Też ostatnio wykopałam takiego orzeszka . Przez cały sezon znajduję mnóstwo włoskich orzechów albo w całości albo rozłupanych. A orzecha nie mam. Ale ja winą za to obarczam sroki bo wiewiórki u nas po ogrodzie nie biegają.
Dzień dobry,
mam problem z wiązem górskim. Posadziłem w ogrodzie w 2018 roku. W zeszłym roku dość szybko zgubił liście, część z nich już w sierpniu zasychała. Robiłem oprysk środkiem przeciwgrzybicznym zgodnie z zaleceniem ogrodnika. W tym roku wiąz wygląda bardzo marnie. Ma połowę objętości liści. Wygląda jakby część gałęzi uschła przez zimę. Widać, że w niektórych miejscach wychodzą nowe pędy ale ogólnie drzewko wygląda marnie. Dodatkowo teraz zauważyłem bawełnicę, która była też w zeszłym roku. Tylko czy to ona może być przyczyną obecnego stanu drzewa? Będę wdzięczny za pomoc.
Hortensje zostałaby skradzione nocą, po tym jak ja w dzień wkopałam. Widać puste dołki na zdj. Pomysł rabaty z bukszpanami i trawami podoba mi się.
Pytanie od męża czy miga zostać podpisane na zdj Miskanty chińskie ?
Słyszałam, ze wokół miskanta dobrze jest wkopać takie plastikowe obrzeże aby nie rozrastał się za bardzo. Czy są inne sposoby na kontrole rozrostu tej trawy?
Zaliczyłam zdj z opisem jak obecnie rozsadzane są roślinki, każda z rabat ma po 7/8 dołków .Proszę o wskazówkę Jak rozmieścić ewentualne bukszpany i trawy i czy zostawić taki układ wykopanych dołków.
Na 3 zdj widać jeszcze trzecia rabatę, która czeka na prace. Tam również planowany jest kamyk. Dobrze byłoby aby te trzy strefy w całości nawiązywały do siebie i miały wspólne cechy. Jak to ogarnąć
Nasza kochana wiewióreczka nagromadziła zapasów na zimę że ho ho
Cały czas kręci się po ogrodzie i odgrzebuje swoje skarby. Takie prezenty wykopuję codziennie spod róż i borówek. Żołędzie też się znajdują. Część wybrałam wiosną jak rozgarniałam róże, ale ile jeszcze ich wyrośnie trudno przewidzieć.
Sąsiad ma 6 ogromnych orzechów włoskich więc i ruda całą jesień pracowała.
Może uda mi się zdjęcie wiewióreczki zrobić bo ona się nas wogóle nie boi i biega czasami parę kroków od nas
No muszem (zacytować) bo siem uduszem To jest po prostu mega
No i tak, po pięciu stronach dywagacji nad drzewem stanęło na brzozie, co podobno było wiadomo od początku.
Asia, donice są super, świetnie będą uzupełniały placyk
Mam wrażenie, że za jakiś czas hortensje i hakone zeżrą te trzmieliny, ale się nie przejmuj, po prostu je wtedy przesadzisz. Prowadziłabym na kuleczki, ładne są takie trzmielinowe kulki. Gdzieś tam sobie może wykorzystasz w przyszłości.
Gosia co to jest na pierwszym zdjęciu i czy to ten kuklik NN? Myślałam, że masz czerwony a on wygląda na pomarańczowy. Jeśli to ten, to na pewno nie jest to Fiery Tempest. U siebie podałam Ci taką nazwę, ale jeśli chodzi o ten ze zdjęcia, to nie on.