Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 16:17, 05 sie 2015

Sebek napisał(a)
Iwonko, po prostu nie mogę wyjść z podziwu jak u Ciebie jest pięknie Mimo, iż jest u Ciebie tyle ognistych kolorów to otoczenie odczuwam jako lekkie i przyjemne dla oka - brawo

Sebek, wielkie dzięki. Miłe to, co piszesz. Ale nie wszystko jest idealne. Wczoraj wieczorem - późnym podlewałam ogród i muszę ci powiedzieć, że wieczorem tylko wyraziste kolory widziałam. Inne, te pastelowe gdzieś ginęły.
Mam w jednym miejscu lawendę z różami, kwitnie późno, bo to sadzonki tegoroczne. Róże nie kwitną, mają drugi raz pączki dopiero, lawenda słabo kwitnie i tam się nic niby nie dzieje. Wszystko w powijakach, są tam jeszcze ostróżki i kocimiętka. I firletka kwiecista ma dopiero 3 kwiatki. Może za rok będzie to urokliwy zakątek, choć mam wątpliwości. Chyba lepiej, jeśli na rabatach pojawia się kolor w liściach, muszę się mocno zastanowić nad jej przyszłością. Może lawendę przesadzę i podsadzę kolorowego czegoś. Smutno tam teraz

Miał dominować karminowy kolor róż i firletki oraz niebieski kolor lawendy, kocimiętki i ostróżki. A panuje zieleń

Lawenda jakaś poplątana

Firletka chociaż troszkę kwitnie. To były takie malutkie siewki wiosną od Ewy

Lubie ją za kolor liści i kwiatki, które będą
A w czerwcu kwitły róże. Krótko. Choć ładne
Iwk4 16:22, 05 sie 2015

ren133 napisał(a)

A u mnie jeszcze nie kwitną
A powiedz mi Iwonko co to odmiana tego bordowego rozchodnika?

Ten rozchodnik to prawdopodobnie Purple Emperor, ale kupowałam bez nazwy
Ewik 16:38, 05 sie 2015

Dzieję się u Ciebie,super a rozchodniki uwielbiam
Iwk4 17:02, 05 sie 2015

Zbyszek kupił mi sześć bukszpanów na kulki.

Z trzech ma być jedna kulka. Większa. Na szerokość będzie już ładnie, ale na wysokość chyba jeszcze musi podrosnąć. Jedną wczoraj posadziłam Teraz dam jej czas do wiosny. Za późno na cięcie i za gorąco. Wiosną z tego poczochrańca przytnę kulkę

Prowadzę jeden bukszpan na stożka na tej samej rabacie - jest po pierwszym cięciu. Była to sadzonka, która miała iść na żywopłot, ale była wyższa, decyzję podjęłam, będzie mały stożek :

Iwk4 17:02, 05 sie 2015

Rabatka w całości - wszystko teraz musi dojrzeć, podrosnąć: rozchodniki, Ice Dance, tuje Danica, bukszpan, żurawki bordowe i cytrynowe Oraz runianka i Vanilki

A rok temu się zastanawiałam, jak zamaskować szambo

W ramach szlifu dosadzę tu jeszcze jasnego miskanta. Nie wiem tylko, czy ML czy Variegatusa

17:07, 05 sie 2015
Iwk4 napisał(a)

Prowadzę jeden bukszpan na stożka na tej samej rabacie - jest po pierwszym cięciu. Była to sadzonka, która miała iść na żywopłot, ale była wyższa, decyzję podjęłam, będzie mały stożek :

uda ci się bezproblemu ...zobacz u mnie 4 sezon są takie stożki przy buku babajadze chwilowo zrobiły sie takie bardziej puchate, może powinnam je wysmuklić trochę ?
Iwk4 17:10, 05 sie 2015

I jeszcze takie tam widoczki

malkul 17:12, 05 sie 2015

Aż popatrzyłam z jakiej części Polski jestes bo u mnie jeszcze rozchodniki w powijakach
zazdaszczam
Iwk4 17:16, 05 sie 2015

Werbena zakwitła wcześnij, niż zimą

Lawendę na tej rabacie chyba już przytnę

Hortensja Little Lime

Iwk4 17:29, 05 sie 2015