Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Juzia 08:42, 07 lip 2025

Ja nie Bożenka ale Minerva jest w zimnym odcieniu. Jedyna "zimna" róża która mi się podobała i się skusiłam

Bożenko.... mało zdjęć
April 08:44, 07 lip 2025

Kordina napisał(a)

Kawiarenka ruszyła wreszcie, czujcie się zaproszone na wirtualną kawkę:

Świetna miejscówka, taka klimatyczna.
Minerva u ciebie pięknie zapączkowana. Moja chyba dokona żywota, druga już. Potrzebują słońca, bez niego umierają róże u mnie.
Alija 11:52, 07 lip 2025

Kordina napisał(a)

Kawiarenka ruszyła wreszcie, czujcie się zaproszone na wirtualną kawkę:

Bożenka, bardzo dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością wypiję kawę w Twojej uroczej kawiarence, szkoda trochę, że tylko wirtualnie, ale lepiej tak niż wcale. Pozdrawiam.
Różany spam bardzo wskazany, lubimy oglądać.
Angelika95 18:31, 07 lip 2025

Hej, znalazłam, że posiadasz szałwię Midnight rose. Jaka jest jej wysokość? Czy długo kwitnie? Rozsiewa się?
Kordina 21:58, 07 lip 2025

Ewa777 napisał(a)
Różyczki cudowne. Nic dziwnego, że nie możesz się powstrzymać, by ich nie obfotografować.
Szkodniki znam pod nazwa czerwce lub wełnowce. U mnie jest ich plaga na hortensjach. Walcze z nimi, ale to nierówna walka. Jest ich coraz więcej.

Ewo, dzięki, na razie oprysk zastosowany a co z tego będzie zobaczymy

Roocika napisał(a)
Śliczne te róże Bożenko. Kwiatki mają misterne.
A ten kawiarniany kącik cudny!

Asiu dzięki, pozdrawianki Ci zostawiam

Miskantowo napisał(a)
Bozenko, gdzie rośnie Twoja róza Novalis?
Moja ma chyba za duzo slońca (choć w tym roku slońca to tak za bardzo nie ma w nadmiarze)
Brzydko wygląda, jest taka podsuszona i blyskawicznie przekwita…

Wioletko tak pół na pół, rano do południa słońce, później rozproszony cień. Obcinam jej przekwitłe kwiaty a ona bucha nowymi, podoba mi się

anpi napisał(a)
Bardzo czarujący spam różyczkowy! I bukiecik cudnej urody.
Za ważkami też latam zawsze z aparatem, by uchwycić ich piękno. W kąciku kawowym przysiadam, jaki widok z niego serwujesz?

Aniu, dzięki widok z ławki taki:

a siedząc na krzesełku, jak z poprzedniej strony z napisem "i naprzeciwko"

Gosialuk napisał(a)
Poczułam się zaproszona i kawkę wypiłam. Popodziwiałam róże i napawałam się ich zapachem.

No to bardzo miło Gosiu napawaj się a ja teraz wieczorkiem napawam się odurzającym zapachem lilii o nazwach - Lilia Królewska Album, albo Lilia Św. Józefa, albo Lilia Św. Antoniego, albo Matki Boskiej. Wybierz nazwę jaka Ci pasuje

A jak już rzuciłam się na lilie, to jedna z pierwszych zakwita herbaciana lilia mieszańcowa Salmon Classic

potem zwykła biała i pomarańczowa (Navona i Orange, obie azjatyckie)

i ciemno czerwona Stacatto

LIDKA napisał(a)
Bożenka ładne róże masz. I same fajne gatunki. Jaki krzak ma ta Minerwa? Wysoko rośnie?

Hej Lidziu Minerva ma mieć wg opisu 60-100, wydaje mi się, że moja wyższa

Magara napisał(a)

Bożena, ona faktycznie ma taki kolor jak na zdjęciu Twoim? Taki raczej zimny fiolet a nie ciepły???
Jest na mojej liście ale zdjęcia ze szkółek pokazują tak różne kolory, że ciężko wyczuć jaka jest w realu
Kawiarenka oczywiście cudna

Dzięki Magarku, ona ma dokładnie taki sam kolor jak na zdjęciu, wielbię takie kolory, wiadomo - głęboki fiolet, a ja miłośniczka przecież
Kordina 22:17, 07 lip 2025

Juzia napisał(a)
Ja nie Bożenka ale Minerva jest w zimnym odcieniu. Jedyna "zimna" róża która mi się podobała i się skusiłam
Bożenko.... mało zdjęć

Juzia, jak to mało? określenia do tego koloru fioletu, to jakieś umowne

April napisał(a)

Świetna miejscówka, taka klimatyczna.
Minerva u ciebie pięknie zapączkowana. Moja chyba dokona żywota, druga już. Potrzebują słońca, bez niego umierają róże u mnie.

Aprilku dzięki a pamiętasz, że to dzięki Tobie zakupiłam Novalis i zwalniam Cię z odpowiedzialności za nią sprawuje się dobrze, kwitnie jak szalenica, już dzisiaj ma więcej kwiatów

Alija napisał(a)

Bożenka, bardzo dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością wypiję kawę w Twojej uroczej kawiarence, szkoda trochę, że tylko wirtualnie, ale lepiej tak niż wcale. Pozdrawiam.
Różany spam bardzo wskazany, lubimy oglądać.

Alusiu, miło mi bardzo, pozdrawianki Ci zostawiam

Angelika95 napisał(a)
Hej, znalazłam, że posiadasz szałwię Midnight rose. Jaka jest jej wysokość? Czy długo kwitnie? Rozsiewa się?

Miałam ją od strony północnej, rosła w kępce, co roku mniejszej i przesadziłam ją jakiś tydzień temu na południową stronę, nie rozsiewała się u mnie, może jak dostanie lepszą miejscówkę się poprawi?

Kilka fot:

Kordina 22:22, 07 lip 2025

Spam ogrodowy kolorowy:

Ciekawa jestem, co z tego ananasa wyrośnie o nazwie Eucomis Bicolor

Kordina 22:28, 07 lip 2025

A teraz będzie moją ofiarą fotograficzną - ostróżka jakoś nie mam szczęścia do różowej, ani niebieskiej, tylko te dwie atramentowe, ale kolor cudny mają:

Na tym ostatnim zdjęciu widać te dwie odmiany, jedna ma czarny środek a ta ciut jaśniejsza biały:

Magara 22:36, 07 lip 2025

Bożenka - dzięki za info o Minervie

Ależ Ty masz kolorowo
Basieksp 23:01, 07 lip 2025

Ale masz piękne lilie Ja moje trochę przesadzałam, są trochę słabsze i dopiero zaczynają kwitnąć