Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:17, 15 cze 2020

Do góry
Coz to moze byc? Trawnik nowozony nawozem wiosennym barenbrug na poczatku kwietnia. Ogolnie trawnik ma 1.5 roku. Posiana trawa uniwersalna barenbrug. Przy kopaniu ogrodka zauwazylem pedraki. Czy to moze byc ich sprawka? czy maly pies mi tak podlewa trawnik i w ten sposób trawa niszczeje? Czy może to być choroba wywołana przez grzyby? Trawnik wyposażony jest w nawodnienie i podlewany regularnie, ale nie za duzo oczywiście
Do raju daleko - u Ewy 22:17, 15 cze 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale super wycieczka. Piękne miejsce. Ja też mam niedaleko ogród botaniczny i palmiarnię i nigdy jeszcze nie byłam. Normalnie wstyd .

Czas to naprawić Ja bardzo lubię wycieczki

Metasekwoja chińska

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:16, 15 cze 2020

Do góry
Magda, Asia, jesuuuuuuuuu ile Wy macie lat takie duże dzieci albo wcześniej po prostu

Damy radę, kto jak nie my najgorsze przetrwałyśmy, chyba, będzie tylko lepiej? Chyba? Buahaha

Moje dziecię ma 13.5 roku i jest ogarnięte, jak chce to się uczy. Czasem trzeba przycisnąć czy przypilnować ale generalnie nie mogę narzekać.i nie powinnam zapewne.

Book depository przysłało mi dwie książki dziś, mam wieczór zajęty
Wcześniej wyrwałam trochę chwastów, pokonują mnie. Utopiłam naręcze ślimaków.
Do skończenia jutro rów z hortensjami i trawami, bok tarasy gdzie trawa tak przerosła irysy że całość wykopię i posadzę irysy ponownie... Nie ma szans wyrwać trawy ręcznie chyba że popada deszcz... Niemniej póki co taki mam plan.
No i bok warzywnika, gdzie ślimaki chowają się w wysokiej trawie między nasadzeniami a płotem. Bosz....
Lubię to ale czasem mam dosyć, walka jest mocno nierówna...

Moje szarości przy tarasie:

Migawki z ogródka 22:16, 15 cze 2020

Do góry
Charles Darwin, Sweet dream i Angielka nn z przedpłocia
Ogród bez reguł 22:15, 15 cze 2020

Do góry
Alexandra of Kent, Pastella

Queen of Sweden, Artemis
Ogród bez reguł 22:15, 15 cze 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Zakwitł tulipanowiec Na razie jednym kwiatem, ale jakim ładnym

Jakie to jest zjawiskowe drzewo!
Do raju daleko - u Ewy 22:12, 15 cze 2020

Do góry
TAR napisał(a)
To fakt kleszczy mnostwo, my z naszych zdjelismy wiecej niz nałapały w sumie przez cale ich życie. Ale to nie tylko tam, bylismy na wycieczce za Ocyplem w Borach i nad jeziorem. Tam tez mnostwo kleszczy. Na szczescie na te, których sie nie udalo wylapac to zadzialaly krople. Po 1,5 miesiacu moge potwierdzic, ze sa rewelacyjne i skuteczne. A nie musze juz podawac tabletki. Na bialasach wszystko widac ale sa w tej chwili mocno zarosniete wiec przeczesywanie na maksa. Z psiakow przeszly na nas wiec akcja otrzepywania byla w pelnej mobilizacji

My przy drugiej wizycie natknelismy sie na tzw. kongo dlugiego weekendu: grupke mocno rozbawionej i halasliwej mlodziezy, kilka dzieci, ktore chyba maja nadmiary cukru i ich rodzicow, ktore na ryki i pocukrowe szały nie reagowali, dorosłych, co bez dymka nie wyobrazaja sobie zwiedzania. Plus jeden pan rowerkowy w obcisłych gaciach, ktory tak sie pchał by zobaczyc zabe, ze wepchnal mnie do stawku. Bylo jeszcze kilku chetnych na darmoszke lub bilet ulgowy mimo, ze sie nie nalezy. Taki typowy przekroj naszego społeczeństwa zaobserwowany z boku. Niezbyt przyjemnie. Oczywiscie byly tez normalne osoby, ktore zachowaniem nie odbiegaly.

To my mieliśmy szczęście Nie zauważyłam takich niewłaściwych zachowań. Ludzie zachowywali duże odstępu od siebie, przy automacie też zachowany odstęp. Podczas spacerów na niektórych ścieżkach zupełnie nie było nikogo.

Pokażę teraz staw i jego okolicę. Piękne miejsce. Żabki też spotkaliśmy

Ogród bez reguł 22:12, 15 cze 2020

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 22:12, 15 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Niestety nie wiem Miałam posadzone z szachownicami kostkowatymi w donicy w podwórku między ciemiernikami, a dąbrówką wszystko jest, a tych nie ma
Tam nic nie było grzebane.

No i po co ja tu przylazłam, po co??? Tylko kompleksów u Ciebie dostaję od tej ilości piękna Wąchałeś tulipany? Każda odmiana u mnie pachnie inaczej

To ciekawe z tym zapachem tulipanów co piszesz. Ja raczej skupiam się na ich walorach estetycznych, muszę w następnym sezonie pochylić się nad nimi.

Zapach bobu uwielbiam, mój ulubiony

Sałata cieszy z własnej rozsady, nastał czas zbiorów.

Do raju daleko - u Ewy 22:07, 15 cze 2020

Do góry
Roocika napisał(a)
Ciekawe miejsce i ja również mam niedaleko, trzeba sobie zrobić wycieczkę w ramach relaksu

Asiu, zobacz jakie tu bogactwo drzew

Na takiej łączce zrobiliśmy sobie piknik Można ze sobą wziąć koc i koszyczek ze smakołykami. Dużo jest takich miejsc na odpoczynek

Ogród w Klein Kottorz 22:02, 15 cze 2020

Do góry
W sobotę zamiast roślin do oczka kupiłam różę Larissa na pniu

Pięknie kwitnie róża Rosarium Uetersen, też na pniu

A to róża Rokoko, ma wielkie kwiaty,mają średnicę 10 cm

Róża Rosario

Do raju daleko - u Ewy 22:01, 15 cze 2020

Do góry
Pokażę Wam resztę zdjęć z wycieczki do Arboretum Wirty

Świerk kaukaski "Aurea" ma śliczne przyrosty

Orzech pośredni

Migawki z ogródka 22:00, 15 cze 2020

Do góry
Teasing Georgia, Granny, Giardina, Red Leonardo, Candlelight,
Życie w wiejskim ogrodzie 22:00, 15 cze 2020

Do góry
Aneczkaogrodniczka1982 napisał(a)

O my God!!!!
nie zagladałam na ogrodowisko kilka dni i proszę istny oczopląs.Już nie wiem co piękniejsze czy te różowe bratki,są poprostu obłędne,och i te tulipany.
powinni Cię zatrudnić w Ogrodach Keukenhof naprawdę masz gust!!!
Pozdrawiam serdecznie,i wracam do twoich fotek nacieszyć oczy

I ja mam ogromne zaległości na forum, ostatnio brakuje mi czasu na siedzenie przed komputerem i nocne ogrodowe dyskusje.

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Ależ ty masz tych cudowności... kiedy się z tym wszystkim wyrabiasz?

Dobry harmonogram to podstawa i systematyczność nie zawadzi a życie weryfikuje resztę

Moje ulubione o nieziemskim zapachu ... Luise Order.

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Twój warzywny w polu, z polami, obok pół - mistrzostwo.Nawet pusty robi wrażenie. Szubienice się sprawdzają dobrze, jak nie masz wysoko piennych tulipanów (sadzisz te o jednolitym wzroście) - ale Tobie pomylenie odmian tulipanów podczas sadzenia nie grozi.

Edit, nie tulipanów a pomidorów.

Usiłuję rozgryźć jeszcze terminy kwitnienia tulipanów - są różnice i dociekam, bo informacja "okres kwitnienia - maj", nie przemawia do mnie.

W tym sezonie zwlekałem z sadzeniem rozsad pomidorów do gruntu przez przymrozki. W efekcie mam bardzo niskie krzaczki które dopiero dzisiaj podwiązywałem do moich szubienic. Nie liczę na duże zbiory, wszystko jest mocno opóźnione w porównaniu z ubiegłym rokiem. Sadzę głównie pomidory koktajlowe, prowadzę je na paru pędach. W tym roku mam jeszcze odmiany malinowe i śliwkowe.

W przypadku tulipanów wiele zależy od terminu sadzenia. Ja swoje do donic sadzę późno więc późno kwitną. Stanowisko również jest istotne, słońce przyśpiesza ich kwitnienie.

Z innej beczki bo Ty też je lubisz. Mowa oczywiście o daliach. Nowe odmiany pędziłem klasycznie w szklarence.

Kłącza starych odmian posadziłem 3 tygodnie później wprost do gruntu.

Obecnie nie ma żadnej różnicy między jednymi a drugimi.

Życie w wiejskim ogrodzie 21:59, 15 cze 2020

Do góry
karo napisał(a)
Pięknie, kolorowo to co lubię
Donice robią wrażenie Masz dobrą rękę do kwiatów . Moje gratulacje

Bardzo dziękuję, czerwiec w ogrodzie się rozkręca zachęcony wysokimi temperaturami więc będzie na czym oko zawiesić.

Do góry
anabuko1 napisał(a)

To prawda mamy tearz wyjątkowy i barwny miesiąć maj.
A u ciebie to istne bogactwo kolorów, roślin
I Wszystko mi się podoba

Aniu maj był wyjątkowy. Przez niskie temperatury bratki i cebulowe kwitły wyjątkowo długo.

Do góry
pawel_snopek napisał(a)
Jest sporo ciekawych dereni

Skończyłem na jednym który poszedł jeszcze do gruntu. Plan był taki by uprawiać je w donicach z terakoty ale moja gmina zamieszała w moich planach.

Z bólem serca musiałem ograniczyć ilość donic, zrezygnowałem z terakoty. Wieczorami występują ogromne ograniczenia w dostępie do wody gdzie mieszkam i musiałem postawić na rośliny które najbardziej lubię i które są najmniej wymagające pod względem podlewania.

Tym właśnie sposobem mam obecnie takie pojemniki ...

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Ogrodniku, pięknie jak zwykle.
Stwierdzić muszę, z mym nikłym doświadczeniem doniczkowo-tulipanowym, że i mi najbardziej do gustu przypadły liliokształtne. W ramach powiększania doniczkowego ogrodu, kupiłam dzisiaj figę. Być może będzie z tego figa z makiem, ale się skusiłam. Jest ogromna szansa, że w końcu powstanie taras, to będzie gdzie stawiać
Tknęło mnie i pomidory plus spółka siedzą jeszcze w doniczkach. Czekam na ocieplenie. W ubiegłym roku były już w ziemi,teraz mi się nie śpieszy. Z niczym mi się nie śpieszy. W pracy kołchoz, to kiedyś trzeba odpocząć.
Pozdrawiam Ogrodniku i czekam na odsłonę warzywnego.

Ja w tym roku jestem ogromnie rozczarowany moimi odmianami tulipanów liliokształtnych. Nie wiem od czego to zależy bo robiłem jak zawsze, być może z małej ilości słońca ? ale strasznie mi się wyciągnęły i pokładały. Większość z nich poszło na kwiaty cięte.

Trzymam mocno kciuki za Twoją figę i oczywiście taras, Maciek da radę jak zawsze.

Tak, ten sezon uczy cierpliwości, Ci którzy się pośpieszyli płakali gorzkimi łzami. Zimna Zośka przestała być wyznacznikiem, u mnie po 20 maja były wciąż przymrozki. Jako rozsądny i doświadczony ogrodnik czekałem z sadzeniem rozsad pomidorów i dyniowatych praktycznie do czerwca. Udało się bez strat ale wszystko bardzo wolno rośnie przez niestabilną pogodę.

Byliny w ogrodzie warzywnym nigdy nie zawiodły, ten czas należy do szałwii omszonej i przywrotników.

Eksperymentalne skrzynie to strzał w dziesiątkę, wszystko w nich rośnie o wiele szybciej a i sama obsługa wydaje się bezproblemowa. Czuję że w następnym sezonie będzie ich więcej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies