Mój kącik z różą Porthos w roli głównej
I jeszcze jedna pomyłka, powojnik miał być Arabella.
Był kupiony w tamtym roku, chorował i nie zakwitł.
Wyleczyłam i widać, że to nie on.
A chciałam mieć niebieski dla kontrastu z różowym ostrogowcem.
W tym roku miskant Apache zwariował, przerósł metrową siatkę
A trzcinnik Overdam coraz ładniejszy
Te jeżówki też są wysokie, nigdy takie nie były, a mam je od 2017 roku.
A to następna pomyłka, miał być omieg kaukaski, a jest mikołajek.
Kon UKIGUMO.Niezwykle rzadki klon w uprawie w polskich ogrodach i prawie nieosiągalny w szkółkach.Zakupiłem go przypadkowo w jednej z szkółek gdzie nie był opisany miał ponad 2 m wysokosci i dosyc gruby pień co wskazywało że ma wiele lat.Z wyglądu podobny do Kagiri Nischiki i Baterfly.Jeżdziłem tam 3 dni i nie wiedziałem do końca co to jest .Ale przypomniało mi się że kiedyś widziałem w internecie cos podobnego .I znalazłem.Pokazany był w Chelsea Flower na wystawie i nasza projektantka zrobiła mu zdjęcie.Od razu pojechałem i wydostałem go z zakamarków.Obciąłem mu 60 cm bo nie byłem w stanie go przewież samochodem.Po przyjeżdzie poczytałem i okazało sie ze po ok 15 latach osiaga 2-3 m wysokości.Mój miał ok 11-13 lat .Cudo.Biała chmura.Ale był zaniedbany i obecnie jest odpowiednio przycinany i formowany żeby mu nadać odpowiedni kształt.
Trochę zdjęć zrobionych w przerwie opadów.
Powojnik Rouge Cardinal, z opisu powinien być bardziej czerwony, ale i taki mi się podoba
Tę różę pnącą nn jesienią przesadzałam, myślałam, że nie zakwitnie [zrobiłam to bardzo drastycznie], a tu proszę
Moje śliczne dalie
Pięknie i kolorowo, Twoja ilość naparstnic zawsze mnie zachwycała. Lilie wodne też mają cudowne kwiaty.
Sylwio przypomnij mi jak się nazywa ta roślinka kwitnąca na prawie czerwony kolor. Mam taką i różową, ale nie znam nazwy.