Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogrodowy pamiętnik 10:06, 22 lip 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Agata, jakbyś miała opisać kolor tej jeżówki, to jaki on jest? Różowo-pomarańczowy czy raczej różowy? Trochę mnie martwi wysokość, ale kwiatuchy śliczne

To jest właśnie jasny róż z odrobiną jakby żółci w środku. I ten żółty jest na początku kwitnienia potem już tylko różowy.
Cała sadzonka:

One pewnie rosną wyższe ale ja je mam od wiosny więc jeszcze młode są .
Jeżówkowe-Love 10:05, 22 lip 2020

Do góry
Meringue bardzo mizerne ..po wiosennym podziale ,teraz mają 20cm wzrostu
Pszczelarnia 10:05, 22 lip 2020

Do góry
Coś nie mogę dochować się łanów jeżówki Pallidy (jak Marta - Magnolia u siebie), u mnie jest tu i tam.

Zaczynam po raz kolejny... 10:04, 22 lip 2020

Do góry
Będę korzystać z Asi projektu. Na chwilę obecną nie czuję się na siłach, żeby tworzyć coś sama, boję się własnej kreatywności.
Chciałabym większość roślin posadzić w tym tygodniu bo ileż można walczyć z zielskiem na pustym placu...
Pszczelarnia 10:02, 22 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Znowu zapomniałam wysiać czarnuszkę, białej trojeści nie widziałam. Ona nie sieje się jak różowa?

Nie. Choć powinna, bo ma ciężkie nasiona otoczone puchem. Tę mam od wielu lat z siewu własnego. Ale wymaga już odmłodzenia.

'Albatros'

Pszczelarnia 10:00, 22 lip 2020

Do góry
Przy zrywaniu czereśni

zajrzałam do gniazda. Czyje to pisklaki? Mam podejrzenie, że to od muchołówki, bo widzę je często w tej okolicy.

Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:58, 22 lip 2020

Do góry

To zdjęcie przedstawia widok na ten koniec ogródka z drugiej strony. Mamy posadzone drzewka i krzewy, a w kącie obecnie jest podmokła łąka. Obserwuję co porasta rów i jak on się, że tak powiem, zachowuje żeby wiedzieć co tam podziałać.
Jeżówkowe-Love 09:58, 22 lip 2020

Do góry
Hot papaya świeci na rabacie

Green Twister w tym roku wygląda obiecująco ..wielkie pąki (obok niej znalazłam kilka siewek ciekawe co z nich wyrośnie)

Żółtek nie pamiętam jaka to

I z wysiewu ale przepiękna ..kolor zbliżony do Raspberry truffle ale kwiat nie pełny
W samym słońcu 09:57, 22 lip 2020

Do góry
Candle light u mnie

Lipiec

Sierpień

Wrzesień

Październik

Miniaturowe oczko wodne (misy, beczki, donice, balie) 09:56, 22 lip 2020

Do góry

Na zdjęciu chciałam pokazać układ terenu w rogu ogrodu. To stare zdjęcie ale najlepiej pokazuje poziom gruntu.To róg ogrodu. Mamy działkę wśród łąk i pól, nie ogradzamy jej, stapia się z krajobrazem i o to nam chodzi. Przy miedzy (po prawej) po deszczach jest bardzo mokro. Pod drzewem po lewej rów z wodą, taki strumyk wszerz działki, to najwyższy punkt działki i jest lekkie zbocze. Teraz, po ulewnym czerwcu i początku lipca woda nie chce odpływać i miejscami stoi. Mamy tu glinę i woda zbiera się po deszczu. Gdy kosimy, to paruje szybciej, gdy - jak w tym sezonie- zostawiliśmy tam pas łąki - stoi i jest podmokłe. Poziom wód gruntowych jest wysoki, mniej niż metr od powierzchni (wiemy z odwiertu). Zastanawiałam się nad zrobieniem tu rabatki bagiennej ale poszłam w myśleniu dalej. Mam pomysł zrobienia małego zbiornika - mini stawu naturalnego, skoro mamy tą glinę, to aż się prosi. Zagospodaruję w przyszłości ten rów z wodą i zakątek pod miedzą jako część wodną ogrodu.

Proszę o poradę: czy po obniżeniu terenu pod stawik glinę na bokach i dnie należy ubić, czy może tylko wyłożyć kamieniami? Czy na dno mogę wysypać żwir z pobliskiego potoku czy raczej piasek? Czy robić warstwę gliny zmieszanej ze żwirkiem czy tylko wysypać żwir/piasek na ubitą glinę? Bardzo z góry dziękuję za pomoc.
Jeżówkowe-Love 09:53, 22 lip 2020

Do góry
Raspberry truffle kwiatki dwa

Rainbow marcella narazie bardzie pomarańczowa ..ale miejscami pojawia się delikatny róż

Niezawodny Orange skipper ..na zdjęciu bardziej czerwony niż pomarańczowy
Pszczelarnia 09:51, 22 lip 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Te dwa obrazy i nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba

Już drugi rok zapominam wysiać tę trojeść białą. Niezwykle miododajna. Sobie ku pamięci.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:50, 22 lip 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Hehehe

Piękna fota
Piękny ogród
Aż miło posiedzieć
Pozdrowienia zostawiam.
Pszczelarnia 09:47, 22 lip 2020

Do góry
antracyt napisał(a)

Lykkefund rzeczywiście ma dużo wigoru. W tym roku po kwitnieniu podwoiła u mnie swój przyrost. Zastanawiałam się, czy z drugiej strony pergoli też dodać różę, ale bałam się, że za mało tam słońca będzie. Wyczytałam, że ta druga którą masz spokojnie znosi półcień, będę o niej myśleć. Jak dobrze pójdzie, to jeszcze dwa lata do pokrycia pergoli mi zostały
Różankę masz piękną. Bardzo lubię połączenie róż z ziołami. Na przyśmietnikowej podsadziłam róże lebiodką i na nowej też to powtórzyłam.
Języczki oglądam u innych z zazdrością

Da radę. Języczki zmasakrowane przez ślimaki, nie do upilnowania.

Jeżówkowe-Love 09:47, 22 lip 2020

Do góry
Jeżówki nieśmiało zaczynają.. Kwitną pojedyńcze kwiaty ,gdzie rok temu o tej porze był już busz jeżówkowy

Purity bardzo nieśmiało odmiana która u mnie praktycznie nie przyrasta

Magnus jak zawsze niezawodnie

Kismet red kilka kwiatków już jest

Mamma mia dopiero w takiej fazie
Pszczelarnia 09:46, 22 lip 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bajeczne, cudne, kolorowe widoczki.

Ania

Zrobiłam sobie suszkową kompozycję

Pszczelarnia 09:43, 22 lip 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pozachwycałam się widokami Twojego ogrodu

Czosnek w różnym towarzystwie, daje różny efekt kolorystyczny

Ogród do odnowy 09:40, 22 lip 2020

Do góry
violaskom napisał(a)
Dziewczyny, jak przycinacie wiosną byliny, to co robicie z tymi ścinkami? Ukorzeniacie je?

do głowy mi nie przyszło, wszystko na kompost poszło

Specjalnie dla Ciebie floks Blue Boy w cieniu

z bodziszkiem rozanne

z bodziszkiem Blue Sunrise

i z driakwią, niska odmiana

Pszczelarnia 09:39, 22 lip 2020

Do góry
Urszulla napisał(a)

Inspirująca ta rabata rzeczywiście nieproblemowa. U mnie Artemis osiągnęły wysokie rozmiary w tym roku, prawdziwe róży parkowej z czego jestem zadowolona. Ale już kończą spektakl.

Oj, tak, wszystko do cięcia po spektaklu. Dużo cięcia mam i dużo suszenia.

Pszczelarnia 09:35, 22 lip 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Ten cytrynowy pięciornik to bylina? Miałam dawno temu taki czerwony, ale jakoś nie zapałałam miłością do niego. Ale upodobania mi się zmieniają . Też szukam czegoś na suchy step i mało wymagającego w obsłudze. Trzeba ciąć po kwitnieniu?

Jolu, na razie nie tnę. To bylina, tak do kolan wysoka. Mam go dopiero od 2 sezonów. Arcydzięgiel i krwiściąg w zgodnym kompozycyjnym duecie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies