Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Makao_J 12:11, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

zgadzam się z Tobą, Iwona dała zupelnie inne spojrzenie, zainspirowała. tak jak Ty z tyłem działki. i nawet jesli decyzja zapadnie jeszcze inna to istotne że zmieniłam kierunek na prawidłowy
rabata rzeczywiście ma dużo gatunków ale to chyba Ci się podoba? dla mnie to jest ten wyższy poziom w komponowaniu, ja jak połączę 4 to już jest sukces więcej moja głowa nie ogarnia

Tak ja lubię duże ilości roślin ale nie w takich grupkach. Zestawienie Iwonki jak najbardziej by mi pasowało ale ja bym je u siebie wymieszała i zrobiła przejścia z jednej w drugą. Taki kogiel-mogiel.

A Ty u siebie to w końcu jaki chcesz ogród, nowoczesny czy naturalny bo już się pogubiłam.
Makao_J 12:13, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

zupełnie inna wersja, taka luźniejsza. widziałaś wcześniej moją wersję, podobny tok myślenia tylko serby inaczej
od studni do frontu rabaty jest 7m

Tak jest oparty na tym co sobie kiedyś zaplanowałaś, tylko trochę go uporządkowałam i ubarwiłam.
Wg mnie tyle wystarczy ale to tylko wg mnie. Inni mogą to widzieć inaczej i nie mam nikomu tego za złe
Filemon24 12:14, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

Bobo sa białe? napewno nawiązywało by to do hortek naprzeciwko
zobaczę

Dokładnie bobo są malutkie i białe. Takie karzełki wśród hortensji.
anna_t 12:31, 23 lut 2016

tutaj chciałam pokazać jak ja planuję te płyty, niewiem jak daleko w głąb z nimi powinnam wyjść

plan jest taki. tam gdzie czerwony prostokąt to plac zabaw, na wysokosci tarasu, blizej jest prostokąt dlugosci okolo 10m naprzeciwko rabaty już istniejącej. nie mam na niego pomysłu, i dalej byłby plan polinki na front czyli graby w buksach i na tyłach hortki z trawami. hortki chcialabym pociągną az do planowanych płyt. płyty oczywiscie ułozone rowno i symetrycznie
anna_t 12:35, 23 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Tak ja lubię duże ilości roślin ale nie w takich grupkach. Zestawienie Iwonki jak najbardziej by mi pasowało ale ja bym je u siebie wymieszała i zrobiła przejścia z jednej w drugą. Taki kogiel-mogiel.

A Ty u siebie to w końcu jaki chcesz ogród, nowoczesny czy naturalny bo już się pogubiłam.

a czemu się pogubiłaś? mój rysunek jaki styl pokazuje? bo ja definicji nie znam, rysuje co mi się widzi :/
czy nowoczesny to geometryczny jak plan Iwony?a naturalny to taki jak mój?czy taki jak np Twoj plan na rabatę u Ciebie?
anna_t 12:41, 23 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Tak jest oparty na tym co sobie kiedyś zaplanowałaś, tylko trochę go uporządkowałam i ubarwiłam.
Wg mnie tyle wystarczy ale to tylko wg mnie. Inni mogą to widzieć inaczej i nie mam nikomu tego za złe

wracając też do Twojego wcześniejszego pytania to eM sie z lekka wczoraj wkurzył. chyba nie sądził że taka rewolucja by tam miala być. ja się aż tak bardzo nie stresuję bo roslinki jeszcze małe i przesadzac można, dumam najbardziej tylko nad tym czy z taką różnorodnoscia na froncie podolam z resztą ogrodu dalej bo chyba powinnam utrzymać ten styl.
jankosia 12:56, 23 lut 2016

Ania, ale ty szczęściara jesteś że ci Iwonka tak pomaga Tą pizzę jej zamówiłaś?
Emowi musisz uświadomić że taka zmiana by cię uszczęśliwiła po prostu i będzie dobrze
Ale ja nie wiem czy ty z tą swoją konsekwencją w doborze roślin długo pociągniesz Jeszcze niewiele tam masz a już się nie mogłaś powstrzymać przed zamówieniami. To chyba też Iwonka pisała że to podstawowy błąd ogrodnika amatora, ale wiesz co? Ja go popełniam z zamiłowaniem od ośmiu lat I nie przypuszczam żebym mogła przestać Oczywiście życzę ci silnej woli w tym temacie, ale...
Makao_J 13:03, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

a czemu się pogubiłaś? mój rysunek jaki styl pokazuje? bo ja definicji nie znam, rysuje co mi się widzi :/
czy nowoczesny to geometryczny jak plan Iwony?a naturalny to taki jak mój?czy taki jak np Twoj plan na rabatę u Ciebie?

Ja mam naturalny (ale jeszcze nad nim pracuję) i większość osób na forum. Nowoczesny to właśnie taki symetryczny i uporządkowany (minimalistyczny).

Ty raczej rabaty rysujesz nowoczesne ale nasadzenia kombinujesz pomieszane i dlatego nie wiem czy powinnaś dostosować kształt rabat bo nasadzeń mieszanych czy raczej uporządkować roślinność do rabat nowoczesnych. Ot całe moje zagubienie
Iwk4 13:27, 23 lut 2016

anna_t napisał(a)

podoba mi się to bardzo, sama takie coś sobie tak z nudów projektowałam na tyły, zobacz to nic zobowiązującego

Sugerowałam się liniami geometrycznymi w ogrodzie, jakie Ania narysowała sobie na tyły.
Kiedyś Waldek pisał, że trzeba odróżnić styl nowoczesny od stylu formalnego. Zrozumiałam z tego tyle, że nowoczesny, to ograniczenie gatunków roślin, minimalizm. Styl formalny - "Ogród w stylu formalnym (nazywany niekiedy ogrodem francuskim) to wariant dla wielbicieli porządku, ładu, elegancji i symetrii. Styl formalny można w skrócie scharakteryzować jako dążenie do poskromienia natury, ujęcie jej w ściśle zaplanowany przez człowieka kształt i formę."

To jest styl formalny

i to jest styl formalny

i taki

Nie chcę naciskać, więc może zacznijmy od określenia, co ma tam być. Jeśli akceptujemy inspirację Polinki, to druga część ogrodu powinna nawiązywać też do uporządkowania. Jeśli kostki są po jednej stronie, to po drugiej też bym dała. Niekoniecznie identyczne, mogą być w środku puste wysypane żwirkiem, a jak nadejdzie ci ochota, dosadzisz bukszpanów, albo bylin. Mi się takie formalne style podobają, ale ja mam za mały ogród, by coś takiego tworzyć. I lubię kolory. Osobiście lubię bryły i linie proste, moje rabaty zamykam w geometrię, ale mam dużo bylin i traw, bo tak lubię.
A to jest ogród Ani, więc sama musisz Aniu zdecydować, co robimy, co zmieniamy, co poprawiamy ...
Iwk4 13:27, 23 lut 2016

Mam jeszcze problem z tymi twoimi serbami. Zobacz, co dziś Danusia napisała w wątku o serbach:
Dziewczyna sadziła serby na żywopłot co 120 cm, a Danusia napisała, ze są zbyt rzadko posadzone. Zdziwiłam się. Może się zapytaj w tym wątku, albo go chociaż przeczytaj.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika?page=67#post_3