Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 20:49, 05 cze 2020

Do góry
Aktualna gwiazda na wejściu - jaśminowiec

Pamiętajcie o ogrodach 20:46, 05 cze 2020

Do góry
A dziś popadało, wieczór zrobił się piękny

Ogród do odnowy 20:45, 05 cze 2020

Do góry

Może komuś się przyda
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 20:45, 05 cze 2020

Do góry
Agania a rodgersja do przesadzenia ale jeszcze nie zdążyłem rośnie tam już od dawna bo 2 jest gdzie indziej

hankaandrus_44
on do końca nie jest biały lekko błękitu ma bo nie wiem o którego chodzi ci?

1

2 tego mam kawałek ( starodawny moja babcia je miała jeszcze.

Dlaczego moje tuje żółkną? 20:44, 05 cze 2020

Do góry
Tylko_Ona napisał(a)
Dodam,że ogrodzenie za nimi postawimy jesienią tego roku i tak jak pisałam wyżej, miała być kora teraz trzeba od nowa odchwaszczac i sypać dopiero korą ale nie wiem czy te tuje da się uratować,a czy już nie.
A może do tego wszystkiego były źle nawadniane?
Podlewamy je co dwa trzy dni kiedy jest bardzo słonecznie,wieczorami, ewentualnie nie podlewamy jeśli wystąpiły deszcze.
Aha dołączę zdjęcia pozostałych tuj które do tej pory czekają w swoich pojemnikach na wysadzenie. Wszystkie zostały zakupione w jednym czasie,od jednej osoby,wysyłka internetową, rośliny w pojeknikach nie kopane z gruntu (korzenie aż przerosły pojemniki).
Zauważyłam,że te które stoją z brzegu są również żółte za to te w środku pozostały zielone stąd moje podejrzenia o przemarznieciu lub nadmiarze wiatru,słońca i wahania temperatur
.

Witaj
A jak ich korzenie? Bo wygląda mi na to, że albo rzeczywiście przemarzły, ale tuje Brabant to raczej twarde sztuki i powinny się wykaraskać
Wyglądają jakby usycham, dlatego też się zastanawiam nad tym, czy przypadkiem jakiś Pan rolnik pryskając swoje poletko nie opryskał i Twoich tujek.
Ale może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 05 cze 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Jakie to są tuje - ta stożek i za nią? A za nimi co zielonego masz? Żywopłot?

Lubię zaglądać do Ciebie

Z tyłu jest żywopłot grabowy. Od lewej widać bordowe listki śliwy wiśniowej Woodi, potem jest klon strzępiastokory, tuja Aureospicata, cis Dovastonii, za nim morwa biała. Centralny stożek to mocno cięty jałowiec Hibernica.
Krzewy od lewej: dereń biały Variegata, hortensja bukietowa, trawa: miskant Variegatus i piwonia.

tak będzie, kiedy zakwitnie piwonia

a tak jesienią

Ogród bez reguł 20:42, 05 cze 2020

Do góry
Uzupełnienie mojej kolekcji
Posadziłam ostatnie zakupy do donicy

Paprotnik szczecinkozębny Wollastoni Polystichum setiferum

Nerecznica Chapmana Dryopteris chapmani

Nerecznica atrata Dryopteris atrata

Języcznik zwyczajny Phyllitus scolopendrium

Przerwa na kawę... 20:41, 05 cze 2020

Do góry
Tak teraz całość z daleka wygląda

Znowu problem z ładowaniem zdjęć mam

I do drugiego tematu pomocy waszej potrzebuję - likwiduję Ice Dance i szukam zastępstwa. I nie mogę mieć samych żurawek na obwódkach W ID drażni mnie jednak jego rozchodzenie się i obecny stan (nadal łyse). Jakie trawki niskie lubicie/poleciłybyście? Lub co innego na obwódki?
Wszystkiego po trochu 20:38, 05 cze 2020

Do góry
No to daję kolejne obrazy, dziękuję wszystkim zaglądającym, u mnie remont,
dziś deszcz cały dzień, wszystko aż ciężkie od wody, ale bardzo sucho już było
.
W tym roku mniej kwiatów, susza swoje zrobiła, jedna azalia jest bez kwiatów całkowicie, a szkoda bo jest pękna

Ewa u mnie hortensje też mają pąki kwiatowe a myślałam że już po nich

Karolina prawie 20 lat, ale kilka jest młodszych

Anusia my też paliliśmy prawie cały maj

Krysiu doczekasz się

Dorotko piękny jest ten orlik

Dlaczego moje tuje żółkną? 20:37, 05 cze 2020

Do góry
polsak napisał(a)
Witam,

mam problem z tujami, które posadziłem na wiosnę tego roku. Wyglądają na słabe, opadnięte, część z nich gubi igły (głównie od wewnętrznej części rośliny). Niby pojawiły się nowe tegoroczne przyrosty, ale odpadają razem z tymi zeszłorocznymi. Przy posadzeniu do dołka dosypałem niewielką ilość nawozu, później obficie podlewałem. Czy to może być efekt nawozu, czy jakiś grzyb? Z góry bardzo dziękuję za pomocną poradę.

Witaj
Nie nawozi się od razu przy sadzeniu, trzeba odczekać, min 2-3tygodnie, a najlepiej miesiąc, bo można niestety roślinki spalić. Trzeba dać im możliwość samodzielnego zakorzenienia, adaptacji do nowego gruntu. A już najlepiej im niczego nie dawać, tylko obficie podlewać, a nawożenie rozpocząć od kolejnego roku - o ile w ogóle to potrzebne no i ten kamień pod tujami, dla tujek najlepsza jednak kora, która dodatkowo daje roślinom składniki mineralne, najlepiej oczywiście sosnowa.
Sezon 2017 u Hanusi 20:32, 05 cze 2020

Do góry
Aniu, Gosiu, Kasiu, m również miło Was gościć.

Dziś Truskawkowa Pełnia. Uważajcie na swoje humory, w czasie tej pełni zachowujemy się dość nietypowo. Podobno.
Miłego weekendu....

Ogród Małej Mi 2017 20:26, 05 cze 2020

Do góry
Miałam gości... napiszę, by nie było, że nic nie mówiłam

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 05 cze 2020

Do góry

A co to jest po prawej, niby błyszczące liście?
I z drugiej strony koło funki?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:20, 05 cze 2020

Do góry
Na przedpłociu szaleje kocimiętka.

Mimo swego naturalnego rozwichrzenia jakoś współgra z najbardziej uregulowanym fragmentem poczynionych przeze mnie nasadzeń.

Bardzo mnie w tym sezonie zaskoczyły rodgersje. Mam dwie i obie zanotowały znaczny przyrost masy. Do tej pory zwykle wypuszczała jeden listek.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:18, 05 cze 2020

Do góry

Czy to jest tawuła van houtte? ile lat ma - i przycinasz od razu po kwitnieniu - jak zalecają? I nic pod nią nie rośnie?
Piękny okaz. U mnie dopiero mini mini

A po prawej żurawki z jaką trawą masz?
Przerabianie ogródka pod swój gust 20:17, 05 cze 2020

Do góry
A to jedno z dan Nie cierpie robactwa a przyszlo mi takim czyms karmic jako jedno z kilku pozywien.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:15, 05 cze 2020

Do góry

Jakie to są tuje - ta stożek i za nią? A za nimi co zielonego masz? Żywopłot?

Lubię zaglądać do Ciebie
Przerwa na kawę... 20:14, 05 cze 2020

Do góry
Helen, jak mnie coś męczy to chodzę i kombinuję jedno poprawiłam a teraz z drugiej strony powstał problem

Dzięki takiemu zaokrągleniu powstała dosyć spora część żwirowa. Teraz do zdjęcia zdjęłam donice coby wam pokazać problem i widać gdzie doniczki stały

Przez przypadek postawiłam tam misę wysadzając tulipany i... pomyślałam o zagłębieniu z wodą i 1-2 roślinach wsadzonych w żwirze.

1 - płytka misa-poidełko,/zagłębienie
2 - hosta i coś trawiastego co wytrzyma w półcieniu - jest coś takiego?

Mniej więcej taki układ tylko trawa lub coś trawiastopodobnego większego. Liliowiec Stella radzi sobie tam obok dobrze, może inny większy dałby radę? Tam jest półcień - światło tylko rano. Trawy słońca potrzebują. Więc chyba one nie. Nawet hacone u mnie na glinie w cieniu ma problem. Mam sporo kosaćca syberyjskiego - może jego tam dać? On potem bardzo ładne liście ma.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:09, 05 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
U mnie dziś leje jak z cebra…
Wzięłam w końcu wolne

Ale pomimo deszczu pojechaliśmy po roślinki z mężem.

Jestem u Ciebie na bieżąco. Podziwiam nowy placyk i palenisko, nowe roślinne zakupy. Wiele pracy wykonaliście, ale chyba było warto, bo ogród Ci pięknieje.

Łubiny kojarzą mi się z koloniami. Miejsca, do których jeździłam były bogate w łąki, a na nich rosło to, co dzisiaj zapraszamy do ogrodów ozdobnych.
Pierwsze łubiny w ogrodzie miałam z okolicznych rowów. Wyginęły niestety. Te z siewu i samosiewu wolą się plątać gdzieś pod płotami. Ten jeden zdecydował się rosnąć na rabacie.

Lawenda startuje.

I Twoje ulubione.

Znowu na wsi 20:06, 05 cze 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Dzisiaj na spacerze w Parku w Oliwie

Jak jestem w Gdańsku zawsze tam zaglądam. Szkoda, że te nasadzenia takie jednorodne, azalie kwitną wiosną, jest pięknie, a całe lato nic
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies