Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Iwk4 13:57, 23 lut 2016

Ania, czy ścieżka ma zostać? Bo nie wiem, co dalej rysować
A pergola?
Kombinuję nad rabatą ze zmyślonego. też mi się podoba
A Madżenki rabatę masz w pierwszej wersji. Powtórzyć? Kulki z trawami i drzewo w kostce bukszpanowej.
Drzewa wybierzesz sama. Ja bym wybrała albo graby, albo buki. Chyba Buki, tak dla przekory
anna_t 13:58, 23 lut 2016

dokładnie Iwona
poza tym ja nie mam pretensji gdy ktoś krytykuje moje pomysły, myślę że to mnie kształtuje i uczy co do czego nie pasuje
anna_t 14:01, 23 lut 2016

z tą pergolą niewiem bo tak technicznie jeszcze z tesciem nie ustalałam, niewiem czy sie przebije z chłopami na argumentu, moze tam też trawy w plecy?taka wersja 2
a ścieżka myślisz ze nie wystarczy ta wzdłuż domu?
Iwk4 14:01, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)
jesli sa kolumnowe to chyba dwa mogą być. tylko pamietajmy ze jak te serby porosną czy tam za lesnie sie nie zrobi
najlepsze byłoby połączenie zmyślonego, lawendowego i Madżenki

Nie umiem. Dla mnie to różne style, niestety Brak spójności między nimi. Ania, ja tak u siebie kombinuję z rabatą z lawendowego. Niby zrobiłam, efektu nie ma, bo wszystko małe, więc nie spieszę się z pokazywaniem. A obok mam rabatę bylinową. I w tym roku zdecyduję, czy to będzie do siebie pasować i tak zostawię.
Znowu ważne w ogrodnictwie:
czas
obserwacja
cierpliwość

A co do tego lasu - tego się obawiam. Dlatego jestem za opcją serbów pod płotem jako żywopłot. Jeśli decydujesz się na taki styl.
anna_t 14:02, 23 lut 2016

rodki, derenie, drzewa w skarpetach, kulki jak u madżenki i gracki- to mi sie podoba w wersji 1 najbardziej
Makao_J 14:03, 23 lut 2016

Iwk4 napisał(a)
Myślę, że w dwójce chodzi o derenia. I połączenie z Grackami. I o połączenie barw
Myślę, ze Ania wie, tylko my naciskamy

Ja nie naciskam i pisałam że ja tylko proponuję jak każdy na tym forum. Ale są osoby które powodują swego rodzaju nacisk i na pewno nie jesteś to Ty Iwonko.
My obie próbujemy naprowadzić Anię na jakąś drogę i ona musi sama zdecydować czy to już właściwa droga.
My raczej strzelamy w ślepo
Iwk4 14:12, 23 lut 2016

Uff, ulżyło mi, bo bałam się, ze narzucam swoją wizję.

Aniu, rysuję to co podałaś
Iwk4 14:13, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)
rodki, derenie, drzewa w skarpetach, kulki jak u madżenki i gracki- to mi się podoba w wersji 1 najbardziej

Czy hortensje wprowadzamy? Te bobo?
Ja mam śliczną Little lime. Też mała
Margarete 14:19, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

Paulinko wiem ze moje dziewczyny tutaj z łódzkiego tez miały gdzieś tanie bukszpany chyba po 8zł, muszę dopytać Małgosi
ale dziękuje za info
tutaj plan "Twojego" frontu jutro zmierzę gdzie dokładnie umiejscowione jest wieko od szamba. oczywiście ja nie umiem jakoś tych proporcji zachować :/

powtarzam prośbę do Iwonki, jak zrobiła tą skale na rabacie?

No własnie tam pod wrocławiem kupowałysmy, raz nam Magda Nikita całą cieżarówke przywiozła ( miała do dyspozycji wielkie auto, którym sie nota bene zakopała tam w glinie na tej plantacji....) a raz ja sama dokupywałam jadąc do dzieci moich do Wrocławia, po drodze z S8 sie skręca w bok kilka kilometrów.....kupowałam krzaczki po 12-14 zł, sma kulkowałam i mam kule w ogrodzie jak te ze szkólki po 60 zł
Warto !
Iwk4 14:22, 23 lut 2016

wersja 2, etap 3:

W takim rozmieszczeniu nie trzeba chyba zbytnio ingerować w rododendrony. Może być?
Tam , gdzie znak zapytania - nie wiem, co zrobić, bo dodanie Danici - to będzie przedobrzone chyba. Ona jest już na 4 metrach...
Miskant po obu stronach, czy dajemy te nieszczęsne serby, potem miskant i derenie?
Miskant przed serbami, czy za?
Pisałam ci, ze Miskanty zagrają pierwsze skrzypce, zanim urosną serby. Pamiętaj, zeby nie zrobił się las