Pierwsze sadzonki zrobiłam z wyrośniętych i nieco zaniedbanych bukszpanów znajomej, ktora poprosiła mnie o ich przycięcie. Było to ze 20 lat temu, albo więcej. Zabrałam ze sobą kilkanaście tych przyciętych gałązek i powsadzałam bezpośrednio w ziemię. Ukorzenione przeniosłam na docelowe miejsce. Potem po każdym cięciu większe przyrosty ukorzeniałam i tak uzyskałam wystarczającą ilość krzaczków.
Te dwie kostki i dwie kule są z tych pierwszych sadzonek.
Miluś wszystkie piękne pastelowe kolorki i te dodatki kulkowe.
Bardzo jesteście wszystkie trzy podobne córka, ty i mama.
Moi synowie w dzień matki zawsze każdego roku kupują w prezencie kwiaty do ogrodu.
Miluś rododendrony piękne zawsze czekam.na ten widok u ciebie. Chyba jeszcze dokupie rodkow bo znalazłam miejsce gdzie mogą rosnąć najwyżej jak wyrosną to będę ciela.
Jeszcze idę popatrzeć wstecz czy odpisałaś odnośnie hosty.
U nas pada i to solidnie od godz 15. Cieszę się.
Pozdrawiam miłej niedzieli.
Witam
Mam miejsce na rabatę pokryte kamykiem. Niestety ziemia to prawie sam piach. W tym miejscu nie mogę wymienić całej ziemi.
Proszę o poradę które z wymienionych roślin: trawy ozdobne, liliowce, hortensja, poradzą sobie mając piach w okolicy. Oczywiście miejscowo ziemia zostanie wymieniona pod sadzonką max 50 cm średnicy pod sadzonkę.
Miejsce półcieniste, słońce od 9:00-13:00 z przeciągami.
Na zdj widoczne próbne nasadzenia.
Będę wdzięczna na wszelkie wskazówki .
Dziękuje
Na powiększonym skalniaku posadziłam gipsówkę Rosea i perłówkę orzęsioną.
I widok całości.
Koniecznie muszę zainstalować kaskadę, stoi w garażu i czeka.
Berberys posadzony.
Na nową rabatę dosadziłam seslerię Heufflera i szałwię okręgową Purple Rain.
Tyły nabrały przestrzeni. Wystarczyło usunąć część nieużywaną podpory na winogrona a to co zostało, zamiast w rabatce to przymocować na płocie. Nagle odkryłam, że tam nie jest aż tak mocno wąsko. Tylko to ja optycznie zwęziłam przestrzeń.