia kwiatostanów sięga już co najmniej 160 cm

Hortensje na pniu w końcu po deszczach odżyły

Mój ogrodowy pamiętnik 00:02, 26 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Pogoda jak malowana to i ogród lepiej wygląda .

Przecudny widok! W upalny lipiec trudno o taką jakość trawnika i jego soczystość. Ten rok przyjazny bardziej dla ogrodu. Jest pięknie. Kule też mi się podobają zwłaszcza te szklane.
W ogródku emerytki 23:47, 25 lip 2020

Do góry
Agatko, masz rację
Ale to dzięki O.,bo wcześniej jakoś na to nie wpadłam, teraz nadrabiam
I kupiłam dwie trzęślice, oczywiście nn i nie wiem, gdzie posadzić
W opisach gatunki bardzo się różnią wysokością, nie dam przecież na przód takiej 1,5 - 2,0, a jeśli to ta niska 0,6 - 0,9 do tyłu
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:45, 25 lip 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Nadmorskie miasteczka wszystkie ładne. Architektura wspaniała czerwone dachy z dachówki.

Aniu masz dużo werbeny on jednak najładniej wygląda jak jest jej dużo jest gęsta.
Ja w tym roku dużo siewek wyrzuciłam część dobrze rośnie a jakie wysokie.
Też jadę na urlop w poniedziałek wykanczam jeszcze co nie co aby po przyjeździe nie wejść w kierat.

Jutro pakowanie

Pozdrawiam

Ela Frombork jest bardzo klimatyczny, gdzie się nie odwrócisz jakaś baszta, stare kościoły oraz budynki. Uwielbiam takie klimaty.
Tak o taki efekt jak piszesz zabiegam. To pierwszy sezon gdy werbena u mnie przezimowała. Z każdym sezonem uczę się czegoś nowego.
Wam też życzę udanego wypoczynku. Buziaki :*

Coraz więcej wysuszonych kęp na trawniku przeniesiony 23:43, 25 lip 2020

Do góry
Witajcie,

Mam nowy trawnik robiony od tego roku na przestrzeni ok 30m2. "Pierwsza" trawa posiana przez dewelopera była kiepskiej jakości, rzadka, i na kiepskim podłożu. Przed pierwszym dosianiem jeszcze uzupełniłem nierówną ziemię kilkucentymetrową warstwą odkwaszonego torfu, a po zasianiu wyrównałem dokładnie walcem. Dosiewałem następnie trawę do zacienionych miejsc (kwiecień-maj), a następnie gdy się skończyła, dokupiłem i dosiałem tam gdzie nie wyrosła jeszcze, do ubytków (pod balkonem), trawę regeneracyjną dosiewaną w czerwcu. Starałem się siać dość gęsto, ale nie przekraczając zaleceń, do ubytków które powstały po pierwszym sianiu. Po ok. trzech tygodniach zaczął się rozwijać mocno zielony i gęsty niemal jak szczotka trawniczek.

W połowie czerwca skorzystałem też z nawozu Florovit szybki efekt ze względu na skład w którym nie ma tylko samego azotu (19,0% (N) azot całkowity; 5,4% (N) azot azotanowy; 13,6% (N) azot amonowy; 6,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 3,9% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 2,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 4,0% (Fe) żelazo całkowite.).
Po kolejnym skoszeniu na początku lipca zauważyłem małe (ok. 5cm średnicy) miejsca w których trawa jest jakby zwłókniona, przesuszona i sklejona ze sobą równocześnie. Myślałem, że może to resztki skoszonej i wilgotnej trawy, więc uznałem że "natura sobie z tym poradzi". Ogólnie przypomina mi to przesuszone i rozdeptane ślady po końskim łajnie, że tak to ładnie ujmę bogatym w siano

Na dzień dzisiejszy kępki robią się powoli coraz większe i jest ich coraz więcej, jak na dodanych zdjęciach. Dodam że jest to tylko w miejscu zacienionym - pod balkonem.
Próbując to usunąć, zauważyłem, że nie jest to stara trawa, tylko żywa się tak "posklejała" - chcąc się tego pozbyć, zostanie mi goła ziemia, a dosiewanie znów trawy w tym miejscu chyba nie jest najlepszym pomysłem o tej porze roku?
Trawnik nie rośnie jakoś super szybko, stąd koszę raz na dwa tygodnie. Podlewanie bardzo intensywne wieczorem codziennie lub dwa dni. Zamierzałem też zgodnie z zaleceniami wykorzystać do końca ten sam nawóz w połowie sierpnia (1kg/30m2), a następne nawożenie ewentualnie już jesienią z nawozem jesiennym.

Jakiś pomysł co to jest, jak się tego pozbyć? Przenawożenie? Za gęsto zasiałem? Czy jakaś choroba?
Będę wdzięczny za pomoc.

Przed koszeniem:

Oraz po koszeniu:

"zalążki" powstające tuż obok:
W ogródku emerytki 23:37, 25 lip 2020

Do góry
Sylwio, dziękuję w imieniu miskanta

Dziubdziub i wilczomlecz Bonfire.

Szarłat jakiś wielki mi urósł

Kupno tego klonika palmowego to był dobry wybór, jest śliczny............. A to moja juka - gigant, ma 3 metry wysokości!!!
W Kruklandii 23:37, 25 lip 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

No niestety Anabellki po deszczach leżą.
DLatego najlepiej podsadzić je czymś co ciut przytrzyma

A kwiaty wielkie!

No hortki robią wrażenie Też takie chcę
Pachnący różami, malowany bylinami 23:34, 25 lip 2020

Do góry
ewsyg napisał(a)

Śliczne wszystkie liliowce, ale tego widzę, że masz sporo, można by wiosną liczyć na sadzonkę? Wystarczyłaby pojedyncza roślinka z kawałkiem korzonka o ile to możliwePoszukuję jeszcze nad rów takich co nie mam, a to trudne w tych ciężkich covidowych czasach

Zobaczyłam to coś w oczku co Danusia mówi, że może ślimak....no ciekawe co to, ale tak myślę, że może i ślimaki mają nowotwory, skoro inne zwierzęta mają to może i one....
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:28, 25 lip 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale masz łan werbeny. To dobrze że zdarza im się zimować bo jakoś lepiej jak przezimują niż siewek szukać . Zwłaszcza że trzeba rozpoznać że to te.

Tak masz rację, werbena przynajmniej u mnie dość póżno wschodzi. Trzeba porządnie się przyglądać w którym miejscu wysypie. Czas pokaże jak będzie w przyszłym roku. Sezon sezonowi nie równy.

Osiedlowy ogródek 23:27, 25 lip 2020

Do góry
Tych ślicznych falbankowych, pachnących lilii mam co roku mniej...w tym aż jedna została

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 23:26, 25 lip 2020

Do góry
Kolory lata

Osiedlowy ogródek 23:26, 25 lip 2020

Do góry
Hortensjowo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies