Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 14:19, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?

No własnie tam pod wrocławiem kupowałysmy, raz nam Magda Nikita całą cieżarówke przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym sie nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 sie skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !
Ogród z pergolą 14:13, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
rodki, derenie, drzewa w skarpetach, kulki jak u madżenki i gracki- to mi się podoba w wersji 1 najbardziej

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała
Ogród z pergolą 14:02, 23 lut 2016

Do góry
rodki, derenie, drzewa w skarpetach, kulki jak u madżenki i gracki- to mi sie podoba w wersji 1 najbardziej
Ogród z pergolą 14:01, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
jesli sa kolumnowe to chyba dwa mogą być. tylko pamietajmy ze jak te serby porosną czy tam za lesnie sie nie zrobi
najlepsze byłoby połączenie zmyślonego, lawendowego i Madżenki

Nie umiem. Dla mnie to różne style, niestety Brak spójności między nimi. Ania, ja tak u siebie kombinuję z rabatą z lawendowego. Niby zrobiłam, efektu nie ma, bo wszystko małe, więc nie spieszę się z pokazywaniem. A obok mam rabatę bylinową. I w tym roku zdecyduję, czy to będzie do siebie pasować i tak zostawię.
Znowu ważne w ogrodnictwie:
czas
obserwacja
cierpliwość

A co do tego lasu - tego się obawiam. Dlatego jestem za opcją serbów pod płotem jako żywopłot. Jeśli decydujesz się na taki styl.
Ogród z pergolą 14:01, 23 lut 2016

Do góry
z tą pergolą niewiem bo tak technicznie jeszcze z tesciem nie ustalałam, niewiem czy sie przebije z chłopami na argumentu, moze tam też trawy w plecy?taka wersja 2
a ścieżka myślisz ze nie wystarczy ta wzdłuż domu?
Ogród z pergolą 13:58, 23 lut 2016

Do góry
dokładnie Iwona
poza tym ja nie mam pretensji gdy ktoś krytykuje moje pomysły, myślę że to mnie kształtuje i uczy co do czego nie pasuje
Ogród z pergolą 13:55, 23 lut 2016

Do góry
albo wyluzować i nie trzymać sie tak sztywno
Ogród z pergolą 13:53, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

muszę sie trochę obronić Ania pokażę Ci co mnie inspiruje, które moim zdaniem są nowoczesne a nie koniecznie uporządkowane
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780237/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780217/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780213/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708496729/

To oprócz dwójki są nowoczesne.
Dwójka to już bardziej naturalistyczny.

Chyba jeszcze sama dokładnie nie wiesz skoro masz takie inspiracje pomieszane.

I nie traktuj tego jak krytykę. Po prostu może trzeba Ci pomóc. Iwonka też fajnie Ci opisała co i jak.
Ogród z pergolą 13:51, 23 lut 2016

Do góry
jesli sa kolumnowe to chyba dwa mogą być. tylko pamietajmy ze jak te serby porosną czy tam za lesnie sie nie zrobi
najlepsze byłoby połączenie zmyślonego, lawendowego i madżenki
Ogród z pergolą 13:41, 23 lut 2016

Do góry
i te kulki w stipie czy seslerii
Ogród z pergolą 13:40, 23 lut 2016

Do góry
o widzisz Iwona nauczyłaś mnie czegoś nowego w paint
rodki i derenie mi się podobały
Ogród z pergolą 13:38, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ja mam naturalny (ale jeszcze nad nim pracuję) i większość osób na forum. Nowoczesny to właśnie taki symetryczny i uporządkowany (minimalistyczny).

Ty raczej rabaty rysujesz nowoczesne ale nasadzenia kombinujesz pomieszane i dlatego nie wiem czy powinnaś dostosować kształt rabat bo nasadzeń mieszanych czy raczej uporządkować roślinność do rabat nowoczesnych. Ot całe moje zagubienie

muszę sie trochę obronić Ania pokażę Ci co mnie inspiruje, które moim zdaniem są nowoczesne a nie koniecznie uporządkowane
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780237/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780217/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780213/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708496729/
i taki mój nowy pomysł, tylko te danicy w równy trójkąt

Ogród z pergolą 13:32, 23 lut 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ania, ale ty szczęściara jesteś że ci Iwonka tak pomaga Tą pizzę jej zamówiłaś?
Emowi musisz uświadomić że taka zmiana by cię uszczęśliwiła po prostu i będzie dobrze
Ale ja nie wiem czy ty z tą swoją konsekwencją w doborze roślin długo pociągniesz Jeszcze niewiele tam masz a już się nie mogłaś powstrzymać przed zamówieniami. To chyba też Iwonka pisała że to podstawowy błąd ogrodnika amatora, ale wiesz co? Ja go popełniam z zamiłowaniem od ośmiu lat I nie przypuszczam żebym mogła przestać Oczywiście życzę ci silnej woli w tym temacie, ale...

Adresu mi nie chce dać, chyba się boi
myslisz ze mam zadatki na kokoszkę?
a rewolucję na tej rabacie i tak bym robiła sama jak eM w pracy bo on nie może widziec ile to pracy kosztuje bo mi nie bedzie pozwalał tyle tu siedzieć
Ogród z pergolą 13:27, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

podoba mi się to bardzo, sama takie coś sobie tak z nudów projektowałam na tyły, zobacz to nic zobowiązującego

Sugerowałam się liniami geometrycznymi w ogrodzie, jakie Ania narysowała sobie na tyły.
Kiedyś Waldek pisał, że trzeba odróżnić styl nowoczesny od stylu formalnego. Zrozumiałam z tego tyle, że nowoczesny, to ograniczenie gatunków roślin, minimalizm. Styl formalny - "Ogród w stylu formalnym (nazywany niekiedy ogrodem francuskim) to wariant dla wielbicieli porządku, ładu, elegancji i symetrii. Styl formalny można w skrócie scharakteryzować jako dążenie do poskromienia natury, ujęcie jej w ściśle zaplanowany przez człowieka kształt i formę."

To jest styl formalny

i to jest styl formalny

i taki

Nie chcę naciskać, więc może zacznijmy od określenia, co ma tam być. Jeśli akceptujemy inspirację Polinki, to druga część ogrodu powinna nawiązywać też do uporządkowania. Jeśli kostki są po jednej stronie, to po drugiej też bym dała. Niekoniecznie identyczne, mogą być w środku puste wysypane żwirkiem, a jak nadejdzie ci ochota, dosadzisz bukszpanów, albo bylin. Mi się takie formalne style podobają, ale ja mam za mały ogród, by coś takiego tworzyć. I lubię kolory. Osobiście lubię bryły i linie proste, moje rabaty zamykam w geometrię, ale mam dużo bylin i traw, bo tak lubię.
A to jest ogród Ani, więc sama musisz Aniu zdecydować, co robimy, co zmieniamy, co poprawiamy ...
Anna i Ogród 13:07, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja tez siedzę z dziewczynkami a komp non stop włączony i co chwila zerkam co tam na O.
straszne jesteśmy

Nom, też tak myślę
Ogród z pergolą 13:03, 23 lut 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

a czemu się pogubiłaś? mój rysunek jaki styl pokazuje? bo ja definicji nie znam, rysuje co mi się widzi :/
czy nowoczesny to geometryczny jak plan Iwony?a naturalny to taki jak mój?czy taki jak np Twoj plan na rabatę u Ciebie?

Ja mam naturalny (ale jeszcze nad nim pracuję) i większość osób na forum. Nowoczesny to właśnie taki symetryczny i uporządkowany (minimalistyczny).

Ty raczej rabaty rysujesz nowoczesne ale nasadzenia kombinujesz pomieszane i dlatego nie wiem czy powinnaś dostosować kształt rabat bo nasadzeń mieszanych czy raczej uporządkować roślinność do rabat nowoczesnych. Ot całe moje zagubienie
Anna i Ogród 12:52, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

No wiesz, początek tygodnia i sama z dzieciakami jestem. Alkohol absolutnie nie wchodzi w grę.
To byłby już szczyt nieodpowiedzialności.

Wystarczy że przy kompie siedzę co chwila.

ja tez siedzę z dziewczynkami a komp non stop włączony i co chwila zerkam co tam na O.
straszne jesteśmy
Ogród z pergolą 12:41, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Tak jest oparty na tym co sobie kiedyś zaplanowałaś, tylko trochę go uporządkowałam i ubarwiłam.
Wg mnie tyle wystarczy ale to tylko wg mnie. Inni mogą to widzieć inaczej i nie mam nikomu tego za złe

wracając też do Twojego wcześniejszego pytania to eM sie z lekka wczoraj wkurzył. chyba nie sądził że taka rewolucja by tam miala być. ja się aż tak bardzo nie stresuję bo roslinki jeszcze małe i przesadzac można, dumam najbardziej tylko nad tym czy z taką różnorodnoscia na froncie podolam z resztą ogrodu dalej bo chyba powinnam utrzymać ten styl.
Ogród z pergolą 12:35, 23 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Tak ja lubię duże ilości roślin ale nie w takich grupkach. Zestawienie Iwonki jak najbardziej by mi pasowało ale ja bym je u siebie wymieszała i zrobiła przejścia z jednej w drugą. Taki kogiel-mogiel.

A Ty u siebie to w końcu jaki chcesz ogród, nowoczesny czy naturalny bo już się pogubiłam.

a czemu się pogubiłaś? mój rysunek jaki styl pokazuje? bo ja definicji nie znam, rysuje co mi się widzi :/
czy nowoczesny to geometryczny jak plan Iwony?a naturalny to taki jak mój?czy taki jak np Twoj plan na rabatę u Ciebie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies