Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zacisze Alicji 09:39, 06 lip 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Kwitnie cykoria, muszę znaleźć dla niej jakieś miejsce w gęstwinie innych roślin, bo samotna nie wygląda dobrze. Kwiaty ładne ale po południu same baryłki.

Właśnie lubi słońce. U nas bardzo dużo jest jej na miejskich rabatach i przy drogach. Rzeczywiście tylko w dużej grupie.
Już mam obok mnie przy drodze upatrzone pojedyncze egzemplarze mam zamiar wykopać i przeniósł na łake kwietna pod balkonem. Może i nasiona zbiore.

Te niebieskie kwiatki w oczku ładne są czy one rosną w wodzie czy przy brzegu na jakiej wysokości. Może i mnie się uda je wprowadzić do oczka. Tylko nigdy nie wiem gdzie rośliny posadzić.
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam w oczku przynajmniej jednej strony strefy bagiennej.
Miałam jeszcze taki zamiar później, ale jakoś tak zeszło że nie zrobiłam.
Blaski i cienie nowego życia 09:36, 06 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Ula przyszła paczka. Dużo dorodnych sadzonek. Bardzo Ci dziękuję. Siewki tez fajne.
Zdjęcia nie zrobiłam bo poszłam od razu sadzić.

Dziękuję Ci serdecznie.

Super, ważne żeby Ci się spodobało. A jak nie to zmienisz z czasem na inne roślinki. Przynajmniej na najgorszy początek będzie.

Blaski i cienie nowego życia 09:32, 06 lip 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ula ale się zagęściło. Jak przyjadę to nie poznam ogrodu. Uważaj na zdrówko i nie przesadzaj z tym ryciem.
Anabelki rozmnażałaś z patyków? Mi kuzynka mówiła, że o wiele łatwiej rozmnożyć ją z sadzonek zielnych. Kurcze ja jakoś nigdy nie mam czasu, ale może i dobrze, bo się jeszcze nie wyrobiłam z sadzonkami.
Ta hastata fajnie wygląda na tej rabacie.

Ja z patyków rozmnażam, ale ciężko idzie. Rzeczywiście muszę spróbować z zielnych. Dzięki za info.
Hastata mnie zadowala, warunki ma ciężkie.
Ryję bo innego wyjścia nie ma. Generalnie ogrodu możesz nie poznać bo wrócił do etapów kompostownika. Pracuję nad tym żeby wyglądał lepiej.
Dużą rabatę skończyłam i ściągnęłam szmatę, to jest 4 rok od powstania. Tempo żółwia popracowałam nad kształtem, jeszcze nie do końca. Strach się bać ile mam pomysłów ciągle. Kto to ogarnie?

U fryzjera były astry od Madzi i brązowe trawki

Blaski i cienie nowego życia 09:24, 06 lip 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie wszystko żyje swoim życiem

Sadziec od Ciebie się pojawił na tej rabacie co żyję po swojemu,coś późno startuje. A ja ciągle myślę że nie przeżył . Jak tak pomyślę to zaraz pokazujęe kwiatostany
To lato sprzyja mi pogodowo na prace, staram się ogarnąć wreszcie kanty rabat. Taki priorytet na ten sezon. A jak są puste miejsca to jestem samowystarczalna, wsadzam własne sadzonki. Wczoraj dzieliłam dwa rodzaje żurawek.

Ogród w malinówkach 09:08, 06 lip 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
No i jeszcze rozsypana koło dalii zrębka. Wybrałem tę frakcję bez liści - jest drobna bardzo i żółta.

Dziwnie mi to wygląda

Kurcze, ale Ty masz eleganckie te zrębki!, takie naprawdę drobniutkie. Kolor sie zmieni od deszczu, słońca itd.więc to chwilowy stan.
Glina i zielsko 08:55, 06 lip 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Co 50 cm. Mam tak na platanowej i jest ok. Bedę wszędzie mieć seslerie na obwódkach bo jest nie kłopotliwa no i u mnie to element wspólny wszystkich rabat.

Tu troche widać. Ta obwódka sprawia wrażenie porządku.

No właśnie też myślę, że to fajna alternatywa do formowanego niskiego cisa czy bukszpanu.
30 arów wietrznej pustyni 07:41, 06 lip 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Z mniejszych drzew może być jakaś rajska jabłoń, np. Ola, lub wiśnia - będą cieszyć kwiatami wiosną. Mogą być też klony, np. Tatarski, strzepiastokory, Brandywine.
Seslerię też sobie chwalę
Wyślę Ci PW z adresami.

Wiśnie Kanzan chciałam dać wzdłuż płotu frontowego-tam gdzie wsadzilam ostatnio te małe cisy:
Wschodni front-jedna wiśnia

Zachodni front-3 wiśnie+ myślałam o jakimś bordowym płaczku, który przewiesiłby się trochę przez płot.

O taki efekt bordo płaczka mi chodzi:
Na tą chwilę na frontowych rabatach mam w rogach 2 sosny Oregon Green i te 3brzozy Doorenbos na zachodnim łuku. Dlatego chciałam tu dać Kanzany żeby wiosną kwitły a w rondzie właśnie ten dereń Satomi, bo będzie kwitł chwilę póżniej.
Miejsce na froncie jest żeby wsadzić na rabatach te drzewa- ba! ja tam muszę mieć drzewa jakieś, bo samotne sosenki w naroznikach to troche za mało żeby mówić że tu jest jakieś piętro drzew

O jabłoni Ola myslalam w kwestii ronda-nawet mam ją wynotowaną w zeszycie, ale trochę się obawiałam tych jabłuszek-czy nie będą gnić na galązkach lub na rabacie jeśli spadną? I to mnie trochę odsuneło od niej. Klony obejrzę, choć przyznam że uważałam je za duże drzewa...
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 00:53, 06 lip 2024

Do góry
Mini skalniaczek też kwitnący
Magary Dramaty z Rabaty 00:02, 06 lip 2024

Do góry
Jutro sobota, mam nadzieję, że coś uda się porobić na rabatach. Porządkowanie kuchni zostawiam sobie na wieczór

Chwasty przytłaczają... Miałam w tym roku plan, że codziennie na godzinkę wyskoczę i poskubię. Plan się poszedł ..... Bo leje, bo upał, bo mnie nie ma w domu przez kilka dni...
Sfochowana czuwa i wytycza kierunki, ktoś musi rządzić

Supertunie zeszły poziom niżej z uwagi na wiatr Kotu to nie przeszkadza, wytycza kierunki zgodnie ze swoimi założeniami
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:46, 05 lip 2024

Do góry
To teraz mam jeszcze go wygolić? Tnę naprawdę nisko wiosną.
Glina i zielsko 23:13, 05 lip 2024

Do góry
Co 50 cm. Mam tak na platanowej i jest ok. Bedę wszędzie mieć seslerie na obwódkach bo jest nie kłopotliwa no i u mnie to element wspólny wszystkich rabat.

Tu troche widać. Ta obwódka sprawia wrażenie porządku.
Ogrod nad bajorkiem 23:01, 05 lip 2024

Do góry
O tę

[quote
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:24, 05 lip 2024

Do góry

I front o zachodzie słońca szałwie zniknęły, zakwitły jeżówki.
Spełnione marzenia 22:19, 05 lip 2024

Do góry
Kaktus sobie rośnie
Kwiatuszek u kogoś na tarasie

Nie wiem co to, ale rosło sobie. Piękne jest takie delikatne kwiatuszki

Takie cudo nad ulicą
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:17, 05 lip 2024

Do góry
Mąż skosił trawę, można było zrobić parę zdjęć
Ogród z zegarem 22:13, 05 lip 2024

Do góry

Nie dziwię się, że tak bardzo je lubisz, bo one są śliczne tak poprostu, a w połączeniu z tym konarem świetnie wyglądają

Glina i zielsko 22:01, 05 lip 2024

Do góry
Dziś wróciłam przed 19. Szybka kolacja i do ogrodu.
Udało mi się posadzić 46 sadzonek seslerii. Wybrałam jedną kępę największą i dzieliłam po 4-5 źdźbeł.

Jest wilgotna gleba i kopanie szło nieźle.
Przyciełam i solidnie podlałam.

Nowa rabatka zyskała obwódke z dwóch stron.

Jutro cdn po południu
Ogród z zegarem 21:50, 05 lip 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Turzyca Raureif, kocham ją ❤️

Agnieszko, kiedy to wszystko tak się rozrosło, zielono, kwitnąco, pięknie.
I dlaczego ja nie wiedziałam, że ta turzyca jest taka ładna? Muszę się za nią rozejrzeć,
może jeszcze gdzieś wcisnę.
Twoje szkodniki przesympatyczne. No, a basen, to w ogóle brak słów, superowy.
Ogród w malinówkach 21:45, 05 lip 2024

Do góry
Dziś zacząłem rozkładanie agro i zrębki na boku domu. Niestety nie miałem zbyt dużo czasu.

A tak wygląda zrębka, jest bardzo drobna, ma sporo liści i pyłu.
Ogród pod lasem 21:43, 05 lip 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ładnie dziś, chłodno i wiaterek. Znów tnę, kolejny dzień na jednym akumulatorku.

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies