Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród na glinie 16:21, 25 maj 2020

Do góry
Malgosik napisał(a)
Dziś zakwitł pierwszy irys ciemnożółty i syberyjski.
A ciemnofioletowy, który miał być parą dla cytrynowego urósł na giganta. Cytrynowy kończy kwitnąć, a fioletowy dopiero zaczyna. Ma tylko jeden pęd kwiatowy. W pąku jest czarny. Znów będzie rozsadzanie, bo kto wiedziała że się irysy nie zgrają.

Ta trawa to ostnica mocna 'Pony Tails'?
Ogród na glinie 16:18, 25 maj 2020

Do góry
Dziś zakwitł pierwszy irys ciemnożółty i syberyjski.

A ciemnofioletowy, który miał być parą dla cytrynowego urósł na giganta. Cytrynowy kończy kwitnąć, a fioletowy dopiero zaczyna. Ma tylko jeden pęd kwiatowy. W pąku jest czarny. Znów będzie rozsadzanie, bo kto wiedziała że się irysy nie zgrają. W sklepie kwitły jednocześnie i miały tę samą wysokość.

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 16:07, 25 maj 2020

Do góry
Dzięki Karola, jeszcze troszkę

Choroby róż 16:07, 25 maj 2020

Do góry
AnetKa napisał(a)
I tu drugie zdjęcie, z bliska

I co Anetko pomogło ścięcie? Bo wlansie zauważyłam że moja też się zaczęła skręcać. Ale jak miałabym obciąć to co się skręca to musiałabym obciąć wszystko! Płakać mi się chce
Ogród bez fioletów, błękitów i żółcieni 16:04, 25 maj 2020

Do góry
Rododendron Nova Zembla rusza!

Niestety coś mi róże żre i nie wiem co to, nigdzie nie znalazłam żadnej odpowiedzi. Do tego cały czas pada i nie mogę zrobić oprysku. Rano zrobiłam tu już go ulewa zmyła
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:03, 25 maj 2020

Do góry
polinka napisał(a)
I tu tak z bliska.

Przy Variegatusie ważne jest oszczędne nawozenie bo w przeciwnym razie będzie się wykladal. Moje dostają gnojowke dwa razy na początku sezonu i na tym koniec.

Ooo łał. Piękna tu jest. Ile ma lat bo taka dorodna kępa?

Ps. Odpowiedziałaś mi przy okazji na nurtujące pytanie o wykładanie się.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:59, 25 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

A zobacz, ta jest w takim stanie od wiosny i nic nie puszcza, a to jej 3 sezon juz... spory krzaczek był

Wygląda jakby zgniła i ta zgnilizna posuwa się dalej

A spróbuj wykopać tą karpę ..i zobacz jak wygląda ..obstawiam ,że będzie miękka /pusta w środku ..ale może jest jeszcze jakaś część która żyje ..
Dwa ogrody 15:59, 25 maj 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Jakie masz odmiany róż jadalnych?
W ubiegłym roku kupiłam jadalne na wyprzedaży, takie prawie zdechłe, zakwitły kilkoma kwiatkami ale się przyjęły. Właśnie pierwsza zaczyna kwitnąć. Zobaczę, jakie będą w tym roku. Mam brzoskwiniową Eveline Wild i różową Renee van Wegberg, to seria Taste of Love z Pheno Greno Roses.

Renia - Rench zakupiła jadalne róże, może napisze. Ja mam tylko dwie, prawdopodobnie Hansa i różową nn. Ta pierwsza tydzień temu, jednak zbieram z niej tylko płatki

Dwa ogrody 15:55, 25 maj 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

no ladnie sie powodzi emerytom roze jedza hihihi

Mariola pieknie u Ciebie. Szklarnia super. Mi sie marzy ale jeszcze musze poczekac.
Moje rabatki tez juz powoli takie upchane, ze chwasty nie maja szans jak juz jakis rosnie to marny taki.

Hura napchane rabatki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:52, 25 maj 2020

Do góry
I tu tak z bliska.

Przy Variegatusie ważne jest oszczędne nawozenie bo w przeciwnym razie będzie się wykladal. Moje dostają gnojowke dwa razy na początku sezonu i na tym koniec.
Dwa ogrody 15:49, 25 maj 2020

Do góry
Rench napisał(a)

Tej wiosny też miałam dużo różnych żonkili, te miniaturowe mnie zachwycały.Łaziłam na kolanach,pstrykałam im fotki i wąchałam

Szklarnia piękna, marzę o takiej na emeryturze Szykuję się na emeryturę stażową
Ostatnio posadziłam kilka róż jadalnych, pod tę emeryturkę

Czym będziesz podlewać buraczki na mszyce ?

W takim razie obie miałyśmy narcyzową wiosnę. Nie mogłam się na nie napatrzeć
Szklarnia zwykła, z poliwęglanu, ale swoją rolę pełni. Może kiedyś ją przeniosę do warzywnika, bo widzę, że dereń rośnie, grujecznik też pewnie nabierze masy.. Na szczęście niewielka jest, lekka i łatwa w demontażu.
Ja na emeryturę choćby jutro...
buraczki i koperek jeszcze nie podlewane, myślę, że soda pomoże, muszę zerknąć do notatek i może dziś się uda.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:48, 25 maj 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)

Tak myślałam, że skoro polecasz to na pewno wiesz coś więcej.
Pokażesz? A może pokazywałaś, to poszukam.

Aniu, tutaj jest za hortensjami.

Tutaj po prawej stronie.

Przerwa na kawę... 15:34, 25 maj 2020

Do góry
Wczoraj zrobiłam porządek na owalnej. Tulipany EE przycięte przy ziemi. Liście już dramatyczne były. Wsadzona smagliczka. Nieudane różowe ze środka wykopane. Stipa podzielona i przycięta, siewki przeniesione. Lubię teraz tę rabatę. Mam nadzieję, że po ubiegłych zmianach będzie się w końcu ładnie prezentować przez cały rok. Za chwilę powinny szałwie kwitnąć, czosnki główkowate i róże. Potem pałeczkę przejmą jeżówki oraz floksy. Na koniec lata i początek jesieni dołączą liatra, rozchodniki i aster. Ew. mogę mieć zgrzyt z lawendą. Ale wtedy albo przesadzę albo dosadzę ( w zależności od efektu )

Widok przy robieniu porannej kawy

I już z ogrodu
Dwa ogrody 15:31, 25 maj 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ja mam właśnie piwonie w takim szpalerze przy siatce. Wolałabym tam wyższe piętro jeszcze, ale ze względu na regulamin ROD, musi wystarczyć taki. Sąsiadka za to sadzi po drugiej stronie dalie i jest zgoda. Myślę o jeszcze jednej rabacie piwoniowej. Nie ma z nią kłopotu przez cały sezon, no i prace ograniczają się tylko na odchwaszczaniu po zimie i nawożeniu wiosną. POwodzenia.

Hanuś, utwierdziłaś mnie w takim razie w moim planie. Posadzę pół metra od siatki, trochę ich się uzbiera do przeniesienia, przynajmniej te wyższe, teraz jest doskonały czas, by je pozaznaczać.
Jeszcze kwitną
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 15:29, 25 maj 2020

Do góry
Witam
Ja tez mam kłopot z mija świeżo posadzona w marcu hortensja ... trzy dni temu pojawiły się podobne plamy i również nie mam pomysłu co to może być około 4 dni temu nawiozłam ale dziś badałam pH i jest dość wysokie a nawet wysokie ... 6-7 teraz nie wiem czy przez pH takie plamy ale przecież nawiozłam ... a teraz bije się dodatkowo zakwasić . Rosną w glebie dość ciężkiej ale wymieszałam ja z nowa ziemia i torfem.
Może ktoś nam pomoże ?
Będziemy wdzięczni
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:27, 25 maj 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Ach ..bo jeżówki to czasami takie kapryśne są i nie wiadomo o co im chodzi

może coś je podgryzło ..może od dołu..może od góry ..

A zobacz, ta jest w takim stanie od wiosny i nic nie puszcza, a to jej 3 sezon juz... spory krzaczek był
Dwa ogrody 15:26, 25 maj 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dopiero wiosną ,założyłam, pierwszą grządkę z warzywami. Jak patrzę na takie piękne zagonki to wzdycham kiedy i ja się doczekam. Piwonie mam od niedawna ale faktycznie bardzo dorodne są w tym roku

Gosiu, warzywnik w tym roku założony w gołym polu, skrzyp skrzypi i chrzęści pod nogami, brr. Już widzę, że powinnam inaczej ułożyć zagonki, ale co nagle, to po diable. Teraz dopiero widzę, jak to mniej więcej powinno być. Po wykopkach trzeba będzie założyć ścieżkę, użyźnić kompostem, może jakieś skrzynie albo ceglane obwódki, jeszcze nie wiem. Teraz suszę trawę po koszeniu i usiłuję przykrywać gołą ziemię, gdzie się da.
Jarmuż pod siatką

groszek

fasolka

dalie wychodzą

Dwa ogrody 15:17, 25 maj 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Hahaha jak bym swoją rabatę widziała też tak lubię
Jak będziesz kiedyś w moich okolicach to zapraszam, porównamy nasze buszowiska

Kukliki piękne, chyba sobie kupię

Na razie nie wybieram się, ale będę pamiętać, dziękuję.
Kukliki faktycznie teraz dają kolorowe, bylinowe plamy. Ale kwitnie też to, jak ktoś lubi słoneczka. Ja właściwie je kupiłam ze względu na liście

Dwa ogrody 15:12, 25 maj 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Witam się ładnie
jaki masz piękny bujny ogród -co prawda tylko obrazkowo przeleciałam ,ale to co zobaczyłam bardzo mi się podoba
kukliki niesamowite-te z ciemnymi łodyżkami najbardziej mi się spodobały -muszę sobie koniecznie taki kupić

warzywnik też imponujący
Miłej Niedzieli

Dziękuję Madziu za miłe odwiedziny.
Kukliki do tej pory miałam tylko te zwykłe, odmianowe za to są pełne i bardziej kolorowe

Choroby trawnika 15:08, 25 maj 2020

Do góry
marcin544 napisał(a)

Zrob inne zdjecia bo tu nic nie widac
Na prosto pod tujami kolo zjezdzlni ?

Tak dokładnie. Chociaż te place są na większości trawnika tylko ze na zdjęciach nie widać. Jak się dobrze wpatrzysz to widać ciemne/brązowe place, duże, takie po kilka m2.

Załączam zdjęcie z bliska.

Po lekturze chorób traw z pierwszej strony tematu obstawiam że jest to brunatna plamistość traw. Ale pewności nie mam. Nie mam też pewności czy fungicyd Amistar jest akurat na tego grzybka.

Ciekawostką jest to ze choroba trawy wystąpiła po około tygodniu, może dwóch od podsypania nowej kory pod tuje. Zapewne w tej korze coś złego siedziało.

Na dzień dzisiejszy trawka delikatnie odżyła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies