Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 17:16, 05 sie 2015

Do góry
Werbena zakwitła wcześnij, niż zimą

Lawendę na tej rabacie chyba już przytnę

Hortensja Little Lime

Ogródek Iwony 17:10, 05 sie 2015

Do góry
I jeszcze takie tam widoczki

Ogródek Iwony 17:07, 05 sie 2015
Do góry
Iwk4 napisał(a)

Prowadzę jeden bukszpan na stożka na tej samej rabacie - jest po pierwszym cięciu. Była to sadzonka, która miała iść na żywopłot, ale była wyższa, decyzję podjęłam, będzie mały stożek :

uda ci się bezproblemu ...zobacz u mnie 4 sezon są takie stożki przy buku babajadze chwilowo zrobiły sie takie bardziej puchate, może powinnam je wysmuklić trochę ?
Ogródek Iwony 17:02, 05 sie 2015

Do góry
Rabatka w całości - wszystko teraz musi dojrzeć, podrosnąć: rozchodniki, Ice Dance, tuje Danica, bukszpan, żurawki bordowe i cytrynowe Oraz runianka i Vanilki

A rok temu się zastanawiałam, jak zamaskować szambo

W ramach szlifu dosadzę tu jeszcze jasnego miskanta. Nie wiem tylko, czy ML czy Variegatusa

Ogródek Iwony 17:02, 05 sie 2015

Do góry
Zbyszek kupił mi sześć bukszpanów na kulki.

Z trzech ma być jedna kulka. Większa. Na szerokość będzie już ładnie, ale na wysokość chyba jeszcze musi podrosnąć. Jedną wczoraj posadziłam Teraz dam jej czas do wiosny. Za późno na cięcie i za gorąco. Wiosną z tego poczochrańca przytnę kulkę

Prowadzę jeden bukszpan na stożka na tej samej rabacie - jest po pierwszym cięciu. Była to sadzonka, która miała iść na żywopłot, ale była wyższa, decyzję podjęłam, będzie mały stożek :

Lawendowy zawrót głowy 16:29, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jolu, widziałam u ciebie brązową trawkę. Ja mam 5 sadzonek turzycy buchanana i nie wiem, jak ją zagospodarować. Możesz pokazać poglądowe fotki twojej brązowej i z czym ją posadziłaś w tle? Coś tam widzę, że są jeżówki, rozplenice i coś w plecach. Jak to wygląda w ogólnym widoku?

Iwonko nie wiem czy spostam Twoim prosba ))

Ogródek Iwony 16:22, 05 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A u mnie jeszcze nie kwitną
A powiedz mi Iwonko co to odmiana tego bordowego rozchodnika?

Ten rozchodnik to prawdopodobnie Purple Emperor, ale kupowałam bez nazwy
Ogródek Iwony 16:17, 05 sie 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Iwonko, po prostu nie mogę wyjść z podziwu jak u Ciebie jest pięknie Mimo, iż jest u Ciebie tyle ognistych kolorów to otoczenie odczuwam jako lekkie i przyjemne dla oka - brawo

Sebek, wielkie dzięki. Miłe to, co piszesz. Ale nie wszystko jest idealne. Wczoraj wieczorem - późnym podlewałam ogród i muszę ci powiedzieć, że wieczorem tylko wyraziste kolory widziałam. Inne, te pastelowe gdzieś ginęły.
Mam w jednym miejscu lawendę z różami, kwitnie późno, bo to sadzonki tegoroczne. Róże nie kwitną, mają drugi raz pączki dopiero, lawenda słabo kwitnie i tam się nic niby nie dzieje. Wszystko w powijakach, są tam jeszcze ostróżki i kocimiętka. I firletka kwiecista ma dopiero 3 kwiatki. Może za rok będzie to urokliwy zakątek, choć mam wątpliwości. Chyba lepiej, jeśli na rabatach pojawia się kolor w liściach, muszę się mocno zastanowić nad jej przyszłością. Może lawendę przesadzę i podsadzę kolorowego czegoś. Smutno tam teraz

Miał dominować karminowy kolor róż i firletki oraz niebieski kolor lawendy, kocimiętki i ostróżki. A panuje zieleń

Lawenda jakaś poplątana

Firletka chociaż troszkę kwitnie. To były takie malutkie siewki wiosną od Ewy

Lubie ją za kolor liści i kwiatki, które będą
A w czerwcu kwitły róże. Krótko. Choć ładne
Ogródek Iwony 15:55, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rozchodniki - zaczynają kwitnąć

A u mnie jeszcze nie kwitną
A powiedz mi Iwonko co to odmiana tego bordowego rozchodnika?
Ogródek Iwony 15:50, 05 sie 2015

Do góry
Rozchodniki - zaczynają kwitnąć

Ogródek Iwony 15:32, 05 sie 2015

Do góry
Obwódki nie malowałam, znalazłam ładny kamień, czeka na kamieniarza, aby przewiercić otwór. Ciurkadełko będzie zakryte.

Budleja przy sadzawce zaczyna kwitnąć. Nie wiedziałam wcześniej, czy to fioletowa,czy biała. Fajnie, że biała, pasuje do limek

Ogródek Iwony 14:57, 05 sie 2015

Do góry
Beatko, fajnie podsumowałaś. Wymarzone ogrody, niepowtarzalne, indywidualne i na miarę każdego z nas. Bo inaczej byłoby nudno.
Już o tym kiedyś pisałam, że jak weszłam na O, chciałam mieć ogród taki sam jak Ana. Chyba żadnej rabaty nie mam takiej samej. Ale nauczyłam się łączyć i komponować roślinki. I przyznam, że najtrudniej z bylinowymi. Zawsze jakiś numer wywiną

Roślinki faktycznie się rozrosły.
Zobacz, jesienią sadziłam gracki do donic:
To ujęcie zrobiłam wtedy z tarasu - wrzesień 2014:

Dziś wygląda to tak - sierpień 2015:

Lawendowy zawrót głowy 14:05, 05 sie 2015

Do góry
Jolu, widziałam u ciebie brązową trawkę. Ja mam 5 sadzonek turzycy buchanana i nie wiem, jak ją zagospodarować. Możesz pokazać poglądowe fotki twojej brązowej i z czym ją posadziłaś w tle? Coś tam widzę, że są jeżówki, rozplenice i coś w plecach. Jak to wygląda w ogólnym widoku?
Ogródek Ewy 13:31, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie mam pojęcia. Ale fotki cudne. Ta druga róża też nieznana ?

Po przyjeździe do domu zobaczyłam że brak im etykiet znamionowych.
Jedyna jaka była to to, że to róża wielokwiatowa. Najgorsze jest to że takich jest aż 3 sztuki.
Ogródek Ewy 13:27, 05 sie 2015

Do góry
Nie mam pojęcia. Ale fotki cudne. Ta druga róża też nieznana ?
Mój ogród pod górkę... 12:30, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ładnie powiedziane

Wychodzę z założenia, że nie ważne ile metrów ogrodu, jakie rośliny, trzeba umieć docenić ilość włożonej pracy i serca
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:26, 05 sie 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Mówisz że fajnie? Fajnie że fajnie Wiesz jak ktoś w tak krótki czasie przyswaja taka ilość wiedzy jak tutaj na O to musi to w tabelki i wykresy wrzucić coby zalezności i zmienności itp połapac i sie nie pogubic
o np tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=707

O to mi chodziło No widzisz? Mam tyły. Dziś nadrobię
Mój ogród pod górkę... 12:23, 05 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

A dlaczego masz się wstydzić swojego ogrodu? Nie wolno Ci tak myśleć! Dużo pracy wkładacie, żeby go upiększyć i dobrze Wam to idzie. Możesz być dumna

Ładnie powiedziane
Ogródek Iwony 12:16, 05 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Pięknie się ogród rozrasta i aż dziw bierze bo tyle co sadziłaś

Olu, faktycznie tegoroczne nasadzenia.
I się czasem zastanawiam, czy nie za gęsto. Widziałam u Ewy w ogrodzie hortensje Limelight po kilku latach. Tu są tylko dwie. Krzesełko w tle jest miarką
https://www.pinterest.com/pin/529876712386136221/
Ogródek Iwony 12:13, 05 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Iwonko piękne zdjęcia ogród Ci pachnie na potęgę

Jolu, dziękuję - każdy tęskni skrycie do kolorów, których nie ma. Mi się twój ogród z tym dozowaniem kolorów bardzo podoba i się nim zachwycam. Ale u siebie mam mnóstwo żywych barw. I nie umiem inaczej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies