Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:35, 11 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
o doczytałam artykuł i u mnie by sie to szyszkowanie sprawdziło w zaleznosci od odmiany - nie wiedziałam tylko, zeby je obrywać, więc wiosną trzeba będzie to zrobić - dobrze, ze Holmstrump mam tylko chyba 10 szt

Ja przy 180szt nie dam rady
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:35, 11 lut 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
moim zdaniem szyszki na tujkach to objaw suszy bardziej - bronią sie i chcą rozmnażać w razie gdyby padły

To co mam je co roku zrywać żeby ładnie wyglądały? Przecież tego są tysiące!!!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:33, 11 lut 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jeżeli chodzi o oszyszkowanie sie tui to temat był ruszany w zeszłym roku na O. i mówiono, ze jest to spowodowane bardzo duzymi upałami i poprostu tuje sie bronia w ten sposób - moje tez są mocno oszyszkowane - podobnież to nic takiego, normalny objaw na gorączkę

ja mam u siebie trzy odmiany tukej i wydaje mi sie, że Smaragdowe mniej sie oszyszkowały, Reigold praktycznie wcale, ale może dlatego, że sa w półcieniu, z kolei mam kilka sztuk Holmstrup i te były praktycznie całe w szyszkach

Jeśli więc w tym roku będzie też tak upalne lato to, mimo podlewania i nawozu, znowu będą szyszkować?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:31, 11 lut 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Będę wdzięczna, w podanym linku, który sobie póżniej pozwolisz, że skopjuję piszą cyt: 'mogą stanowić m. in. upalne i gorące lata'. Tuje są młode a dwa ostatnie lata gorące, wiosną zasilam osmokotą do żywotników. Jest to nawóz całoroczny a jak mają za sucho podlewam.

No widzisz a Ty od początku zasilasz i podlewasz a i tak szyszkują Może to jednak wysokie temperatury wpływają tak na tuje?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:29, 11 lut 2016

Do góry
inag napisał(a)
Nie wiem jak to jest z tymi szyszkami na pewno ale kiedyś pewien ogrodnik powiedział mi, że jest to wynikim ubogiej w składniki pokarmowe gleby. Czy to prawda to nie wiem. Ja mam też po obwodzie smaragdy, które pomimo przeklinania ich przez wiele osób bardzo lubię i na razie nie zauważyłam by jakoś pokryły się szyszkami a jednak rosną w bardzo ubogim podłożu...

Moje jeszcze ze dwa lata temu nie miały tych szyszek. Może faktycznie dzieje się tak z powodu niedoboru składników? Przyznam się, że nie dbałam za bardzo o nie czyli nie podlewałam i nie zasilałam. Dopiero od roku mają lepiej bo założyliśmy nawadnianie i były raz dokarmiane nawozem ... Może w tym sezonie będzie lepiej?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:05, 11 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Znalazłam coś takiego na temat szyszkowania żywotników: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/iglaki/289557,Dlaczego-tuje-nadmiernie-szyszkuja.html
o doczytałam artykuł i u mnie by sie to szyszkowanie sprawdziło w zaleznosci od odmiany - nie wiedziałam tylko, zeby je obrywać, więc wiosną trzeba będzie to zrobić - dobrze, ze Holmstrump mam tylko chyba 10 szt
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:41, 11 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie mogę znaleźć zdjęcia tej tujki ... jutro zrobię fotkę
Ana a czy Ty tez zaobserwowałaś coś takiego u swoich?
Znalazłam coś takiego na temat szyszkowania żywotników: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/iglaki/289557,Dlaczego-tuje-nadmiernie-szyszkuja.html

Będę wdzięczna, w podanym linku, który sobie póżniej pozwolisz, że skopjuję piszą cyt: 'mogą stanowić m. in. upalne i gorące lata'. Tuje są młode a dwa ostatnie lata gorące, wiosną zasilam osmokotą do żywotników. Jest to nawóz całoroczny a jak mają za sucho podlewam.
Na Łowieckiej 01:01, 11 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Do róż można też posadzic średnie miscanty Ja tak mam ... tylko nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy Hiacynta mam i ja
Pozdrawiam

Jak sobie przypomnisz to proszę pamiętaj o mnie
Hiacynty uwielbiam za ich zapach ale nie znosze tego ich wyginania się...
Na Łowieckiej 00:59, 11 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziewczyny
Ja to zamawiam do pracy

No widzisz, dobrze masz! My biuro mamy w jednym z pokoi więc średnio by mi wyszło
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:50, 10 lut 2016

Do góry
Czytam, że znajomi humor Ci popsuli Ja to już z takimi nie dyskutuję ... życie mnie nauczyło, że przy tak diametralnie różnych zdaniach nie warto nawet szukać argumentów do dyskusji ... jesteście na innych poziomach ... po co marnować sobie nerwy, czas i zaprzątać tym głowę ... jeżeli zaradność, dokładność i wyczucie smaku to dla nich głupota to nie ma nawet co z nimi podejmować dyskusji ...
Mój eM to w żartobliwy sposób by się odegrał ... ja bardziej wrażliwa przeżywałabym ... ale wiem, że nie warto Dobrze dziewczyny mówią przez takich ludzi może przemawiac zazdrość i ... nie tylko o to co macie, co stworzyliście ale wlaśnie o to jacy jesteście - pomysłowi, przewidujący, pracowici ... i zobacz po co przyjechali? aby skorzystać z tego, co niby krytykują
Nie warto się tym przejmować
Na Łowieckiej 23:29, 10 lut 2016

Do góry
Do róż można też posadzic średnie miscanty Ja tak mam ... tylko nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy Hiacynta mam i ja
Pozdrawiam
Na Łowieckiej 23:24, 10 lut 2016

Do góry
Sabina76 napisał(a)

No pięknie to sobie wymyśliłaś! To tylko u mnie w głowie pusto A z rachunkami widzę, że masz to samo co ja ha ha Ja robię to tak, że próbuję przejąć przesyłkę i cichaczem zakupy za dom a później upycham Rachunku M. nie ma prawa zobaczyć Teraz jak jestem na macierzyńskim to już się boję wiosny - kurier z zakupami mile widziany

Dziewczyny
Ja to zamawiam do pracy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:21, 10 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ja dwa, otumaniam zapachem współpracowników

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:17, 10 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
No popatrz a u mnie tylko zimno ...
Jednego hiacynta nawet do pracy przywlokłam
Ja dwa, otumaniam zapachem współpracowników
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 10 lut 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
kiedyś czytałam, że są męskie i damskie i któreś z nich szyszkują a któreś nie (pewnie damskie ) może dojrzały i szyszkują

Nie mogę znaleźć zdjęcia tej tujki ... jutro zrobię fotkę
Ana a czy Ty tez zaobserwowałaś coś takiego u swoich?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:09, 10 lut 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Reniu, u mnie biało
Kwiatuszek śliczny

No popatrz a u mnie tylko zimno ...
Jednego hiacynta nawet do pracy przywlokłam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:57, 10 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dobrze, ze mi przypomniałaś ... nie mam zielonego pojęcia skąd te szyszki na tujach? Moje młode tuje przez pierwszych kilka lat były piękne zieloniutkie Jedak tak od dwóch lat zauważyłam, że pewna część smaragdów ma takie szarobrązowe szyszeczki ... nawet mam gdzieś zdjęcie takiej zaszyszkowanej tui ... muszę poszukać i jak znajdę to wkleję zdjęcie poglądowe ... może ktoś się wypowie w tym temacie?
kiedyś czytałam, że są męskie i damskie i któreś z nich szyszkują a któreś nie (pewnie damskie ) może dojrzały i szyszkują
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:52, 10 lut 2016

Do góry
Anusia napisał(a)

Moje tuje żółto zielone yellow ribbon mają sporo szyszek. Czy je się obcina czy po prostu wykrusza? Pytam bo mam je dopiero drugi rok i nie wiem jak z nimi postępować.

Dobrze, ze poruszyłaś ten temat ... nie mam zielonego pojęcia skąd te szyszki na tujach? Moje młode tuje przez pierwszych kilka lat były piękne zieloniutkie Jedak tak od dwóch lat zauważyłam, że pewna część smaragdów ma takie szarobrązowe szyszeczki ... nawet mam gdzieś zdjęcie takiej zaszyszkowanej tui ... muszę poszukać i jak znajdę to wkleję zdjęcie poglądowe ... może ktoś się wypowie w tym temacie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:46, 10 lut 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ale musi pięknie pachnieć, ja takich kilkadziesiąt upchałam na rabatach frontowych, na razie się jeszcze nie przebijają.

U mnie pogoda tak samo brzydka.

Pachnie cuuuudnie w każdym kącie domu ... mam ich 6sztuk
Ooo właśnie, dobrze, że mi przypomniałaś, przecież ja też wsadziłam w koszyczku do ziemi hiacynty (żeby przełożyć poźniej do donicy) i ... jakoś nie mają najmniejszego zamiaru się pokazać ... tulipany tez jeszcze "śpią" ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:36, 10 lut 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Nie lubisz tego smrodku wrotyczowego? eM nie mógł nawet obok tego przechodzić

A mnie udało się namówić eMa do rozlania tego cuda po trawniku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies