uda ci się bezproblemu ...zobacz u mnie 4 sezon są takie stożki przy buku babajadze chwilowo zrobiły sie takie bardziej puchate, może powinnam je wysmuklić trochę ?
Rabatka w całości - wszystko teraz musi dojrzeć, podrosnąć: rozchodniki, Ice Dance, tuje Danica, bukszpan, żurawki bordowe i cytrynowe Oraz runianka i Vanilki
A rok temu się zastanawiałam, jak zamaskować szambo
W ramach szlifu dosadzę tu jeszcze jasnego miskanta. Nie wiem tylko, czy ML czy Variegatusa
Zbyszek kupił mi sześć bukszpanów na kulki.
Z trzech ma być jedna kulka. Większa. Na szerokość będzie już ładnie, ale na wysokość chyba jeszcze musi podrosnąć. Jedną wczoraj posadziłam Teraz dam jej czas do wiosny. Za późno na cięcie i za gorąco. Wiosną z tego poczochrańca przytnę kulkę
Prowadzę jeden bukszpan na stożka na tej samej rabacie - jest po pierwszym cięciu. Była to sadzonka, która miała iść na żywopłot, ale była wyższa, decyzję podjęłam, będzie mały stożek :
Sebek, wielkie dzięki. Miłe to, co piszesz. Ale nie wszystko jest idealne. Wczoraj wieczorem - późnym podlewałam ogród i muszę ci powiedzieć, że wieczorem tylko wyraziste kolory widziałam. Inne, te pastelowe gdzieś ginęły.
Mam w jednym miejscu lawendę z różami, kwitnie późno, bo to sadzonki tegoroczne. Róże nie kwitną, mają drugi raz pączki dopiero, lawenda słabo kwitnie i tam się nic niby nie dzieje. Wszystko w powijakach, są tam jeszcze ostróżki i kocimiętka. I firletka kwiecista ma dopiero 3 kwiatki. Może za rok będzie to urokliwy zakątek, choć mam wątpliwości. Chyba lepiej, jeśli na rabatach pojawia się kolor w liściach, muszę się mocno zastanowić nad jej przyszłością. Może lawendę przesadzę i podsadzę kolorowego czegoś. Smutno tam teraz
Miał dominować karminowy kolor róż i firletki oraz niebieski kolor lawendy, kocimiętki i ostróżki. A panuje zieleń
Lawenda jakaś poplątana
Firletka chociaż troszkę kwitnie. To były takie malutkie siewki wiosną od Ewy
Lubie ją za kolor liści i kwiatki, które będą
A w czerwcu kwitły róże. Krótko. Choć ładne
Obwódki nie malowałam, znalazłam ładny kamień, czeka na kamieniarza, aby przewiercić otwór. Ciurkadełko będzie zakryte.
Budleja przy sadzawce zaczyna kwitnąć. Nie wiedziałam wcześniej, czy to fioletowa,czy biała. Fajnie, że biała, pasuje do limek
Beatko, fajnie podsumowałaś. Wymarzone ogrody, niepowtarzalne, indywidualne i na miarę każdego z nas. Bo inaczej byłoby nudno.
Już o tym kiedyś pisałam, że jak weszłam na O, chciałam mieć ogród taki sam jak Ana. Chyba żadnej rabaty nie mam takiej samej. Ale nauczyłam się łączyć i komponować roślinki. I przyznam, że najtrudniej z bylinowymi. Zawsze jakiś numer wywiną
Roślinki faktycznie się rozrosły.
Zobacz, jesienią sadziłam gracki do donic:
To ujęcie zrobiłam wtedy z tarasu - wrzesień 2014:
Dziś wygląda to tak - sierpień 2015:
Jolu, widziałam u ciebie brązową trawkę. Ja mam 5 sadzonek turzycy buchanana i nie wiem, jak ją zagospodarować. Możesz pokazać poglądowe fotki twojej brązowej i z czym ją posadziłaś w tle? Coś tam widzę, że są jeżówki, rozplenice i coś w plecach. Jak to wygląda w ogólnym widoku?
Po przyjeździe do domu zobaczyłam że brak im etykiet znamionowych.
Jedyna jaka była to to, że to róża wielokwiatowa. Najgorsze jest to że takich jest aż 3 sztuki.
Olu, faktycznie tegoroczne nasadzenia.
I się czasem zastanawiam, czy nie za gęsto. Widziałam u Ewy w ogrodzie hortensje Limelight po kilku latach. Tu są tylko dwie. Krzesełko w tle jest miarką https://www.pinterest.com/pin/529876712386136221/
Jolu, dziękuję - każdy tęskni skrycie do kolorów, których nie ma. Mi się twój ogród z tym dozowaniem kolorów bardzo podoba i się nim zachwycam. Ale u siebie mam mnóstwo żywych barw. I nie umiem inaczej