Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 20:59, 17 maj 2020

Do góry
April napisał(a)
Łączę się w bólu tworzenia. U kogoś widzę co i jak bym zmieniła, u siebie przestawiam, poprawiam, szlag mnie trafia i nie jestem z efektu zadowolona. A próbuję skończyć zaczętą w zeszłym roku, małą, stu metrową rabatkę.
Nie dość że muszę koncepcyjnie rozkminić tema to jeszcze wypielić konwalie, niedobitki barwinka, wilczomlecz sosnka i fiołki.
Kwarteta męczę o pomysły bo sama biję głową w mur. Najchętniej sadziłabym wszystko rządkami, pod linijkę, co nie zawsze ładnie wygląda

Mała stumetrowa rabatka. No padłam psze pani, mała rabatka, dobre sobie.
Ooo pielenia konwalii, a szczególnie barwinka to nie zazdroszczę. Pielenie nieprzebranych ilości barwinka, który przez dziesięć lat miał niczym nieograniczaną swobodę rozrastania się, zakończyło się u mnie kontuzją nadgarstków.
Tak, tak, wiem, rozumiem - najłatwiej sadzi się prosto pod linijkę, ale to nie zawsze pasuje. No i ten ból koncepcyjny, też znam. Właśnie miałam zamiar przesadzić jednak jedną z kulek cisowych. Jednakowoż jakoś odpuściłam.

Ta co Ci się w ubiegłym roku tak bardzo podobała, w tym roku z niezapominajkami:

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 20:58, 17 maj 2020

Do góry
Droga Pani Danusiu, nie wiem czy piszę w dobrym miejscu na korespondencje ale mam kłopot i bardzo chciałabym prosić Panią o pomoc.
Mieszkam na Warmii w okolicy Olsztyna- gleba w ogrodzie licha- sam piach jak z piaskownicy. Rośliny w pobliżu to głównie sosny, świerki brzozy ... las..
W związku z tym zdecydowałam o likwidacji trawnika z którego nic nie będzie i chce założyc dużą rabatę na środku tzw: dolnego fragmentu działki.Teren jest pochyly w stronę wschodnią co powoduje że najlepiej doświetlony jest rano choć po południu słońce także dociera tu z łatwoscia poprzez zabudowania, które są wyżej na działce.
Kłopot w tym, że ta część działki nie ma wyjscia na zewnątrz i darń ,którą ściągnęłam z trawnika zmuszona zostałam ułożyć w formie łukowatej przez całą długość środka rabaty na szerokość ok 70-80 cm i wysokości ok 50-60 cm.Wygląda jak duży ogon krokodyla.
Moje pytanie jest zatem takie
Czy jest sens to zostawiać? czy tak ułożona trawa w formie takiego wału rozłoży sie?
Co powinnam zrobić aby - jesli mogę ją zostawić-mogła przekształcić się w ziemię , na której będę mogła w przyszłości coś posadzić?
Oczywiście planuję przekopać teren widłami,powyjmować chwasty, nawieżć ziemie i przekopać ją z ziemią rodzimą.Jak jeszcze powinnam sie przygotować do założenia rabaty?
Nie ukrywam, że chciałabym posadzić tam byliny i trawy, ktore lubią suszę.Jakie trawy by Pani poleciła na suche stanowiska?
Pozdrawiam serdecznie i liczę na pomoc.
Anna
W kamiennym kręgu od początku 20:57, 17 maj 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

To żagwin

To wiem ale na samym tyle fotki w podobnym kolorze krzewy jakieś masz pod żywopłotem Żagwin zresztą w tym kolorze mnie powalił.
Ogród placem zabaw dla synka 20:54, 17 maj 2020

Do góry
Witaj makadamia. Dziękuję za odpowiedź )

Dawno mnie nie było na forum. Przepraszam, ale roboty budowlane pochłonęły mnie. Przyznam, że trochę przeliczyłem się z siłami... myślałem, że pójdzie dużo sprawniej, ale niestety czasu nie da się oszukać

Poniżej kilka fotek. Ogrodzenie gotowe, a korytowanie pod kostkę w 70% wykonane.

Pozdrawiam

W kamiennym kręgu od początku 20:53, 17 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

To tak jak u mnie Po azaliach już kolorystyczny spokój Aniu na pierwszej fotce tej z czosnkami co jest takie piękne w kolorze bordo pod samymi tujami?

To żagwin
Ogród z rzeźbą 20:51, 17 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Głowa do góry Anula! Niech moc ogrodowa będzie z Tobą! Dobrze, że jest gdzie dać upust tym emocjom i przetworzyć to na piękne rabaty

Ba, jak na razie nowa rabata na miejscu pamiętnego dołu tworzy się w bólach. Częściowo trwa demolka dotychczasowej miejscówki Lady, częściowo obsadzanie nowej rabaty. Jednym słowem bajzelek, na razie nie ma co pokazywać. Przesadziłam na tę nową rabatę jeżówki Green Jewel, jedna jakoś padła, wyciągnęłam suche "truchło". Z przechowalnika wyciągnęłam trzy sztuki hortensji Little Quick Fire, kolejne trzy zadołowane doniczki mniej. Ale jeszcze nie ma co focić. Jedynie fotergille w kolejnym stadium kwitnienia:

Ogród Cioci cz. 3 20:51, 17 maj 2020

Do góry

Takie wiodoki wynagradzają każdą pracę
U mnie też mróz poczynił szkody, zmarzły mi ziemniaki
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:49, 17 maj 2020

Do góry
Kasya nigdy nie jest aż tak źle żeby nie mogło być gorzej

W kamiennym kręgu od początku 20:49, 17 maj 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

Małgosiu, dziękuję bardzo
Za chwilę ogród się troszkę uspokoi, bo przyjdzie czas tulipanowych wykopków i kolory złagodnieją

To tak jak u mnie Po azaliach już kolorystyczny spokój Aniu na pierwszej fotce tej z czosnkami co jest takie piękne w kolorze bordo pod samymi tujami?
Malwowy ogród 20:46, 17 maj 2020

Do góry
ElaS napisał(a)
Byłam na zakupach. Wymyśliłam sobie, że posadzę buka a później sama kompozycja się zbuduje Mam pewien pomysł, postaram się w tym sezonie go zrealizować.

razem z bukiem kupiłam też taki kolorowy krzew i teraz szukam miejsca gdzie posadzić ...

To na pewno tawlina jarzębolistna. Rośnie do około 1,5 m, ale przemyśl dobrze lokalizację bo daje odrosty. Ja u siebie jej nie mam, ale na skwerku przy bloku posadzili 2 lata temu i już odrosty widzę. Fajna jest ze względu na te kolorowe listeczki (tylko na początku kolorowe), które dodatkowo bardzo wcześnie się pokazują. Sama się zastanawiam czy jej sobie nie sprawić.

A poza tym - piękny okaz z tego buka.

Moje róże też jeszcze słabo, może teraz dostaną powera, jak już zimni ogrodnicy przeszli.
W kamiennym kręgu od początku 20:45, 17 maj 2020

Do góry

Aniu nie wiem które zdjęcie piękniejsze Kompozycyjny majstersztyk

Małgosiu, dziękuję bardzo
Za chwilę ogród się troszkę uspokoi, bo przyjdzie czas tulipanowych wykopków i kolory złagodnieją
Ogród z rzeźbą 20:44, 17 maj 2020

Do góry
Zana napisał(a)

Chwilowo nie ryczę, nie mam czasu Ale nerwy mną targają.

Nowo nabyty dereń w stanie bezlistnym raczej nie będzie tym dereniem, którym powinien być zgodnie z opisem na metce. Miał być Cherokee Princess, a tu nagle kwiatki są różowe a księżniczka kwitnie na biało. No i listki raczej będą dwukolorowe. To dopiero niespodzianka. A w ogóle to te kwiatuszki takie tyci tyci malusieńkie, ledwo co je widać.

Ty nie narzekaj bo deren ładny, kwiatuszki przecież urosną ?
Pamiętajcie o ogrodach 20:44, 17 maj 2020

Do góry
Tamaryszek dziękuje za docenienie.
Basiu nie wiem.
Danusiu ja też mam piach ale liczę że te derenie przetrwają.
Żylistki popytam w mojej szkółce, Ślimaków nie mam.

Pooglądałem na necie jak efektywnie podlewać ogród. Ponieważ mam ziemię bardzo zbitą m.in. od ciągłego podlewania to mówią zeby wbic obciętą butelkę szyjką do ziemi i nalać od góry wodę obok kwiatka. Na razie zrobiłem z jedną butelką koło przetacznika, po 10 minutach jeszcze woda była w butelce czyli powoli dociera. Zobaczę jutro, musze nazbierać butelek

W piątek w szkółce kupiliśmy jeszcze dwie trzmieliny na pniu. Zaraz przy wejsciu między nimi pysznogłówka.

Ogród z rzeźbą 20:43, 17 maj 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Cudne kuleczki cisowe przytoczyłaś Podobają mi się z ciemiernikami. Wędrówki z roślinami...znam to,a kwitnące szafirki też niedawno dzieliłam i przesadzałam. Sporo dalej kwitnie, a z pourywanych niechcący, powstał bukiecik Niektóre jeszcze leżą..., ale następnej wiosny będzie pięknie...mam nadzieję

Kulki z ciemiernikami powinny być fajnym zimozielonym akcentem. I to dobrze, bo u mnie takowych za mało.

Ciągle coś się z ziemi wygrzebuje

Za drzwiami do ogrodu... 20:43, 17 maj 2020

Do góry
Milka napisał(a)

Ale tu cudowny, angielski klimat

Miło, że Ci się podoba
Ogród bez reguł 20:41, 17 maj 2020

Do góry

Dziś obsadzałam balkon
Ogród, mydło i powidło. 20:41, 17 maj 2020

Do góry
katel napisał(a)

Wstyd się przyznać, specjalnie takie fotki wstawiam na których nie widać na czym sie trzyma .
Drewniana podpora z 3 kantówek ale że wiatr u nas silny to podpieram jeszcze dodatkowo - z czasem będę je zabierała.

No to przepraszam za pytanie
A jej pien nie jest juz na tyle gruby żeby utrzymać resztę ?
Ogród z rzeźbą 20:39, 17 maj 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
A ja w ramach tego „radzenia” sobie w obecnej sytuacji musiałam dzisiaj odpisać na 50 maili. I do tego musiała być w nich tez „treść”. Właśnie skończyłam.

Serdeczne wyrazy współczucia! Mam nadzieję, że taka akcja raczej z tych "jednorazowych".

W tym roku nie wyrywam kwiatostanów, bardzo mi się podobają

W kamiennym kręgu od początku 20:38, 17 maj 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu nie wiem które zdjęcie piękniejsze Kompozycyjny majstersztyk
W kamiennym kręgu od początku 20:38, 17 maj 2020

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Twój ogród to jest bajka, kolecja tulipanów ale kolor żagwina-cudny Pięknie Pozdrawiam

Danusiu, dziękuję bardzo

Kolor zdecydowanie trudny do pokazania w obiektywie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies