Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:59, 20 kwi 2020

Do góry
Cześć! Moi drodzy mam problem z trawnikiem, a mianowicie: pojawiają się "dziury", inaczej mówiąc miejsca gdzie trawa nie rośnie. Pokrótce trawnik założony we wrześniu zeszłego roku, pod koniec marca pierwszy raz koszony. 8 kwietnia nawoziliśmy go granulatem, nawożone siewnikiem pchanym, dodatkowo dziury oraz po całości dosialiśmy nasiona trawy. Od tego czasu nie chodzimy po nim, natomiast codziennie rano oraz po zachodzie słońca podlewany zraszaczem. Widać, że nawóz polepszył sprawę, natomiast nie widzę poprawy w temacie wzrostu trawy w tych miejscach, gdzie nie wyrosła. Dodam, że to miejsce przy garażu w większości dnia jest w cieniu.

Co polecacie zrobić dalej? Czym to ratować, by uzyskać ładny, gęsty trawnik? Może jest przelany? a może trzeba zastosować dodatkowo nawóz np. czarną ziemią?

W załączniku zdjęcie zrobione 8 kwietnia br. w dniu zasilenia granulatem i dosiania trawy, drugie zdjęcie z dnia 16 kwietnia tego roku

Pozdrawiam!

[url=http://fotogorg.pl/pliki/img-1.jpg[/url]
Ogród do odnowy 19:46, 20 kwi 2020

Do góry
Dla pamięci Carex snowline

Tu na razie jest klepisko.... 19:43, 20 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny zrobiłam rysunek ręcznie.. Sciezek nie na to tak bym chciala zeby byly proste. Nie wiem czy coś widać bedzie. Do kompa jakos się muszę zmusic zeby przesiąść

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:37, 20 kwi 2020

Do góry
darkowa napisał(a)

Takie mam,myślałam,że typu żyrafa,bo nad takimi się zastanawiam.
Nie zazdroszczę cięcia i wchodzenia na drabinę

Żyrafą ciężko byłoby uzyskać taki efekt. W zeszłym sezonie jednego skróciłam o prawie metr. Życiem nie będę ryzykować.
Nauczona tym doświadczeniem, czytam czasem ze zdumieniem na różnych wątkach, że ktoś sadzi potencjalnie wysokie drzewo i lekko stwierdza "a, będę je przycinać".
Zwykle sadzimy drzewa, kiedy nasza sprawność jest wystarczająca. Cięcia przypadają na czas, kiedy ona się zmniejsza. Taka niespodzianka od losu.
W maju czeka je kolejne cięcie.
Ogród - reaktywacja 19:36, 20 kwi 2020

Do góry
Magda, dzięki za doping. Już nie mogę się doczekać, planuję trzy skrzynie, wszystkie już zrobione, trzeba tylko ustawić i wypełnić. Jutro sianie A kolor to taka kombinacja, najpierw antracyt - impregnat powłokotwórczy, okazał się za ciemny, więc na to szary impregnat ogrodowy, mam nadzieję, że nie spłynie po deszczu z tej powłoki

Takie wspomnienie z zeszłego roku, to już też niedługo. Ogród to cudowna sprawa na kwarantannę

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:36, 20 kwi 2020

Do góry
Myślałam może o czymś w tym stylu ?? Nie wiem, nie nadaję się do tego

Pamiętajcie o ogrodach 19:33, 20 kwi 2020

Do góry
Zielony wiersz

Józef Ratajczak
Wyjdę do parku
z rana,
założę zielone
ubranie:
spodnie zielone,
marynarkę zieloną,
zielony krawat
poprawie zieloną dłonią.

Zielony nad stawem przystanę,
rozepnę zielone ubranie,
włosy rozczesze w koronę,
ręce uniosę do góry
jak dwie gałęzie zielone,
by w locie zatrzymać chmury.

Ogród z rzeźbą 19:30, 20 kwi 2020

Do góry
Mój typ to niezapominajki albo firletka. Anula właśnie wychynelo na świat epimedium dark beauty za diabła sensownego zdjęcia nie zrobię a takie jest urocze. No przydała by się ręka mistrza
Ogród - reaktywacja 19:25, 20 kwi 2020

Do góry
Nareszcie jest! Może jeszcze nieskończony, ale swoją funkcję już może pełnić
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:18, 20 kwi 2020

Do góry
Dorzucam swój obecny plan (opisany tył), może ktoś mi podpowie jak polecieć z liniami, tak aby środek pozostał wolny (miejsce zabaw dla dzieciaków i dla nas)
Fajnie jakby pod platanem znalazło się miejsce na ławeczkę. Próbuję na różne sposoby i nic mi się nie podoba.

Dorzucam parę zdjęć z planowanymi nasadzeniami

Wokół piaskownicy od strony drzewek owocowych chcę zrobić coś w rodzaju niskiego żywopłotu, szukam pomysłu na resztę nasadzeń (kupiłam 3 tawuły shirobana, biało-rózowe i mam 4 tawuły goldflame). Myślę czy w rogu nie posadzić forsycji, może ładnie by korespondowała z miłorzębem w rogu działki.

Brzozy, w tylnej linii 7 tawuł van houtte'a

Będę wdzięczna jak ktoś mi podpowie, co to za trawki, bo zapomniałam nazwy, chcę by się rozrosły na całą długość, może za nimi między drzewami posadzić hosty?

Dokupiłam jeszcze kalinę Roseum

Wokół ogniska chciałabym zrobić biało niebieskie nasadzenia (szafirki i irysy syberyjskie), ale też nie bardzo wiem jak pociągnąć linie.

Jarzębina pendula

Warzywniak i rabatka

Ogród z rzeźbą 19:12, 20 kwi 2020

Do góry
Mary napisał(a)

Naparstnica bylinowa? Floks?

Stawiam na niezapominajki

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:11, 20 kwi 2020

Do góry
Warzywa sobie rosną jupi. Jest bardzo sucho buuu

A narcyzów mix dosadzę kolejną paczkę. Kwitną bez przerwy i podlewania trzeci tydzień już!

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:03, 20 kwi 2020

Do góry
I czochy wielkości cisa , ha ha

A te płaskie jak ośmiornica

Ogród z wilkiem zamkn. 19:00, 20 kwi 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madziu obejrzałam zdjecia z poczatku ogrodu a teraz szok i niedowierzanie tyle zmian tyle roslin super ze mozna cofnac sie w czasie ❤

Kasiu troszkę się pozmieniało przez 3 lata zobaczysz za chwilkę i u Ciebie będzie szał -czekam na Twoją nową różankę

bardzo lubię tą rabatę -a nie umiem zrobić jej dobrego zdjęcia …

nie wiem ,czy się nie powtarzam z fotkami

Buziaki
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:00, 20 kwi 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie w dalszym ciągu niezmiennie
Możesz następnym razem zrobić zbliżenie na kwiaty ŚŚ? Moja to chyba jednak jakaś inna odmiana jest. Ale też ją lubię
Tulipany muszę zapisać sobie odmianę, bo naprawdę są świetne, takie pełne

Kwiatki mojej Śś

Ogród z wilkiem zamkn. 18:53, 20 kwi 2020

Do góry
effka napisał(a)
Madziu, ile cudnych zdjęć nam pokazałaś, nie wiem gdzie patrzeć W tej starszej części masz tak pięknie, czyściutko, równiutko, te klony aż płoną!
Nowa część ogrodu też niedługo będzie taka boska

Ewuś dziękuję za komplementy

powiedzmy ,że ze starej części już jestem zadowolona nowa ...hmmm... jeszcze mnie drażni ...ale pomalutku
za to pierwsze warzywka zaczyna być widać

Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 18:46, 20 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Madzia, dobrego tygodnia Ci życzę

Asiu
Wzajemnie
wyczytałam dobre wieści u Ciebie …..
u nas nic nam nie robią

wyciągnęłam drugi obiektyw ,ale mi niestety zdolności brak ,żeby takie ładne fotki robić jak Twoje

udało mi się sikorkę trafić

Ogród z wilkiem zamkn. 18:39, 20 kwi 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Madzia te Twoje klony to mi się po nocach śnią pięknie proszę Pani ta runianka świetnie ci się rozrosła, też się na nią zastanawiam, czy by mi trochę pozadarniała, cobym mniej wolnego miejsca miała z tymi cisami to może być faktycznie od nadmiaru wody, ja swoich nie podlewam zbyt często, podlewam jak już sucho mają, spróbuj faktycznie ograniczyć im tej wody... buziaczki

Monia
ograniczę wodę -teraz raz na kilka dni będę podlewać ,ale też będę sprawdzać ,jaka jest ziemia ….

a jak Twój klonik -żyje ?

moje maleństwo Judaszowiec -czekam na kwiatuszki -nie umiem mu fotki zrobić -zaraz aparat co innego wyostrza ...

jarząbki zaczynają

Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 18:35, 20 kwi 2020

Do góry
beata_m napisał(a)
Madzia ale zmian u Ciebie, jestem w szoku! Pięknie ... i na spokojnie ile się uda to się uda ale krok za kroczkiem do przodu

Beatko dziękuję …..
na spokojnie działam na nowej części ….tam żadnych spektakularnych rabat nie planuję
tylko tak, żeby było schludnie ,ładnie i przyjemnie i w miarę bezobsługowo

dlatego tam jak na razie drzewa i krzewy dominują ….pewnie z czasem jakieś nadwyżki trawiasto -kwiatowe też posadzę
dla odmiany parę zbliżeń

Ogród z wilkiem zamkn. 18:35, 20 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Magda, mam 2 pytania:
- jaki masz patent na klony, że tak pięknie rosną?
- czy dobrze się kancikuje przy desce? ja zazwyczaj rozciągałam sobie sznurek, ale może to jest myśl, żeby to robić przy deseczce

Helen
-patentów nie mam kupuję małe egzemplarze …..i nie okrywam ,nie odżywiam jakoś specjalnie -dostały w zeszłym sezonie gnojówkę z pokrzyw ….

-ja też rozciągam sznurek do kancików -ale deskę mam dodatkowo ,żeby mi się sznurek nie przesunął
-poza tym złamałam trzonek od noża do kantów i tu robiłam zwykłym kuchennym nożem i czasami siekierą i łopatą taką mam tam beznadziejną ziemię ….

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies