Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Osiedlowy ogród bez trawy 13:45, 28 kwi 2020

Do góry
Cześć wszystkim,
przejęłam pod opiekę osiedlowy ogródek, w którym nie ma trawy (ziemia jest bardzo sucha, podobno były podejmowane już próby zasadzenia trawy, ale się nie udawało. Z tego powodu jest w nim dość pusto.
Wiem, że te kamyki nie wyglądają dobrze, postaram się na coś je zamienić (ew, usunąć).

Chciałabym zacząć od stworzenia jakiejś kompozycji pod sosną, którą widzicie na zdjęciu. Obecnie jest tam 5 wrzośców i jakaś lilia wyrosła (mogę to wszystko przesadzić).
Czy możecie mi doradzić co mogę posadzić pod tą sosną, aby przez cały rok mogło zdobić osiedle? Myślałam może o trzmielinach (tylko nie bardzo wiem, z czym je połączyć.) Zależałoby mi na jakimś kwitnącym akcencie. Do tej pory co roku były tam sadzone begonie, ale wolałabym stworzyć jakiś stały element, który przetrwa przez cały rok. Ziemia jest sucha, a ogród bardzo nasłoneczniony.
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:36, 28 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny kochane, parocja jeszcze nie ma miejscówki, biorę pod uwagę rabatę przy żywopłocie sąsiadki. Tam prawie na środku mam posadzoną kalinę Spring Red Compact na pniu, więc po prawej albo po lewej stronie przydałoby się właśnie coś wyższego.

Kto jeszcze nie ma parocji niech sobie nabędzie .

A dziś dokupiłam sobie trzy borówki (odmiany Bonus, Bluecrop i Darrow). Przy okazji wpadło mi do samochodu inne zielsko .
Mam kalinę Lanarth, róże Alba Meidiland, derenie Ivory Halo i tawuły Grefsheim.

Projekt rabaty po skosie 13:28, 28 kwi 2020

Do góry
O metr o jedno obrzeże poszerzyłam. Tak będzie Ok?
I wtedy ta wiśnie na koniec, na środek dać ?
Ogród Nebel 13:25, 28 kwi 2020

Do góry
Jest bardzo sucho. Ponieważ pojawiają się informację, że grozi nam w Polsce brak wody nawet do picia - więc nie podlewam ogrodu. A mimo to, coś w nim rośnie i kwitnie.
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:24, 28 kwi 2020

Do góry
Witam i ja mam 2 takie oto jałowce, prosiłabym o pomoc w rozpoznaniu, jaka to odmiana?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:03, 28 kwi 2020

Do góry
mazilo napisał(a)
Tak wyglada po 10 sekundach grabienia :-/
Czy mimo tego ze trawnik rozkładałem rok temu we wrześniu i przeprowadziłem już pierwsze nawożenie ( 3 tygodnie temu ) powinnienem przeprowadzić wertykulację ?
Tego filcu naprawdę jest duzooooo.

Hej.
Spróbuj zrobić wertykulację ale z wałkiem ze sprężynkami nie nożem.
Zobacz na efekty
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 12:59, 28 kwi 2020

Do góry
Załączam zdjęcia.

Ogród pod lasem 12:50, 28 kwi 2020

Do góry
Iza, zobacz jaki rozstrzal maja moje Allgold, kawal od glownej kepy. To chyba rokuje? Jak myslisz.

Mój nowy ogród na wsi 12:48, 28 kwi 2020

Do góry
Mój nowy ogród na wsi 12:47, 28 kwi 2020

Do góry
A w ogrodzie ciągłe sprzątanie. Im głębiej tym więcej śmieci, gruzu i złomu.
Ogród pod lasem 12:45, 28 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

One nie lubią ciężkiej ziemi. Dlatego pisałam, że u mnie na piachu kory nie sypałam, tylko samo g.... Jeśli Ty masz ciężką, to musisz im zrobić dołek z korą, żeby rozluźnić.

Jarzmianki u mnie rosną w ziemi rodzimej, czyli piaszczystej. I dobrze im bardzo. Aaa i w cieniu wszystkie mam. Fotka słaba, ale widać.

sadzac hakonki, rozluznilam ziemie qpa w granulkach i drobno mielona przekompostowana kora.

jarzmianek mialam 3 sadzonki, patrzac teraz co wylazlo ładnie sie zagescily, chce je przeniesc kawalek dalej pod derenie i cos jeszcze dolozyc im do towarzystwa.
czy jarzmianki plus turzyca palmowa plus jeżówki plus krwiściagi delikatne nadadza sie na wypełniacze pomiedzy dereniami IH? wyzszym punktem jest jabłoń Royal Beauty, w zasadzie IH okalaja jabloń, kawalek dalej jest brzoza z przesadzonymi sadzcami i teoretycznie kulisty świerk, kupowałam jako Glauca Globosa ale wyglada mi na inny, jest bardziej zielony niz niebieski ale kulka.
Ogród z uśmiechem 12:35, 28 kwi 2020

Do góry
Iza, nie mam zielonego pojęcia. Być może masz rację, zobacz te zdjęcia zrobione przed chwilą. Kwiaty mają 7-10 tepali.

Utworzenie rabaty całorocznej 12:27, 28 kwi 2020

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 12:26, 28 kwi 2020

Do góry
GorAna napisał(a)

Bajkowo,pięknie wiosennie.Pospacerowałam ,powzdychałam .Dziękuję Aniu i serdecznie pozdrawiam
Projekt rabaty po skosie 12:23, 28 kwi 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
A to może trzeba było przedłużyć warzywnik i zostawić tę wiśnie? Troszkę ją wypośrodkować. Zwłaszcza , że to prezent
Ja myślalam, że ona pod płotem rośnie.

Ale przemyśle to
Ogród w Klein Kottorz 12:20, 28 kwi 2020

Do góry
Moje tuje na trójkąciku frontowym ogołociły się od strony traw. Trawy nie dotykały tui, ale zasłaniały im światło. Trawy rosną tam już 3 lata i do tej pory nic się nie działo, ale w tym roku nie były powiązane.
Może to jakiś grzyb, ponieważ widzę, że tuje mają nowe suche gałązki.

Czy tuje z czasem się odbudują? Pryskać czymś?

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 12:08, 28 kwi 2020

Do góry

Witam się jako nowy członek tej, jakże pomocnej Społeczności.
Żeby nie tracić Państwa czasu i zbytnio się nie rozwodzić, zadam pytanie prosto z mostu.
Czy to co widać na zdjęciach, a więc czernienie gałązek, co skutkuje późniejszym usychaniem, jest spowodowane moczem zwierząt? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?
Ja sam nie mam zwierząt, ale czasem przybłąka się jakiś kot, może to jego sprawka.
Dodam, że te gałązki występują na kilkunastu szmaragdach, raczej do połowy wysokości, i raczej od strony ogródka, nie ogrodzenia. Ta czerń jest bardzo głęboka, aż smolista i połyskująca.
Co z tym począć? Jak dalej będę je wycinał, to pół krzaczka nie będzie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

Jeszcze raz ja, tego jest coraz więcej. Ktoś, coś może podpowiedzieć?
Projekt rabaty po skosie 12:07, 28 kwi 2020

Do góry
A to może trzeba było przedłużyć warzywnik i zostawić tę wiśnie? Troszkę ją wypośrodkować. Zwłaszcza , że to prezent
Ja myślalam, że ona pod płotem rośnie.

Ogród w dolinie 11:58, 28 kwi 2020

Do góry
Wciąż polujemy na tulipanowca szczepionego na to miejsce i zaczęłam myśleć nad alternatywą. Zastanawiam się czy tu by pasowala świdośliwa taka wielopniowa? Tu jest okropnie gorąco, bo wystawa jest południowo zachodnia i gorąco od domu i kostki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies