Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bez reguł 13:01, 20 maj 2020

Do góry
lilarose napisał(a)

Ja w ten weekend zakupy paprociowo- hostowe poczyniłam- oczywiście nabyłam przykukaną u Ciebie Devon's Green. Paprocie wg zamówień mojego 9 letniego syna- nie jest łatwo, powiem Ci, gdy nie ma się czasem wpływu, na to co się posadzi w swoim ogrodzie Chociaz i tam powinnam się cieszyć, że (póki co) uniknęłam nabycia do mojego ogrodu mamutowca.
O, jakże mi miło, że oczywiście

Hmmm, zanim mamutowiec zacząłby stwarzać problemy, byłby to już pewnie problem synka, albo i wnucząt Więc wiesz, jak się będzie upierał, to mu pokaż, z czym się zderzy na starość
A tak w ogóle, to drzewko robi wrażenie i może się podobać
Mnie zauroczył w ub. roku w Książu O kurcze, ale bym pojechała na jakieś wakacje

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 12:46, 20 maj 2020

Do góry
haha jestem, jestem - bo wieczorem męczyłam kolejną wersję na rysunkach, i mój pech, bo nie czytałam porady Zana. I znowu zaczynam myśleć... I też się zastanawiałam, czy nie wyrzuć całkowicie pęcherznic stąd.
I dobrze, że pada, więc jeszcze nie jadę na zakupy.

Sama już się śmieję z siebie, czy zdążę z tą rabatą w tym roku

A i dzięki za miłe słowa o rysowaniu, ale to raczej nic rewelacyjnego, kreski i niby kształt, aby przede wszystkim poczuć kolory. No i kredki pozbierałam od dzieci

Hortensje to będą na rabacie prostopadle do tej, oraz na przeciwko.
Dlatego tu kombinowałam coś innego i nakręciłam się, aby zgrało z pęcherznicą.

Ale po kolei..
Wczorajsza wersja

I właśnie dodawane rośliny bardziej pod żółty, zielono-żółty, aby pasowały do pęcherznicy żółtej.

I za radą Zana gdybym ją przeniosła w inne miejsce to wtedy zostaną tu tylko bordo pęcherznice.
I wtedy zamiast żółtych kwiatów, trawy z dodatkiem żółtego pójść w dodatki biało-różowe. Bo ona tak kwitnie I też między nie dodać wyższą trawę np. Memory (ale ona jest suuuper)

A co na obrzeża? Czy nadal bordo żurawki? I wtedy trawy i więcej zimozielonego?
I to co mam na rysunku? Oprócz wtedy żółtego przywornika.

I wtedy płynnie rabata prostopadle pójdzie w hortensje i wyższe trawy.

Co Wy na to?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:42, 20 maj 2020

Do góry
Gabriel napisał(a)
Witam ponownie! Mam pytanie co może być przyczyną takich białych końcówek trawy? Zauważyłem to podczas koszenia. Dodam, że kosiarka jest nowa (MAKITA ELM3320) kupiona w kwietniu, noża co prawda nie ostrzyłem ale czytałem że nowego ostrzyć nie trzeba. Trawę koszę co 3-4 dni na wysokość 4cm.

Albo kosisz mokrą trawę albo masz tępy nóż. Innej opcji nie ma. Przchyl kosiarkę na bok i sprawdz. Ja akurat na punkcie ostrego noża mam chopla. Ostrze co 4-5 koszeń.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:37, 20 maj 2020

Do góry
Tylu nie zmieszczę muszę wybrać z tych jak spotkam
Rose de Moscow

Katherine/Marechal

Massena

Kolorki jak w kalejdoskopie...dzięki Kasiu
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:28, 20 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No podoba mi się. Fajnie te hakonki rozswietlaja to miejsce. A z przodu co to jest? I gdzie ta bergenie chcesz dać?

Hakonek tam trzeba więcej... bo te dwie to chyba nie dadzą rady zrobić takiego dywanu na całości jakbym chciała

To z przodu to takie drobne funkie. Nie wiem co to za odmiana - od mamy z ogródka (edit: wyglądają jak Stiletto) I są tam raczej tymczasowo... póki nie znajdę im lepszego miejsca i nie dosadzę hakonek zamiast nich.

A bergenie właśnie chciałam dać po prawej od schodów przy murku i przed klonem obok róż z rozplenicą w tym kwadracie... No szukam tam czegoś, co będzie dobrze wyglądać... Żeby nie przedobrzyć, a tą rabatę dokończyć (przynajmniej w głowie)... Jak mi się ułoży to postaram się to narysować.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:20, 20 maj 2020

Do góry
Myślę czy nie dodać po jednej hortensji na brzegi a przed nimi zrobić mały żywopłocik z trzmieliny
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:13, 20 maj 2020

Do góry
pawel2806 napisał(a)
narysuj rzut z gówy z wymiarami i roślinami rabatka na pierwszy rzut oka jest mała i ciasno tam

Wiśnie są d siebie oddalone o 260 cm, pod każdą z niich są dwie kosodrzewiny a po śrdku tej odległości jedna hortensja. Cała rabata ma szerokość 150 cm i do łuku 6 metrów a do płotu sąsiada 8 metrów
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:50, 20 maj 2020

Do góry
Taki bukiecik
Krasawica, rose de moscow, belle de nancy, katherine-ale zastanawiam się czy nie jest to marechal lanes, massena i znamya

Z Pszenicznej ... 11:46, 20 maj 2020

Do góry
Wszystko rosnie, ale najbardziej chwasty

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:41, 20 maj 2020

Do góry
Basiek witaj
"..Wstaje świt,
Taki piękny to czas,
Chce się żyć..."
Ta piosenka towarzyszyła nam codziennie w drodze na praktyki w Świdnicy i wcale nie byliśmy tacy radośni o poranku i wcale nie dlatego że np poprzedniego dnia wspinaliśmy się po rynnie do internatu itp.
Za te "itp." nasza grupa miała dostatecznie ze sprawowania.

takim zachowaniem Niuńka mówi mi że " ja wiem że z tobą trzeba najpierw pochodzić(po ogrodzie) ale możesz już mnie pomiziać"

Choroby róż 11:29, 20 maj 2020

Do góry
A czy ktoś mi doradzi co może być tej róży New Down? Chyba jakaś choroba? Załączam zdjęcie.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:13, 20 maj 2020

Do góry

Jeszcze raz witam wszystkich bardzo ciepło. Chciałbym opisać to, co się obecnie dzieje z moim trawnikiem. Zacznę od tego, iż na zdjęciach które widzicie, rok temu rosły stare krzewy, trawa i ogromna ilość chwastów.
Po wycięciu krzewów, spryskaniu trawy roundapem, ręcznym wybraniem ziemi położyłem siatkę od kretów oraz system zraszaczy. Następnie nawiozlem nowej ziemi i zasiałem trawę Barenbrug Shadow gazon. Ten rodzaj trawy polecił mi znajomy gdyż nie byłem dobrze rozeznany w tym temacie. Jakież było moje zdziwienie gdy po 2 miesiącach od siewu na trawniku było więcej chwastów niż trawy.

Postanowiłem poradzić sobie z nimi bez środków chemicznych i w tym roku już mam efekt taki, że babki, mleczu, kończyny możemy szukać ze świecą w ręku. W ubiegłym roku po wyrwaniu chwastów trawa w lipcu i sierpniu powoli zaczynała się rozrastać lecz nadeszła jesień i po nawożeniu jej nawozem z potasem trawnik zakończył "swój sezon".

W tym roku pierwsze prace rozpocząłem w marcu od ręcznego wygrabienia starych pozostałości w ściółce oraz ręcznym napowietrzeniu gleby. Posypałem trawę nawozem z większą ilością azotu i od tamtej pory regularnie koszę oraz podlewam lecz jak widzicie na zdjęciach z góry, są miejsca gdzie trawa jest bardzo ładna, gęsta lecz są miejsca gdzie niestety taka nie jest. Co może być tego przyczyną? Za dużo nawozu lub za mało? Za gęsto nawóz w jednym miejscu a w drugim za rzadko? Dodam iż ziemia którą nawiozlem pod trawnik nie była raczej dobrej jakości ale to cena za niewiedzę z mojej strony. Z góry dzięki wszystkim za cenne rady.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:05, 20 maj 2020

Do góry
Witam
Przygotowujemy ziemię prawie od 2 miesięcy do zasiania trawy. Śmieci, chwasty, kamienie usunęliśmy. Dowieźliśmy piasku, ziemi i kompostu. Wszystko wymieszaliśmy. Teren równaliśmy, grabiliśmy i wałowaliśmy. Teraz czekamy na chwasty które wzejdą z nasionek z ziemi, żeby je usunąć i zasiać trawę. I teraz pytanie - jak duże muszą być żeby je efektywnie usunąć? Bo urosło ich dużo na całym terenie ale na razie to takie drobne niteczki które przy próbie wyrwania się urywają...
Po polaniu octem wszystko ładnie się wypala i znika - tylko czy w takich miejscach potraktowanych octem trawa wzejdzie?
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 10:23, 20 maj 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
a dziś byłam tutaj tak blisko i tak ładnie
tama w Zagórzu Śląskim, Jezioro Lubachowskie

zdjęcia zrobione z tego samego miejsca stojąc na tamie, na pierwszym patrzę w przód - w dół tamy, a na drugim obracam się do tyłu i widzę jeziorko

Piękna okolica - najbliżej byłam w Rudawach Janowickich i Karkonoszach, ale Twoich najbliższych okolic nie znam - a ładne
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:48, 20 maj 2020

Do góry
jak dobrze wstac skoro świt (ale bez przesady z tym świtem )

Niuńka jak zwykle w pobliżu
Liliowo i kolorowo:) 09:13, 20 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

O to chętnie zajrze do niej, juz mam wybrany w necie bo wiesz nie chce przesadzac z kosztami a i wymiar musi mi pasowac. Oczko a właściwie fontanna bo chciałam szum wody w ogrodzie to był prawie początek Roze Ula u mnie w tym roku bardzo są zapączkowane i dorodne no edenka kiepsko ale albo miejsce albo ta sadzonka cos nie tak. Posadziłam też trzy nowe, kupił mi M na moją 6.... przyjęły się powoli rosną bo i susza i mrozy i ciągle zimne noce ale dmucham na nie.... no i te ślimaki.
Na roboczo też mam dużo miejsc, bo przygotowałam miejsca na sadzonki, plewienie, sadzenie, donice itp.... tego nie pokazuje a wiesz wszystko obramiam sama, wczoraj troche ryłam to czuję moją stopę kontuzjowaną, jak skoncze w jedym kącie to już kolejny czeka no cóż taka rola ogrodnika ale ja pracując odpoczywam

A powyżej buk tricolor, posadziłam też pierwszą moją piwonie drzewiastą no i ciekawe czy się przyjmie i czy będzie rosła, ma pąka

U Ciebie dobra ziemia to piwonia na pewno się uda moje edenki chyba mają dobre miejsce bo są udane. Tylko te 3 pod murem budynku w pączkach. Jedną mam osobno i ma stadium całkiem inne.
Dębowe zakątki 09:02, 20 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bukiet robi wrażenie, piękny
Bodziszek żałobny ma super burgundowy kolor, czy on jest wysoki?
Jak gęstością kwiatów na krzaczku i ile czasu go masz?
Moja bajka 09:00, 20 maj 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Ponieważ nawet taki prosty jak konstrukcja cepa domek dla owadów cieszy się duuuużym zainteresowaniem bzyczków, zrobiłam kolejny

ten zawieszony niewiele ponad miesiąc temu ma już tyle dziurek pozatykanych

a kuku, widzicie bzyczusia?

Kasia, powiedz mi proszę czy te dziurki są przewiercone na wylot? Robię właśnie domek dla owadów i się zastanawiam nad tym faktem...
LeŚnicZaNka 08:50, 20 maj 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies