Czy ktoś się z tym spotkał karalne najpierw zaatakowały mszyce ciężko było się jej pozbyć dopiero po kilku opryskach Mistoral je zabił ale katalpa dostała takie chore pędy wszystkie dziwne pogrubione co jej jest i jak leczyć?
dzień dobry,
mamy rabatę 4*6 na której posadziliśmy 3 derenie kousa milky way. Rabatę chcielibyśmy wysypać korą kamienną- wyczytałam ze kora kamienna gnejsowa ma pH ok 5,5 czyli lekko kwaśne. Czy mogę posadzić azalie pod dereniami i podsypac korą kamienną? W innym miejscach mam azalie podsypane korą sosnowa ale akurat w tym miejscu nam ona nie pasuje do koncepcji.
Jeżeli nie azalie to jakie inne rośliny którym docelowo bedzie odpowiadał cień z dereni i nie bedzie przeszkacac kora kamienna?
Pati, wprowadź sobie do kalendarza działań w ogrodzie warzywnym coroczne obfite posypywanie zagonków dolomitem. To nawóz wapniowo-magnezowy, długo się rozpuszcza. U siebie rozsypuję go zimą (styczeń/ luty)wtedy, kiedy na zagonkach leży śnieg lub spodziewane są opady deszczu. Sam oprysk dolistny to nieco spóźnione działanie. Najlepiej, gdyby dostęp do wapnia był w glebie. Można też wykorzystać zwykłe wapno budowlane. Ono dodatkowo ma właściwości odkażające glebę.
Nie ma za co.
Mój judaszowiec jest jeszcze nie wielki. Taki ok 80 cm . Ale już jest i mnie cieszy.
Nie mam jeszcze doświadczenia z nimi.
Czy zabezpieczacie go na zimę ??
Byłam w moim Tedi, I nie ma takiego poidełka. Wysłałabym ci bez problemu .Ale nie ma.
ale zobacz na allegro są takie
Najpierw wspinaczka..."raki" na nogach "czekan" w garści i heja do góry...
no i bęc...teraz trzeba się podnieść...
...jeszcze trochę, jeszcze trochę...no i udało się...
więc znów do góry...i tak w kółko...
W zeszłym roku pomidory nie wybarwiały mi się w miejscu połączenia z gałązką, a po przekrojeniu były w tym miejscu niedojrzałe. Było to przez braki potasu. Po zasileniu interwencyjnym dolistnym było już potem lepiej.
Rondo w sumie nie jest głupim pomysłem, bo wygodnie by się zawracało na działce i pasowałoby do bryły budynku. Takie rondo z jakimś dużym drzewem typu lipa lub podobne, ale raczej to nie w Twoim stylu.
Te gabiony to po lekkim łuku czy w lini prostej? Kawał roboty odwaliliście.
Ulewa deszczem za dużo u ciebie, pogoda nie ma umiaru.
Na pocieszenie dodam, że wczoraj po 18 rozłożyłam cały sprzęt do cięcia w piekielnie trudnym i źle dostępnym miejscu, drabina, kable, piła.
Ja w goglach, babcinej chusteczce na głowie, wystylizowana na wejście w krzaczory
I padać zaczęło
Taka mała pocieszka dla ciebie
I jeszcze taka
Walka z chyba 15 miskantem gigantem, masakra jakaś.
Haniu ogród o świcie teraz jest dla mnie coraz atrakcyjniejszy. Nie zliczę ile razy zaczynałam w nim prace przed 5.
Cisza, rześkie powietrze, pracuje się szybko i efektywnie.
W upały popołudniowa sjesta, to już drugi rok kiedy praca w słońcu mnie szybciej męczy.
Z każdym rokiem Wiola dojrzewamy coraz bardziej ogrodowo.
Czasem zachwyt bywa chwilowy, u mnie podobnie jak u ciebie bodziszek Rozanne pożera wszystko.
Rok temu ścięłam go na zero w lipcu, w tym roku w czerwcu. Nie będzie już taki wiechowaty.
Gaury widziałam u ciebie, fajnie że to roślina o takich możliwościach.
Poza tym przez 4 lata wygląda dobrze, a to już coś
Jaką masz odmianę?
Uważaj na zawilce i ciemierniki.
Po moim big love teraz tylko love, ciekawe czy będzie hatę
Zawilce jak znajdą dobry grunt dla siebie mają dużo rozłogów, a w tym roku ogromniaste liście.
Zdominowały mi kilka roślin. Chyba lepiej posadzić je solo.
Ciemierniki sieją się jak szalone. I pod koniec kwitnienia lubią je mszyce.
Dziewczyny widziały u mnie podwiązane liście, bo to nie liście ale lisciory
Zwłaszcza u Ice N'Roses.
Także tak po latach
A powiedz jakie masz doświadczenie z szałwią okręgową?
U Katrin Iskam na insta od kilku lat obserwuję, widziałam na żywo u Madzi, teraz u ciebie przy kropelce.
Choć chyba miałaś ją wcześniej przy pstrokatych kulach na pniu, nazwa mi teraz wyparowała
A tę jeżówkę polecam, Delicious Nougat, 4 lub 5 sezon, nadal fajna, niska.
Podobają mi się twoje Pretty Parasols, co myślisz o nich?
Wrzucam zdjęcie, obok pink hakone i rozchodnik z tyłu jeżówki.
Sadzona pod koniec lata 2020, kilka patyczków.
Mam z tego okresu 3 sztuki, ta jest najdorodniejsza.
Podstawa to woda. Ja nie podlewam ale niebo nie skąpiło w tym roku.
Stanowisko słoneczne ale z minimalnym zacieniowaniem
Wiosną przycinam sekatorem nisko, jakieś 15 cm nad ziemią.
Hortensji od Anitki specjalnie nie cięłam mocno bo muszą być wyższe niż żywopłot z tawuł.
Za nimi Vanilka, którą też nie tnę bo ma być wysokim krzewem.