Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Wilcza Góra 18:38, 25 sie 2015

Do góry
Problem w tym, że u mnie "szpaler" oznacza 5 sztuk. Więcej się nie mieści. Mały ogródek ma swoje ograniczenai
Ale i tak nawet 4 spore Vanilki dają ładny efekt
A na więcej-więcej będę zaglądać do Ciebie
Tu ma być ogród :) 18:23, 25 sie 2015

Do góry
Podoba mi się twój płot. Mogłabyś mi napisać, jakiej szerokości i grubości masz deski? I jakie odstępy między nimi?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/94/948224/original.JPG
Wilcza Góra 18:20, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hi, hi. Mi one się tak podobają, że sadziłabym w każdym wolnym miejscu. Ostatnio powiedziałam o tym e-M, on na to: znowu? Przecież już masz
Biedak nie wie, że 12 sztuk mi się ukorzeniło. Małe jeszcze, ale urosną. Do tego chcę kupić Polar Bear
wg mnie hortensje tylko w dużych grupach wyglądają imponująco...pojedyncze nie robią na mnie takiego wrażenia ...
Ogrodowy song 17:56, 25 sie 2015

Do góry
Jeśli masz little lime, to bonica odpada. Kolorami limonka i róż będą się gryzły. Ja tak miałam i przesadzałam dalej anabelkę, która później z białej robi się limonkowa. Przesadziłam dalej , bo był zgrzyt kolorystyczny. Do bonici, którą uwielbiam, a Makkasia ma wielki krzak kilkuletni, pasowała by hortensja Vanilia Fraize. Śnieżnobiała i potem przebarwia się na rózowy.
Little lime jest śliczna, kompaktowa, zwarta, zalicza się do małych hortensji. Najpierw limonkowa, potem delikatnie się wybiela i przechodzi w blady pudrowy róż. Do takiego zestawienia fajnie pasuje szałwia fioletowa.
Jutro rano zrobię ci fotki. Teraz idę przekopać miskanty. Trochę popadało.

Ups. Literówkę z telefonu poprawiłam
Ogrodowy song 17:40, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, cofam się u ciebie, placek fajny.
Nie doczytałam jeszcze, czy ta róża będzie rośla niedaleko hortensji little lime ?
Tzn. w zasięgu wzroku?

co do róży to chciałabym ją u stóp hortek...co Ty na to??

oczywiście w zasięgu wzroku..fajnie tam sobie posiedzieć..i wzrok na czymś ciekawym zawiesić..
Podwórkowa rehabilitacja 17:39, 25 sie 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Dzięki Iwonko
Planuję kupić 3 sztuki czerwonej róży rabatowej i posadzić koło studni. Obok będą rosły berberysy. Po drugiej stronie studni mam 3 róże na pniu czerwone właśnie i to utrzymałoby spójność rabaty.
Więc albo Uncle Walter albo Niccolo Paganini, bo mają zbliżone kwiaty do tych na pniu. No chyba, że coś jeszcze wynajdę

A nie myślałaś o Montanie?
Zdrowa, pięknie kwitnie, nieprzerwanie od czerwca, wiecznie ma pąki i kwiaty. Na jednej łodyżce nawet 12 kwiatów.
Uncle Walter nie są takie piękne, jak Montana
Montana jest z grupy róż Floribunda
Ma jeszcze inną nazwę, ale zapomniałam.
Edit: sprawdziłam tą drugą różę, o której piszesz. Lepiej kwitnie od Uncle. Bardziej obficie
Ogrodowy song 17:36, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie doczytałam jeszcze, czy ta róża będzie rośla niedaleko hortensji little lime ?
Tzn. w zasięgu wzroku?

mam nadzieję,że chodzi Ci Iwonko o placyk)

po ostatecznym szlifie placyku..specjalne wykończenia itd.. wygląda to tak:

Jak to wszystko podrośnie to wtedy i efekt będzie..bo teraz..hmm.
Na ostatniej fotce widać miejsce,gdzie mogę dosadzić czy to róże czy może różaneczniki..

w donicy pochodnia antykomarowachwilowy emblemat po imprezce pod niebem)
Wilcza Góra 17:29, 25 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

ja nie rozumiem jak moze byc za duzo hortensji...

Hi, hi. Mi one się tak podobają, że sadziłabym w każdym wolnym miejscu. Ostatnio powiedziałam o tym e-M, on na to: znowu? Przecież już masz
Biedak nie wie, że 12 sztuk mi się ukorzeniło. Małe jeszcze, ale urosną. Do tego chcę kupić Polar Bear
Ogrodowy song 17:26, 25 sie 2015

Do góry
Dokładnie tak.
Pierwsza Ice Dance. Druga wygląda tak, jak w necie
Ogrodowy song 17:24, 25 sie 2015

Do góry
Tzn. w zasięgu wzroku?
Ogródek Iwony 17:14, 25 sie 2015

Do góry
Ewuniu, ID mam.
Tą siderosticha wygooglowałam. Ma krótsze i grubsze listki, jeśli tak można powiedzieć.
Moja jest inna.
Prawdopodobnie ptasie łapki. Tylko jak kupowałam ją, to obok siebie stały o takim samym pokroju, jedne miały paseczki z odcieniem żółtego, drugie białego. Teraz i ja i Polinka mamy niby ptasie łapki, każda ma inny odcień. Polinka szuka właśnie takiej, jak mam ja.
Ogródek Iwony 16:52, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, a jakie masz? Bo Polinka próbuje ustalić, dlaczego niektóre ptasie mają żółtą kreseczkę ? Może są podobne, ale nie te same? Tak, jak anulkowe trawki?
O jakich tabliczkach piszesz? Są jakieś fajne do oznaczania roślin?

mam te:
1.Ice Dance Carex morrowii
2.Turzyca Rzędowa Carex Siderosticha Variegata

Fotki tabliczek wstawię po kawce
Wilcza Góra 16:33, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wszyscy mi mówią, że mam za dużo hortensji. Jak zobaczyłam cudny szpaler twoich, chcę więcej. Pięknie

ja nie rozumiem jak moze byc za duzo hortensji...
Wilcza Góra 16:32, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wszyscy mi mówią, że mam za dużo hortensji. Jak zobaczyłam cudny szpaler twoich, chcę więcej. Pięknie
jak dla mnie hortensji nigdy nie za wiele; mogłabym więcej i więcej...i tak od lat...jestem od nich uzależniona
Ogródek Iwony 15:39, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olga, ja wiem, ze pacioreczniki i dalie się wykopuje na zimę. Ja to zrobiłąm. Włożyłam do skrzyneczki wyłożonej gazetami i zasypałam ziemią piaskową. Zostawiłam w kotłowni, bo tam najchłodniej, to po miesiącu miałam liście na wierzchu.
Wyniosłam do szafki do nieogrzewanego garażu wolnostojącego. Podejrzewam, ze tam zmarzły. Czasami M wyjeżdżał i drzwi nie zamykał, to myślę, ze wtedy. Jak sadziłam w maju do ziemi, to już nie odbiły. Szukałam w ziemi śladów, wszystko było zgnite
W tym roku mam dalie na nowo kupione i dostałam dwie kępki pacioreczników. Już prowadzę rozmowy z sąsiadką, by mi w piwnicy przechowała, bo ja takiej nie mam U mnie zbyt ciepło

Miałam ten sam problem, w zeszłym roku zbutwiały mi dalie i paciorecznik Za ciepło miały, u mnie w garażu zimą można mieszkać - 15-17 stopni na plusie. Myślałam, żeby bulwy jakoś w pudła tekturowe zapakować w styropianowe kulki i jeszcze ta razem jakoś zawinąć i na zewnątrz w ziemi zakopać??? Albo w kociej budzie
Ogródek Iwony 15:21, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olga, ja wiem, ze pacioreczniki i dalie się wykopuje na zimę. Ja to zrobiłąm. Włożyłam do skrzyneczki wyłożonej gazetami i zasypałam ziemią piaskową. Zostawiłam w kotłowni, bo tam najchłodniej, to po miesiącu miałam liście na wierzchu.
Wyniosłam do szafki do nieogrzewanego garażu wolnostojącego. Podejrzewam, ze tam zmarzły. Czasami M wyjeżdżał i drzwi nie zamykał, to myślę, ze wtedy. Jak sadziłam w maju do ziemi, to już nie odbiły. Szukałam w ziemi śladów, wszystko było zgnite
W tym roku mam dalie na nowo kupione i dostałam dwie kępki pacioreczników. Już prowadzę rozmowy z sąsiadką, by mi w piwnicy przechowała, bo ja takiej nie mam U mnie zbyt ciepło [/quot.

A mi w tym roku jakoś się w garażu ogrzewanym przechowały - kanna w donicy ściełam liście i tyle a dalie do skrzyneczki i piaskiem przysypałam może ze 2 razy skropiłam wodą i były gazetami przykryte - piszą że temp przechowania to 3-5 stopni
Ogródek Iwony 14:54, 25 sie 2015

Do góry
Wrzuciłam fotki i czekam
Rozpoznawanie traw 14:52, 25 sie 2015

Do góry
Wydaje mi się, że mam ptasie łapki Variegata. Pod taką nazwą kupowałam jesienią trawki.
Z wpisów na forum jednak wynika, ze ptasie łapki mają chyba żółty pasek, moja jest wyraźnie biała, niczym nie różni się od wybarwienia miskanta ML. Czy to są ptasie łapki? U mnie wygląda tak:

Jedyne żółte przebarwienia na pojedynczych źdźbłach wynikają z przypalenia i starzenia trawki
Wystawa wschodnia, słońce do 14.00, podłoże piaszczysto-torfowe.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 14:49, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Zapał niesamowity
Mi też się bardzo podoba. Nie było mnie chwilkę, a ścieżka w moim ulubionym wydaniu (niestety tylko o takiej marzę) już jest zrobiona. Nie wiem, czy można się wpisać do rodziny no wiesz ...
Pozytywnie zazdroszczę. U mnie prace wolniej się toczą

No pewnie
Ogród na glinie 14:42, 25 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jeżówki mają ciekawy kolor. Ten róż chyba - taki ciepły
Rożki ładne.
Czy ta rabatka z planem na wrzośce, to tam, gdzie masz rododendrony i hortensje?
Małgoś, pozdrawiam

kolor jeżówki chyba ciepły, lekko koralowy
tak, wrzośce tam gdzie od dawna są zaplanowane, przed Rh, azaliami i hortkami

no i po lewej rosną już żurawki
a azalie są teraz bardziej zielone, bo na zdjęciu były prosto po cięciu i takie patyki im sterczą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies