Ta róża nazywa się Karen Blixen. Ja mogę tylko pisać o samych superlatywach. Piękna biel, sama się oczyszcza gubi płatki. Mam ją 3 sezon i co sezon to piękniejsza. Poczytaj w internecie jest dużo materiału na jej temat.
To są zdjęcia z soboty ub. tygodnia przed ulewą. To jest jej drugie kwitnienie.
Gintura jest to piekna roza biala obficie kwitnaca. Nie pamietam nazwy wieczorem napisze jakas Maria.... drugi raz obficie kwitnie, pod koniec wrzesnia poczatek pazdziernika o ile mrozow nie bedzie to trzecie kwitniecie.
Lubie szerokie kadry oglądać, rabaty w całej okazałości, widać wtedy pięknie skomponowane i uzupełniające się wzajemnie razem rośliny, przechodzące barwy
Witam Olu. Nie bylam jeszcze u Ciebie. Przeczytalam poczatek kilka stron aby miec orientacje skad tyle stron i od kiedy i z jakiej podstawy startowałas.
Ogrod przeszedl w ciagu kilku lat ogromne przeobrazenie. Juz cos tam mialas posadzone ale z roku na rok zmienilas bardzo duzo.
Startowalysmy prawie w tym samym roku. Przyznaje, ze w ciagu tych pare lat u mnie tez nastapily ogromne zmiany wzrostowe. Wszystko rosnie jak na drozdzach.
Masz duzomtraw pewnie je kochasz tak samo jak i ja. Moje tez ogromne i czas na przycinki. U ciebie jeszcze rosna w ryzach sa piekne.
Zestawienia bardzo ladne horty z trawami, jezowki. Musisz sie narobic przy cieciu krzakow. Czy wyzsze trawy wiazesz na zime. Ja wiaze i tomjest moja najwieksza bolaczka cala jestem w klakach imsa ostre.
Pisalas na poczatku, ze trawnik moglabys ciac 3 razy w tygodniu Anglicy tak przycinaja. Niestety jak ma byc ładny to tyle razy trzeba ciac.
Bede zagladac jeszcze bo masz duzo pieknych traw o ktore bede pytac bo najlepiej jak czlowiek pyta tam gdzie sa posadzone.
Podoba mi sie jedna trawa, taka zwiewna chba na klombie gdzie poprzegnio wycielas grab, ale musze dokladnie ja wypatrzec u ciebie.
Aniu przejrze jutro twoj watek. Jeszcze o rozach to tak jak z czlowiek jak cherlawy to wszystko sie ima, jak dobrze odzywiony to i zdrowy.
Od dwoch lat solidnie nawoze wczesna wiosna a potem pod koniec czerwca i jeszcze teraz podleje nawozem w plynie bo bardzo ladnie kwitna i trzeba ich odzywic. Niektore kwitna do samej zimy a to jeszcze ok. 3 mcy.
I widac poprawe nie choruja jak w poprzednich latach. Jeszcze wszystkie skorki z bananow zakopuje pod krzakami roz. Jak sadzilam tez do ziemi skory wkladalam.
Nie wszystko mozna fotografic panoramicznie. Przewaznie robie panorame a potem pokazuje w zblizeniu rosliny.
Rozumie, ze interesuje cie kompozycje ogrodu na szerokiej focie.
Wrzosow tez mam sporo to taka fotka nie udana ale wstawilam. Wrzosy mam od 8 lat kazdego roku zima okrywalam agrowloknina w zeszlym nie okrylam i dobrze przezimowaly. U mnie we wrzosach jest duzo kory. Pojedyncze sie wykruszaja, ale dosadzam. Szukam taki jaki wypadl i kupuje nie raz to dlugo trwa.
Wrzosy posadzone na calodziennym sloncu. Tez w sobote podlałam nawozem do wrzosow w plynie do rozcienczenia.
Jeszcze raz bede podlewac nawozem do konca sierpnia.
Jakie mierne piękna ta dalia u mnie też dopiero zaczynają kwitnąć a sadziłam hmmm chyba normalnie z początkiem maja alko koniec kwietnia, nie pamiętam dokładnie, pamiętam tylko że cholernie mokro było i ledwie w tej mojej glinie dołki pod nie wykopałam szkoda, że one nie zimują to jesienne wykopywanie i przechowywanie zniechęca mnie trochę do nich.
A różyczka fajna ona z tych pomarszczonych? ja mam różowa i białą i ma już dużo owocków czerwonych i jeszcze gdzie niegadzie kwitnie