Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:15, 24 paź 2013

Do góry
malkul napisał(a)
przy wejściu:

wymiata!
Dynia Twoja własna, na własnym kompoście hodowana?
I ten chrust, ach!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:10, 24 paź 2013

Do góry
ładnie tu u Ciebie.
I szybko się zmienia, nie jak u niektórych ślimaczych ślamazarnych, powolnych, rozlazłych......
Z pozdrowieniami
pomocnik murarza Marta

p.s. drewutnia/domek gdzie wyrasta, w rejonie warzywnika?
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:42, 23 paź 2013

Do góry
U mnie coraz bardziej widać jesień w ogrodzie, grusza nareszcie zrzuciła wszystkie liście, więc mam sporo jeszcze grabienia klon HigasaYama już się przebarwił

ambrowiec też zaczyna

magnolia zrzuciła już wszystkie liście, zostały pączki i owocki
winnik zmienny zrzuca liście, ale owocki jeszcze są
horti też tracą ładny wygląd

Ogród w Puszczykowie 19:34, 23 paź 2013

Do góry
akanta napisał(a)
Joasiu ,piwonia jest długowieczna ,rośnie w moim ogrodzie w jednym miejscu kilkanaście lat z tyłu różanki.Wcześnie kwitnie i potem tylko liście a nawet zasychają wcześnie więc to co przed nimi zdobi potem rabatę.Korzenie strasznie się rozrastają i b.głęboko.Nie jest wybitnie kwaśnolubna.Natomiast magnolia tak.Ma płytki system korzeniowy ,kruchy nie lubi kopania pod nią.Rośnie dość mocno,pajęczyną korzonków - wrażliwych.Więc trudno by było wykopać piwonie a i sadzi się je dość płytko.Magnolię mam 15 lat.Zwłaszcza na początku należy ją przed zimą i upałami -też wiosną ściółkowac wkoło po obrębie korony ok.10-15 cm kwaśnym torfem.Więc pomyśl czy piwonia będzie tu odpowiednia.Moją się szczycę bo jest już ogromna.Zawsze zdrowa,nawet gałązeczka nigdy nie przemarzła dzięki takiej pielęgnacji.Zerknij do mnie ,może cię przekonam.Pozdrawiam serdecznie.

Aniu, los jaki dobry zesłał Cię do mojego wątku
Bardzo dziękuję za tyle informacji. Przeczytałam wątek o magnoliach i stąd też mój pomysł na wyeksponowanie jej w trawniku. Bardzo uważaliśmy przy przesadzaniu, żeby korzonków nie uszkodzić, a ponieważ na poprzednim miejscu rosła od maja, nie zdążyła się jeszcze za bardzo ukorzenić. Więc tak pomyślałam, że teraz, bo później jak korzonki porosną to może się już nie przyjąć. Podsypię jeszcze torfem kwaśnym i korą. Chyba będzie ok? A na zimę planuję okryć agro i matą słomianą. Ma już sporo pączków, więc bardzo by mi było szkoda, gdyby podmarzła.
Aniu, już mnie przekonałaś Piwonie odpuszczę i idę obejrzeć jak magnolia u wygląda u Ciebie
Jeszcze raz dzięki!
Ogród w Puszczykowie 19:14, 23 paź 2013

Do góry
Joasiu ,piwonia jest długowieczna ,rośnie w moim ogrodzie w jednym miejscu kilkanaście lat z tyłu różanki.Wcześnie kwitnie i potem tylko liście a nawet zasychają wcześnie więc to co przed nimi zdobi potem rabatę.Korzenie strasznie się rozrastają i b.głęboko.Nie jest wybitnie kwaśnolubna.Natomiast magnolia tak.Ma płytki system korzeniowy ,kruchy nie lubi kopania pod nią.Rośnie dość mocno,pajęczyną korzonków - wrażliwych.Więc trudno by było wykopać piwonie a i sadzi się je dość płytko.Magnolię mam 15 lat.Zwłaszcza na początku należy ją przed zimą i upałami -też wiosną ściółkowac wkoło po obrębie korony ok.10-15 cm kwaśnym torfem.Więc pomyśl czy piwonia będzie tu odpowiednia.Moją się szczycę bo jest już ogromna.Zawsze zdrowa,nawet gałązeczka nigdy nie przemarzła dzięki takiej pielęgnacji.Zerknij do mnie ,może cię przekonam.Pozdrawiam serdecznie.
Ogród niby nowoczesny ale... 21:38, 22 paź 2013

Do góry
malkul napisał(a)
MAdzia przyszłam potwierdzić to co Magnolia kiedys pisała że ta szerokolistna lawenda jest w Obi w szeciopakach wiosna. ja kupiłam na wiosnę i ejst cudna i to na 100% jest ta szerokolistna

i na dokładkę nie przemarza...a u mnie ekstremalne warunki zimą się zdarzają
zapomniałam dopisać że w takich centrach to mi się coś włącza...
takie coś na pograniczu amoku i szaleństwa ...
Ogród niby nowoczesny ale... 20:17, 22 paź 2013

Do góry
malkul napisał(a)
MAdzia przyszłam potwierdzić to co Magnolia kiedys pisała że ta szerokolistna lawenda jest w Obi w szeciopakach wiosna. ja kupiłam na wiosnę i ejst cudna i to na 100% jest ta szerokolistna

Super...będę wiosną rozglądać się po OBI....mam lawendę ale dalej nie wiem jaka ona jest
Ogród niby nowoczesny ale... 20:16, 22 paź 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Dzięki Kochana za starania.
Napewno ją gdzieś dopadnę

Jeśli seslerie sa drogie możesz kupić mniej, bardzo łatwo przyrasta. Jesli spore są teraz, od razu podziel, jeśli małe, poczekaj do jesieni. Albo napisz do magnolii, wyślę Ci kilka ( albo nawet kilkanaście szt, teraz czy wiosną)

Magnolio, nie ma za co...i tak latalam po tych centrach więc nie był to żaden problem.

Najgorsze jest to, że rano kupiłam sobie 4 carexy i ML a po seslerie miałam wpaść wracając wieczorem z zakupów do drugiego ogrodniczego...i się okazało, że ten akurat do 18-stej był otwarty....buuuu ale się wściekłam!!!!
A wczoraj wieczorem byłam w innym centrum i do 21-ej było czynne...więc myślałam, że to drugie również...i mam za swoje...sesleri nie mam
Ogród niby nowoczesny ale... 19:58, 22 paź 2013

Do góry
Ogród niby nowoczesny ale... 12:28, 22 paź 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Sesleria careuela to jedyna jaką tu znalazłam...dziś będzie moja

Niestety koniczynki Magnolio nie znalazłam...przykro mi

Dzięki Kochana za starania.
Napewno ją gdzieś dopadnę

Jeśli seslerie sa drogie możesz kupić mniej, bardzo łatwo przyrasta. Jesli spore są teraz, od razu podziel, jeśli małe, poczekaj do jesieni. Albo napisz do magnolii, wyślę Ci kilka ( albo nawet kilkanaście szt, teraz czy wiosną)
Ogród niby nowoczesny ale... 11:11, 22 paź 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
matko, jestem nieprzytomna- do lawedny sesleria careulea. Heufleriana jest wysoka , wyższa niż lawenda po ścięciu.
Lawenda- moim zdaniem do takiego miejsca warto poszukać tej nie wąskolistnej. Np bywa w sześciopakach wiosną w Auchan, w Obi. Rośnie pięknymi kępami, kwiatnie troszke później, ale szybko za to jest ładna na wiosnę, zimą tez śliczna .

Sesleria careuela to jedyna jaką tu znalazłam...dziś będzie moja

Niestety koniczynki Magnolio nie znalazłam...przykro mi

Formowanie korony 10:13, 22 paź 2013

Do góry
Dolne gałęzie wraz z wiekiem będą zamierać i korona z liśćmi się podniesie. Ja nie za bardzo umiem Ci to wytłumaczyć, bo nie rozumiem tego zdania

przytnę gałęzie do wysokości 2 metrów,

Jak wygląda drzewo narysuj schemat i jak go chcesz przyciąć na 2 metry gałęzie. ja nie wiem po co i na co tak chcesz przyciąć i co chcesz osiągnąć przez to cięcie.

Drzewo powinno być drzewem, a nie wielkim krzewem. Ma swoją siłę wzrostu i osiąga jakąś określoną wielkość. Jakie to drzewo, bo może Magnolia stellata, która bardziej może być nawet krzewem, rozgałęzionym od samego dołu. Istotna jest informacja jaki to gatunek drzewa. I co chcesz osiągnąć.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:13, 21 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Tak mam pęcherznicę diabolo.
Kiedyś Magnolia polecała mi trzcinniki.

Trzcinnik krótkokłosowy jest niższy niż ostrokwiatowy - ten jest bardzo wysoki i smukły. Niższe to paskowane odmiany 'Overdam' albo 'Avalanche' - takie fontannowe liście a kwiaty zawsze sterczące. Może się przyda ta wiedza, którą posiadłam w praktyce.
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:06, 20 paź 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

dzięki. Mam na nią chętkę. Może sobie kupię jeśli nie narzekasz na nią.

Polecam kupuj
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:36, 20 paź 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżen dzięki za instrukcję cięcia, zrozumiałam Twoja to Diabolo?

Nad trawką będę dumać. Rozplenica raczej tam nie wejdzie bo ona szeroka jest a ja potrzebuję coś bardziej smukłego bo mało miejsca tam mam.

Tak mam pęcherznicę diabolo.
Kiedyś Magnolia polecała mi trzcinniki.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 15:46, 20 paź 2013

Do góry

moja magnolia nie znam odmiany?
A miało być tak pięknie.... 10:20, 20 paź 2013

Do góry
Ale te pąki nie umarzną ?
Zawsze w jesieni magnolia już wypuszcza pąki ?
Ogród Dominiki 22:18, 19 paź 2013

Do góry
U mnie magnolia i buki jeszcze się trzymają, ale klony, wiśnie japońskie, no i mój sumak łyse jak Kojak
Ogród Dominiki 22:14, 19 paź 2013

Do góry
A teraz trochę golizny: goła magnolia na pierwszej fotce. Klon palmowy też już mocno łysieje. Tylko buk nie odpuszcza...
Pomysł na ogród 21:35, 19 paź 2013

Do góry
Piękne jesienne kolory. I ten grzybek jako "wisienka" na torcie Porządeczek też niczego sobie - ja też żałuję że to nie wiosna.
U Ciebie leszczyna ma pąki - fajna taka pokręcona - mógłbyś pokazać zdjęcie całej? U mnie pąki ma magnolia i hortensja pnąca - tylko nie wiem czy się z tego cieszyć bo jednak nie wiosna...
Dzisiaj też sprzątanie ogrodu u mnie było - koszenie, grabienie, ścinanie, wycinanie, i takie tam... ale jaka to przyjemna praca jest prawda?
Pozdrawiam Skula weekendowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies