Piękna była, uwielbiam ją, ale może się zdarzyć, ze zasłoni ci kulki.
Może wiec sadzonki ID?
Będzie dobrze z tym nasadzeniem. Miskanty i dereń dodadzą dynamiki, podobnie jak po drugiej stronie miskanty i hortensje.
Co do żywopłotu z tyłu, może być i z buka i z graba i z cisa -wybór należy do ciebie. Z buka czy graba szybciej uzyskasz wysokość, z cisa - dłużej. Sama zdecydujesz, jak wysoko prowadzić, by uzyskać zadowalający efekt przysłonięcia i zrobienia parawanu dla kącika drwala. Z cisa może być bardziej wąski, na szerokość jednej sadzonki. Z grabów będzie szerszy. Graby gubią liście wiosną i wypuszczają wtedy młode listki. Na inspirkach też są żywopłoty liściaste.
Zimą każdy ogród jest smutny. Roślinki tracą kolor, śpią, ten czas trzeba przetrwać i czekać wiosny.
Nie, nasiona same wkłada się do lodówki a potem wysiewa do ziemi.
Niektórzy - tak jak np. ja - zostawiam nasiona werbeny na zimę na krzaku, ścinam dopiero wiosną a potem od razu do gruntu. Wypuszczają później ale zawsze są. Nie lubię obstawionych parapetów kiełkującymi nasionami więc idę na łatwiznę.
to muszę szybko zdecydować. a powiedz mi jeszcze bo zrobiłam fotkę tego spadku na tej rabacie o którym pisałam wcześniej, czy będzie z nim ok?
najgorzej będą wygladać chyba te danicy...
Uparła bym się przy cisach, sama je też wprowadzę do ogrodu.
I z tego co pamiętam hicksii rośnie dość szybko.
Ja posadzę sobie przy różach, bo muszę zrobić nieduży ekran - muszę zasłonić siatkę. Kupię nieduże, bo mnie się nie spieszy, a kosztów przy takim ogrodzie sama wiesz że jest koszmarnie dużo.
wydaje mi sie ze zrobię z jednego gatunku bo chyba bedzie ładniej.. za cisem przemawia zimozielonośc ale z drugiej strony cos sie bedzie zmieniać na rabacie przy grabie on zimą jest brązowy prawda a na wiosne gubi liscie i jak długo jest łysy wiesz może?
nie wydaje Ci sie że te kulki w stipie to takie geometryczne uporządkowane a miskanty i derenie jakos tak luźniej są?moze tak mi sie tylko wydaje bo ciężko mi to sobie wyobrazić cholerka choć strasznie mi sie podoba
a te kostki z cisa czy grabu to jak wysoko prowadzić?wszystkie na taka samą wysokość ponad studnie? i tam potrzebny jest jeden rządek cisa czy dwa? i jaki gatunek powinnam kupić?
Ania, z mężem to padłam normalnie i to jest sposób W razie awarii nie omieszkam wykorzystać.
Graby kupowałam na Allegro, chciałam kupić w Rogowie, ale tam zanim dostaniesz odpowiedź to 3 tygodnie mijają. U nich kupię może jakieś większe drzewa typu grujecznik lub ambrowiec.
Cena 70gr/1szt - sadzonki 2-3 letnie. Nie wiem jakie będą, ale i tak trzeba ciachnąć od razu i czuwać nad nimi by się łanie rozgałęziły Zamówiłam dostawę po niedzieli więc liczę że akurat mrozów nie będzie i zadołowane poczekają sobie trochę
Przesyłka za pobraniem więc chyba nie będzie problemów z domówieniem na jedną dostawę...
Aniu może daj jakieś ażurowe zadaszenie do tej altany to będziesz miała cienia trochę, bo w sumie ta którą wkleiłaś żadnej funkcji nie pełni i wygląda na niedokończoną
Agata po ile płaciłaś za graby?okazało sie właśnie (chyba sie u mnie wkońcu cos wykluło ale ulga.............)ze też bym potrzebowała do Twojego zamówienia można jeszcze coś domówić?