Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 11:28, 08 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
U Oli był kiedyś przegląd chyba wszystkich dostępnych trawek średniowysokich przy okazji wyboru trzcinnika

Olu, jeśli pamiętasz nr strony, to napisz proszę, ułatwiłoby nam to teraz trochę sprawę
Tu ma być ogród :) 11:27, 08 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no właśnie problem z tym, że wczoraj dwa tematy zaczęłyśmy obgadywać i teraz nie wiem, na które miejsce to ID zaproponowaliście.

Mi się też ID bardzo podoba, ale na przedpłocie jej nie wezmę, tam chcę mieć trawiasto, ale nie zarośniętą jednym gatunkiem trawy całą powierzchnię, tylko żwirek, trawki i pomiędzy nimi dużo wolnej przestrzeni - tak właśnie jak na tym zdjęciu z inspiracji.

A do Bagatelle, też jakoś ID nie do końca mi pasuje

Ogólnie ID jest ładna ale na przedpłocie zrozumiałam, że chcesz coś wyższego? A do bagatelle myślisz, że sesleria nie będzie pasowała? ... u Magdy sesleria dorasta z kwiatostanami do 40cm ... bagatelle osiąga chyba podobną wysokość ... czyli myślę, ,że mariage byłby udany
Tu ma być ogród :) 11:26, 08 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

z ID jeszcze nie wiem co zrobię, może gdzieś wcisnę na drugą stronę podjazdowej
na przedpłociu mam rów i metraż okrutny... planuję irgę major i może kilka kępek ID w to wmontuję,nie chcę nic wysokiego

ze względu na ten rów to faktycznie, pomysł z czymś zadarniającym i spływającym z czasem w dól do tego rowu jest idealny.

A u mnie przedpłocie na tym samym poziomie co droga.
Tu ma być ogród :) 11:23, 08 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Edytka a wysokie trawy też wchodzą w grę czy tylko niskie?

A jak wysokie ?, pomyślałaś o ML na tle słupków?
Na razie zbieram propozycje, żeby wybrać najlepsze rozwiązanie, rzucaj pomysł

Tu ma być ogród :) 11:20, 08 sty 2016

Do góry
Więc jeszcze raz dla usystematyzowania dwa tematy:

1. Rabata berberysowo - hostowa do zmiany. Wymienić hosty na limonkową, niewysoką strzelistą trawkę - najchętniej widziałabym tam seslerię jesienną, ale jeśli do Bagatelle jest ona za wysoka i je całkowicie przysłoni, to szukam innej trawki, podobnej do niej ale niższej.

2. Przedpłocie - kierujemy się inspiracją ze strony 441 (pierwsze zdjęcie od góry).
Preferowane trawy średniowysokie (do 80 cm) i niskie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=441

Dodam jeszcze, że słupki mają u mnie najczęściej 79 cm szerokości a przęsła średnio 215 cm.
Wysokość podmurówki 45 cm, wysokość słupków 150 cm.
Tu ma być ogród :) 11:13, 08 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Olu, ale Ty o tej ID myślisz na przedpłocie, czy na rabatę między berberysy Bagatelle, w związku z tym, że sesleria jesienna może okazać się za wysoka?

A właśnie, Ty też coś w ubiegłym roku wspominałaś o swoim przeppłociu, czym Ty chcesz obsadzić, bo mamy chyba podobną sytuację, tyle tylko, że Ty masz tam jeszcze jakiś rów, prawda?

z ID jeszcze nie wiem co zrobię, może gdzieś wcisnę na drugą stronę podjazdowej
na przedpłociu mam rów i metraż okrutny... planuję irgę major i może kilka kępek ID w to wmontuję,nie chcę nic wysokiego
Tu ma być ogród :) 11:11, 08 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dla przypomnienia, moje przedpłocie wygląda tak:

Edytka a wysokie trawy też wchodzą w grę czy tylko niskie?

Tu ma być ogród :) 11:08, 08 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ale jesli dla Edyty 60 cm to za wysoko (jesli dobrze rozumiem) to ID ma z 45 cm czyli chyba ok

60 cm seslerii za duża między Bagatelle, na przedpłocie idealnie.
Tu ma być ogród :) 11:06, 08 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja bardzo lubię ID ... ale nie wiem czy Edytka nie myśli o czymś wyższym?

no właśnie problem z tym, że wczoraj dwa tematy zaczęłyśmy obgadywać i teraz nie wiem, na które miejsce to ID zaproponowaliście.

Mi się też ID bardzo podoba, ale na przedpłocie jej nie wezmę, tam chcę mieć trawiasto, ale nie zarośniętą jednym gatunkiem trawy całą powierzchnię, tylko żwirek, trawki i pomiędzy nimi dużo wolnej przestrzeni - tak właśnie jak na tym zdjęciu z inspiracji.

A do Bagatelle, też jakoś ID nie do końca mi pasuje
Tu ma być ogród :) 11:00, 08 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Oj raczej nie.ja nam tevodmiane od trzech lat i ona malutka jest tak wlasnie wlasnie 30 cm.

to byłaby idealna pomiędzy Bagatelle, żeby tylko jeszcze była limonkowa
Tu ma być ogród :) 10:57, 08 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
a może ID i pozwolić jej zarosnąć całą przestrzeń

Olu, ale Ty o tej ID myślisz na przedpłocie, czy na rabatę między berberysy Bagatelle, w związku z tym, że sesleria jesienna może okazać się za wysoka?

A właśnie, Ty też coś w ubiegłym roku wspominałaś o swoim przeppłociu, czym Ty chcesz obsadzić, bo mamy chyba podobną sytuację, tyle tylko, że Ty masz tam jeszcze jakiś rów, prawda?
U Agi - czyli słońce i piach 09:51, 08 sty 2016

Do góry
a ja czytam i zapisuję co ciekawsze
Miskant Gold Bar pod Serba pendula
U Lindsay80:
Luki napisał(a)
Mam miskanta Gold Bar 4 lata, nie przyrasta szybko, ale fakt, że rośnie na bardzo jałowej glebie. Tworzy ładną strzelistą kępkę i nie przekracza 40-50cm
Tu ma być ogród :) 08:42, 08 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

tak też obstawiam, a jeśli tak by było, to ona chyba rośnie wyższa niż sesleria jesienna, jeśli dobrze kojarzę?

Oj raczej nie.ja nam tevodmiane od trzech lat i ona malutka jest tak wlasnie wlasnie 30 cm.
Tu ma być ogród :) 23:11, 07 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Moze sie myle ale to jest chyba littel bunny

tak też obstawiam, a jeśli tak by było, to ona chyba rośnie wyższa niż sesleria jesienna, jeśli dobrze kojarzę?
Tu ma być ogród :) 23:10, 07 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Niskie rozłożyste

to tutaj w carexach najpewniej trzeba szukać - ja jestem zakochana w Evergoldach (pomijając okres wiosenny zanim wyrosną nowe listki) - Renia ma przepiękne egzemplarze, ale to pewnie wiesz.

Bardzo fajny też jest carex Gold Fountain.

W sesleriach też masz wybór.

Pytanie właściwie jest takie, jaka kolorystyka Cię interesuje.
Tu ma być ogród :) 23:07, 07 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Ma i z tego co kojarzę to regularnie go przycina, żeby był ładną kuleczką

O właśnie tutaj.

Marzenko czy po prawej stronie to jakaś rozplenica rośnie?

Moze sie myle ale to jest chyba littel bunny
Tu ma być ogród :) 23:06, 07 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Mam miskanta Gold Bar 4 lata, nie przyrasta szybko, ale fakt, że rośnie na bardzo jałowej glebie. Tworzy ładną strzelistą kępkę i nie przekracza 40-50cm

A ja z kolei mam Apache, ale pierwszy rok, to trudno ocenić, w każdym razie źródła podają, że on jest jeszcze niższy od Gold Bar.

No właśnie na tym przedpłociu gleba raczej przeciętna i nawadniania nie przewiduję.
Tu ma być ogród :) 23:03, 07 sty 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Reniu ja też będę szukać jakieś niskie trawki,to ty szukaj pierwsza ja sobie potem zgapię

ale chcesz niskie, strzeliste, czy takie rozłożyste kępy z opadającymi listkami?
Tu ma być ogród :) 23:01, 07 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Gold Bar nie znam ... a swoją drogą zaskoczyłaś mnie tym przedpłociem
Szybka jesteś Jutro muszę u siebie zapodać temat na kolejną rabatę

Muszę szybko zrobić to przedpłocie, bo kolejny raz nie mam zamiaru tego miejsca plewić, zarasta mi tam perzem i jeszcze innymi jakimiś wrednymi chwastami.
Jesienią powalczyłam tam widłami amerykańskimi i duża część gotowa do obsadzania.
Tu ma być ogród :) 22:57, 07 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)

tylko się upewnij jaką chcesz, bo ja się już gubię w sesleriach, trzcinnikach, moliniach itp. i zawsze kupię nie to co chcę

Z seslerii to tylko mi się ta jesienna podoba, bo ma limonkowy kolor.

Z molinii zaczajam się na odmianę Edith Dudszus - w końcu miałabym w ogródku jakąś swoją imienniczkę

Trzcinników jak na razie nie pokochałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies