Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:59, 29 kwi 2020

Do góry
Anitka napisał(a)

W pierwszej kolejności korzystając, że zrobił się dostęp chciałam wyszlifować i pomalować tą część ogrodzenia . W sumie 4 przęsła. Została mi farba z malowania balkonów i przodu ogrodzenia. Niestety popsuła mi się zaraz na początku szlifierka. EM kupił nową u nas w sklepiku i po pół godzinie pracy spód odpadł. Kazałam mu jechać i reklamować a on, że będzie kleił, bo jak znów ma stać w tych kolejkach to woli kleić. Szlifowałam ręcznie. Potem dłonie mi spuchły i tak bolały, że pędzla nie mogłam utrzymać. Tak się cackałam z tym malowaniem cały tydzień przed świętami. Po świętach jeszcze kończyłam. reszty nie maluję , bo nie widać. Ta część jest mało zarośnięta roślinami. W miejscu usuniętych świerków, tam gdzie sporo miejsca posadziłam hortensje 'Strong Anabelle'. Tam gdzie mało nic nie wsadzam. Pozostałe rośliny to miejsc zarosną.

Sąsiedzi to mają ze mną ubaw. Niektórym na czas malowania zrobiłam gorsety wyszczuplające

Patent świetny!
Pamiętajcie o ogrodach 14:48, 29 kwi 2020

Do góry
https://www.youtube.com/watch?v=VpY_uVsmV_k

Pada deszcz, więc nie pozostaje nic innego jak dobra muzyka i kontemplacja

Pod bosymi stopami 14:41, 29 kwi 2020

Do góry
Taki mam widok na rabatę "prawą" z tarasu. Rozłożyłam sobie doniczki w miejscu planowanych traw, sporo tego wyszło. Ostatnia wersja którą planowałam to proso heavy metal ale wyczytałam że ono lubi się pokładać. W dodatku zastanawiam się czy jest sens sadzić już trawy skoro nie jestem zdecydowana co ma być posadzone z przodu...?

Próbować z tym prosem?

Białe kółko to hortensja, czerwone za brzozami to dereń elegantissima. Z tyłu posadzone są już miskanty ML.

Z przodu zostaje jeszcze mnóstwo miejsca na niższe byliny. Może macie jakieś pomysły?

A tu kąt pod jakim widać rabatę z tarasu :

Słońce świeci zza grabów więc byliny kwitnące będą się pewnie ustawiać do mnie plecami?
Ogród niby nowoczesny ale... 14:38, 29 kwi 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
Troszkę aktualnych zdjęć...

Taras

Magda ten żywopłot to smaragd? Czy cis? Kiepski mam wzrok na dal
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:33, 29 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Ciekawe te szafirki
Magnolia się rozszalała

Kupiłam w zeszłym roku szafirki zielone. Dopiero zaczynają pokazywać kwiaty. Jestem ich bardzo ciekawa. Posadziłam pod zielonym klonem palmowym przed domem.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:30, 29 kwi 2020

Do góry
Te w tym roku posadzone kwitną nadal.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:29, 29 kwi 2020

Do góry
oliwka napisał(a)

strasznie podobają mi się te ciemierniki. A kiedy wlaściwie powinno sie je sadzic?

Można w kwietniu/maju, zaraz po kwitnieniu, ale niektóre długo kwitną. Lub pod koniec sierpnia/ początku września. Chyba lepszy ten pierwszy termin, bo warto kupować jak kwitną. Wiadomo jaki się kupuje. Ja wsadzam do donic przed domem lub koryta, jak przekwitną wsadzam do gruntu. Choć teraz wsadziłam kilka zaraz po zakupie jak kwitły. Przeżyły i rosną. Najważniejsze jest dobre przygotowanie podłoża. Ja sadzę w grunt rodzimy, a man zbity, dodaję trochę kompostu, piasku i dolomitu.

Te kupiłam w marcu 2018 roku w Jasionce na targach, posadziłam w korycie, kwitły aż do czerwca. Potem wsadziłam do gruntu.

Mam opaskę pod leszczyną.

Te kupiłam w marcu zeszłego roku w Jasionce, kwitły w donicach aż do sierpnia. Potem wsadziłam do gruntu pod koniec września. Ładnie przezimowały. Na wiosnę koncepcja się zmieniła i przesadziłam już kwitnące. Czy widać, żeby im coś dolegało

Sałatka pokrzywowa 14:24, 29 kwi 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Miałam jakiś przebłysk inteligencji, żeby ją posadzić przy tarasie, dobrze zrobiłam, nie da się jej nie zauważyć

Piękna jest szachownica. Jest i lilak ale ... róża znakomicie prowadzona!

Jak się nazywa?

Hirutkowy raj:)) 14:16, 29 kwi 2020

Do góry
Kasiu a Rubensy polecane przez Ciebie maja sie u mnie dobrze i będą pięknie kwitły

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:14, 29 kwi 2020

Do góry

Klematisy wielkokwiatowe pełne,sadzone jakoś w lipcu ub roku [te różowe]:

Innocent blush

Nie pamiętam co...ale już jakiś 3ci sezon u nas.

Innocent glance, posadzony tuż obok róż tak aby razem sobie rosły

Czekam na ich pełen rozkwit
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:12, 29 kwi 2020

Do góry
W zeszłym roku przycięłam ją po kwitnięciu. Nie wiem czy w tym tez ją przycinać, bo jest bardzo gęsta. Nie wiem czy nie za bardzo.

Zakwita bardzo wcześnie. Szkoda, bo zgrywałaby się z kwitnącymi tulipanami w mojej małej Holandii. Teraz już przekwita. W tej fazie jej nie lubię

Hirutkowy raj:)) 14:10, 29 kwi 2020

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 14:07, 29 kwi 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)
Anitko w ubiegłym roku kupiłam magnolię Stellata Rosea
dopiero zakwitła kilkoma kwiatkami bo jest mała jeszcze.
Bardzo podobna do Twojej.
Na necie znalazłam opis i fotkę moja prawie taka sama.
Ma mocno różowe płatki na zewnątrz

Zobacz sobie

Faktycznie może to być ona. Moja też ma ciemno różowe pąki, a potem jest w zależności od nie wiem czego jasno różowa lub bardziej biała. Tylko ma inny pokrój.
Sąsiadka ma kilka magnolii z takimi dużymi pakami, kwitnącymi później i prawie co roku pąki przymrozki uszkadzają. W tym roku również. Myślałam, żeby jeszcze dokupić Susan, ale nie wiem czy warto się denerwować.

Hirutkowy raj:)) 14:04, 29 kwi 2020

Do góry

Hirutkowy raj:)) 13:58, 29 kwi 2020

Do góry
Aniu dziękuję za piękny kwiat ,już wstawiam zdjęcia,na trawanik proszę nie patrzeć,po wertykulacji przy braku deszczu brzydki,cóż ...

Sezon 2017 u Hanusi 13:54, 29 kwi 2020

Do góry
Cieszy nawet to minimalne nawilżenie. Bo inaczej, to Twoje owieczki nie miałyby świeżej trawki.

U mnie niewiele spadło, ale już mi w szklarni nie przypala, mimo wietrzenia.

Dziś słoneczka brak, to wstawię słoneczne fotki.

Hirutkowy raj:)) 13:52, 29 kwi 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)
Krysiu, krolowo hortensjowa, mam nadzieje ze szykujesz sie do sezonu i ze...Wrocisz do nas
Pozdrawiam cieplutko

Kasiu dzięki za nominację .Cały czas działam w ogrodzie,cięcie hortensji dawno skończone i zaczynają listki puszczać,ogród duży to i pracy dużo,pomocnik szt.1 to mój piesek

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:45, 29 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
rewolucje lubię …...czekam ,co tam wymyślisz
Buziaki

W pierwszej kolejności korzystając, że zrobił się dostęp chciałam wyszlifować i pomalować tą część ogrodzenia . W sumie 4 przęsła. Została mi farba z malowania balkonów i przodu ogrodzenia. Niestety popsuła mi się zaraz na początku szlifierka. EM kupił nową u nas w sklepiku i po pół godzinie pracy spód odpadł. Kazałam mu jechać i reklamować a on, że będzie kleił, bo jak znów ma stać w tych kolejkach to woli kleić. Szlifowałam ręcznie. Potem dłonie mi spuchły i tak bolały, że pędzla nie mogłam utrzymać. Tak się cackałam z tym malowaniem cały tydzień przed świętami. Po świętach jeszcze kończyłam. reszty nie maluję , bo nie widać. Ta część jest mało zarośnięta roślinami. W miejscu usuniętych świerków, tam gdzie sporo miejsca posadziłam hortensje 'Strong Anabelle'. Tam gdzie mało nic nie wsadzam. Pozostałe rośliny to miejsc zarosną.

Sąsiedzi to mają ze mną ubaw. Niektórym na czas malowania zrobiłam gorsety wyszczuplające

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 13:31, 29 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
I Ciebie wzięło na rewolucje? Iwonka zaraża?

Moje rewolucje to pikuś z tym co u nas się dzieje

Rewolucje mam non stop na trawniku. W czwartek miał zrobioną dopiero wertykulacje i zostało rozsypany nawóz. Zazwyczaj jest wykonywania wcześniej. Po wertykulacji zaczęliśmy go też podlewać. Syn ucieszony, bo nie musiał go jeszcze kosić.

Na razie mam "plac zabaw" To moje kochane Pyśki, tak je nazywam nieoficjalnie, oficjalnie Kropka i Kreska. Nawet eM mówi,że są przezabawne. "Kwarantannę" nam umilają W ramach sprostowania nie mamy kwarantanny narzuconej z sanepidu

Jak nie można znaleźć klapek czy rękawiczek to wiadomo gdzie szukać

Kropka uwielbia się w słoneczku wylegiwać.

A to poidełko dla ptaków Ptaszki też korzystają, dobrze, że jest duże

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:24, 29 kwi 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies