A proszę bardzo. Niewielka sztuka na razie. Tu jeszcze będzie roszada. Jeden dereń wypadnie - sibirica. Pójdzie na inną radatę a ten kwitnący wejdzie w jego miejsce.
Dziś wróciłam do domu z nowym nabytkiem - dereniem kousa Schmeterling. Zastąpi klona Sangokaku, którego przesadzę w ciut bardziej zacienione miejsce .
Ładny egzemplarz mi się trafił, ze sporą ilością kwiatków .
Witam serdecznie, po czasie podglądania aranżacji nadszedł czas na zagospodarowanie mojej skarpy, którą tworzę już 2 lata. Obecnie kończę temat nawadniania zraszaczami. Na roślinach się nie znam ale mam dwie sprawne ręce do pracy i liczę na Wasze wsparcie. Moja skarpa jest wystawiona centralnie na południe - Śląsk Cieszyński, Jak może widać prym wiedzie glina. Akurat po deszczu ładnie spłynęła jej niedawno dosypany fragment. W jej najbardziej stromym fragmencie mam do czynienia z wysokością 2m i długością skarpy 6m. Całość obwodu ma prawie 30m więc będzie to dla mnie wyzwanie.
Jeśli mogę prosić Was o podpowiedź to czy powinienem zacząć od ustabilizowania jej powierzchni jakąś matą biodegradowalną lub geokratą czy może odważnie podejść do jej obsadzania?
Widziałem tutaj fantastyczne propozycje i projekty, chciałbym prosić o sugestie i dobre rady. Pozdrawiam
Ten mały ptaszek to CZARNOGŁÓWKA. Ta sikora jest bardzo podobna do sikorki ubogiej ale inaczej ma rozmieszczoną tę czapeczkę na łepku. U czarnogłówki schodzi ona aż do tego ciemniejszego upierzenia na plecach i śliniaczek z przodu ma taki bardziej "rozmyty".
Drozdy czują się i na trawniku i na tarasie jak u siebie. Podchodzą dosyć blisko czyszcząc z robactwa co się da
To mieliście szczęście z pogodą. My w sobotę wybieraliśmy się na Trójmorski Wierch, to też podobne strony, ale znajomi odradzili, że cały cas u nich leje deszcz.
Skoro o ptakach mowa to takiego dzisiaj zobaczyłam i nie mam pojęcia kto zacz
Taki dziwnie niebieski miał łepek. Może to jakiś młodziak?
Powiesiłam jedną z nowych budek lęgowych zaraz za moim ogrodzeniem, już w lesie. Pojawiła się tam MUCHOŁÓWKA ŻAŁOBNA. Nie widziałam tego ptaka u mnie wcześniej więc tym bardziej radocha
Jak ten samczyk przepięknie śpiewa