Witam,
U mnie trawa jest posiana na mieszance piachu i gliny najprościej ujmując i problem widzę że mam bardzo podobny trawa kiedy wzeszła była ładna zielona pod koniec sezonu zaczęły się pojawiać plamy na wiosnę było lepiej niestety ostatnimi dniami pojawiło się tego dużo więcej, każdego kogo pytam nie miał takiego problemu, i nigdy się nie spotkał z zmianom koloru trawy na czerwony.
Chyba najbardziej przemyślaną rabatą w naszym ogrodzie jest rabata tarasowa Tutaj faktycznie nic nie zmieniłam od posadzenia i póki co takich planów nie mam:
A co tutaj mamy?
Stipa pony tail
Lawenda Dwarf Blue
Czosnek sinawy
Bukszpan zimozielony kupiony jako rozczochraniec, uczę się go formować, w tym roku przycięłam zamiast w kulkę to w ... balon Trochę nie poszło, ale oficjalnie trzymam się wersji, że musiałam wyciąć miejsca żerowania ćmy bukszpanowej
Trawka Little Bunny
Trawa Ghana
Basiu, kiedyś na pewno były, ale teraz, odkąd rzeka została 'podłączona' do gminnej oczyszczalni ścieków, to nie wiem... (niby w pobliżu żyją bobry, ale to już nie ta rzeka, co była kiedyś...)
Madziu, dzięki. Wydaje mi się, że daję nawet za dużo fotek, ale proszę bardzo:
czasem miewam takie widoki:
i takie
W ramach dalszego zakrzaczania kupiłam sobie dziś hibiskusa .
Za jednym zamachem odebrałam od Lucy wychodowane przez nią dla mnie pomidorki (wielki CMOK!!!) oraz dwie reklamówki trawek i czyśćca, którego mam zamiar podzielić .
I takie cuda u niej cyknęłam ukradkiem . Ta Montana jest niesamowita! Od tego miejsca, które widać idzie sobie po płocie chyba ze 6 metrów!
I takie cukiereczki
No i musiałam wszystkie fotki zbiorczo zacytować. Jakie ty masz widoki, takie tło to mega wartość dodana do ogrodu.
Piękne, te brzozy, czochy, trawki ect. Bardzo konsekwentny ogród i minimalistyczny, super!
Pierwsze pachnące różyczki u mnie,cyknięte zdjęcia przed chwilą, niestety z mszycą i nie tylko, czekam na dobrą pogode bo muszę na wszystkie oprysk zrobić.
Extra, taras powstaje, szybciutko mąż zrealizował obietnice!!!
Co do zakupów, ja też miałam nic nie kupować ale coś tam czasami kupię
Pięknie, idealnie od Ciebie!
Plan na przód:
Od lewej na przodzie szpaler z tawuł złocistych a za nimi hortensje i tuje Aurea Nana.
Dalej tuja szmaragd zielona lub złocista a przed nią rozplenice, potem znów hortensje i 3 stożki cisowe. Plan na tyły:
bordowy to buk kolumnowy, choć może wszedłby zwykły????
Drugie bordowe- nie wiem co????- tu może pasowałby perukowiec choć boję się ciągłego cięcia.
Za cisami musi być znów wyższa przesłona (to różowe)- może wiśnia umbra na 2m szczepiona, jeśli nie trzeba by jej ciąć.
Roocika dziękuję za miłe słówka Brzozy bardzo lubię, a pszczoły na drzewie mnie oszołomiły, jak je pierwszy raz ujrzałam, hehe Zamarłam! Nie wiedziałam do czego taki rój jest zdolny. Czy mnie zaraz nie obsiądą, albo czy nie odlecą! No ale teraz już mniej więcej kumam o co chodzi i jak z takim rojem postępować Ogólnie z pszczołami, to jak na razie - to więcej mam roboty i kosztów, niż pożytku. Ale ich życie mnie fascynuje póki co, więc są I będą
Co do Ice Dance.. powiem Ci, że ja ogólnie chyba jednak jej nie polecam. U mnie nie ma opcji, po zimie muszę ściąć, bo liście są do połowy uschnięte, poniszczone. Jak już zetnę gdzieś w marcu, to się zbiera do dzisiaj! Niby jeszcze moment .. może z tydzień .. i nie będzie już widać tych śladów po cięciu, a ona sama zrobi się ładna. ALE.. sesleria jesienna już dwa miesiące ładnie wygląda!
Fotki chyba przedwczorajsze, z bliska widać jeszcze suche pozostałości po cięciu. Z daleka nie. Za chwilę całkiem znikną. No ale ile można czekać
Tak mi się przypomina, Kamila ostatnio pokazywała białe fiołki jako roślinka zadarniająca. Ładnie wyglądały