Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród niby nowoczesny ale... 23:22, 09 maj 2013

Do góry
Magnolia yellow "wieśniara" z jednym kwiatkiem...

i magnolia...nie wiem...jaka

Ogródkowy chaos u monitki 23:11, 09 maj 2013

Do góry
Aga magnolia mieszka u mnie od zeszłego sezonu. Dałam jej do dołka sporo torfu i obornika końskiego może dlatego tak mi się odwdzięcza
W lecie planuję ja zasilić nawozem trochę żeby wytworzyła paki kwiatowe na przyszły rok. Tak u kogoś wyczytałam
Ogródkowy chaos u monitki 23:03, 09 maj 2013

Do góry
monitka napisał(a)
W ogodzie coraz więcej roślin kwitnie ale na razie to magnolia daje czadu Uwielbiam ją

Monia - magnolia jest cuuudowna!!! Jak długo ją masz u siebie? Moja ma dwa lata i ma...jeden pączek - buuu
Piękna wiosna u Ciebie - trzymam kciuki za rabatę
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:48, 09 maj 2013

Do góry
Muszę posadzić w tym tyg jarzmiankę bo już ma pączki

Magnolia mi pisała jeszcze jesienią jak robiłam tę rabatę, że co 40 cm.... ale chyba posadzę gęściej... bo zamówienie swoją drogą, a pan M. przysłał więcej szt...

Proszę pominąć milczeniem trawsko....

Widok ogólny, z jednej i drugiej strony.

I tu poniżej - te czerwone strzałki - rosną tam 3 miskanty Krater, jeśli je przesunę bliżej świerków to więcej jarzmianki się zmieści.
Niebieskie kropki to mniej więcej zawilce.

Jest tu 16 szt..

5 mi jeszcze zostało, więc pomyślałam, żeby powtórzyć je troszkę dalej.

Seledynowe to molinia, 3 szt

??????????

Musze tu ściągnąć Magnolię............
Ogród zmyślony 22:20, 09 maj 2013

Do góry
Jakiś zabłąkany kolor. Wymyśliłam, żeby tulipki sadzić w przywrotniku.

magnolia ma mało kwiatów, ale olbrzymie

Ogród Nebel 22:15, 09 maj 2013

Do góry
Ładnie wszystko kwitnie, a magnolia jak się nazywa?
Ogród Nebel 22:10, 09 maj 2013

Do góry
Jabłoń "Kosztele"

Magnolia też już zdecydowała, aby w pełni pokazać swoje piękno

Mahonia
Mój kawałek raju II 21:51, 09 maj 2013

Do góry
Tulipany tulipanami ale ta magnolia mnie zachwyca nieustannie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:20, 09 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Niestety do rozpuczenia nawozu nawadnianie nie przydatne.... Nie rozuści, chyba że być pod ziemi wkopywała... Więc ja poluję na deszcz aby sypać nawozy
Ide oglądać zdjęcia

Edit: piekny migdałek i magnolia. Tulipany dają czadu!!!

Madżenko, na szczęście deszcz spadł i mnie wyręczył, jak trzeba Pozdrawiam serdecznie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:18, 09 maj 2013

Do góry
Zetko, Agnieszko W, Kindzia, Aga_K - dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Aga, moja magnolia 'Susan' kupiona jako jedna z pierwszych roślin 6 lat temu, była małym, wątłym krzaczkiem bez jednego kwiatka. Dopiero drugi sezon jest taka dorodna i pięknie, obficie kwitnie
W ogrodzie trzeba dużo cierpliwości. Większość roślin kupowałam, jako małe krzaczki za najniższą cenę. Objechałam całe południe Polski zbierając latami materiał roślinny do ogrodu. Teraz to faktycznie wygląda już efektownie, ale czekałam na to kilka lat

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:09, 09 maj 2013

Do góry
Diana napisał(a)
Magnolia wygląda pięknie .... a migdałek

Witaj Diano, szkoda że te piękności tak krótko kwitną. Pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:04, 09 maj 2013

Do góry
Magnolia śliczna, właśnie taka dzisiaj oglądałam w szkółce ale cena była nie do przejścia
Ogród ogrodniczki 20:50, 09 maj 2013

Do góry
Dziękuję pięknie za miłe słowa.
Oczywiście kwitnące są teraz hitem
Ten "migdałek" to wiśnia "Kanzan".W tym roku wystrzeliła pierwszy raz z kwiatami w tak spektakularny sposób. Dotychczas jej kwiatki były jakby pochowane pomiędzy liśćmi i dopiero gdy dobrze dorosła pokazała swoje piękno.
Jeśli zaś chodzi o "azalki" to są miniaturowe różaneczniki.Takie poduchy na podszycie wszystkiego.Śliczne zresztą i cieszę się że kupiłam je w tym roku.
Magnolia też jest cudna.W zeszłym roku kupiłam jeszcze "Susan" i ma aż dwa kwiatki!!!
Wszystko o czym ... Marzysz 19:26, 09 maj 2013

Do góry
dlaczego ja nie mam bialych tulipanów??
Wydawało mi się, że miałam...
Migdałek mi usechł...a magnolia ma 1 (słownie : jednego kwiatka)..
pozdrówka
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 18:35, 09 maj 2013

Do góry
Bardzo, bardzo dziękuję za słowa otuchy. Lira, marzę o chwili kiedy będę mogła zacząć przerabiać to co stworzyłam Póki co jednak walczę z przędziorkami na tujach i z mleczami. Kupiłam sobie wczoraj "narzędź" do ich wyrywania, ale nie wiem czy umiem się nim posługiwać, bo niestety tylko co któryś wyłazi z korzeniem. Może Wy macie jakieś sposoby na pozbycie się ich?

Co do samej działki to zrobiłam taką małą "inwentaryzację" dla ogólnego poglądu co na niej jest:

I dopiero teraz do mnie dotarło, że właściwie prawie wszystko rośnie lub jest umiejscowione po jednej stronie. Nie wiem z czego to wynika, czy z układu obecnych już nasadzeń czy z samego położenia działki względem słońca. Nieważne. Chyba jednak trzeba coś tu zmienić, to co się zmienić da oczywiście. A teraz szybciutko legenda:
Dom - to dom, tyle że bliźniak,
1 - właz od szamba
2 - studnia,
3 - tulipanowiec,
4 - kompostownik,
5 - wiata na drewno,
6 - grusza,
7 - tuje,
8 - tuja (została bida po sadzanie pozostałych, ze 2 lata była zadołowana w jakimś kącie, więc żal mi się jej zrobiło i wsadziłam tutaj na razie),
9 - niby skalniak, myślę, że do rozebrania, zwłaszcza, że rosnący w nim cedr wymarzł, albo cos go zeżarło, bo jest łysy i nic nie wypuścił),
10 - jabłoń,
11 - hostowisko (też nie jestem pewna czy to jego docelowe miejsce, ale w hostach się zakochałam i po prostu musiałam je mieć ),
12 - czarny bez (wciąż się zastanawiam, czy go nie wyciąć),
13 - śliwy,
14 - grusza (to jest rok ostatniej jej szansy; jak nie będzie owocować, to idzie pod siekierę),
15 - pergola, czy jak to tam zwał, z winoroślą (za tą pergolą planowaliśmy jakąś altankę z miejsce do grillowania, ale po tej "inwentaryzacji" ie jestem już tego miejsca pewna),
16 - piaskownica,
17 - huśtawka,
18 - świerk, podobno kiedyś był srebrny,
19 - leszczyna,
20 - chyba jakaś sosna, przepiękna, dla mnie oczywiście, bo się mało znam; rośnie niestety pod liniami elektrycznymi i co jakiś czas trzeba jej górę wycinać,
21 - magnolia średniej jakości,
22 - orzech włoski, zaznaczony na czerwono, ponieważ jest do wycięcia niestety.

Kto przebrnął ręka do góry
Wszystko o czym ... Marzysz 17:06, 09 maj 2013

Do góry
magnolia też już niedługo przekwitnie

tawuła szara w bieli

migdalek szaleje

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:05, 09 maj 2013

Do góry
Ewa tak jak każdy ogrodnik przesadzasz
wiedza to jest wypadkowa wieku i sklerozy , sporo już widziałem a nie wszystko jeszcze zapomniałem
kolejna magnolia chyba Nigra

trzmielina z kosodrzewiną -niezły duet

wiąz jak na razie panuje na wysokościach ale tuż za nim czai się młody modrzew pendulowaty którego ciągnę w pion a po prawej śmiga buczek

To będzie zaczarowany ogród 16:57, 09 maj 2013

Do góry
Kasiu piękne! Szczególnie podoba mi się magnolia. Jestem na etapie wyboru i właśnie takiej szukam.
Zastanawiam się między odmianą Soulangeana Speciosa a Amabilis. Czy znasz może nazwę swojej? Czy twoja magnolia pachnie? Dla mnie to bardzo ważny element.
Mam też Elizabeth, która również nie zaszcyciła mnie od 2 lat ani jedym kwiatkiem także wiem jaka teraz musi być twoja radość a szczególnie, że kopnął mnie zaszczyt i doczekałam się po 4 latach obsypanej kwieciem wisterii.
Ogród Ewy :) 16:06, 09 maj 2013

Do góry
Aniu, Irenko, Bogdziu, Ewciu miło mi, że zaglądacie

Jak u każdego tak i u mnie coraz bardziej zielono i kolorowo.

Magnolia Susan zakwitła wyjątkowo obficie, niestety płatki kwiatów już opadają

Dzięki RH zaczyna być kolorowo, chociaż czerwony to mój średnio ulubiony kolor w ogrodzie Jeśli chodzi o strój to mówi się jak jestem na czerwono to znaczy, że w bojowym nastroju

pierisy też czerwienią się młodymi przyrostami

Ogród na 300 metrach kwadratowych 15:20, 09 maj 2013

Do góry
Moja siostra ma swoje ulubione imiona żeńskie: są to Magnolia, Hortensja, Oliwka, Forsycja.
Właśnie się o tym niedawno dowiedziałam i analizuję językowo. A ja mam tylko zdjęcia czarno białe z Powsina z lat 50-ch, 60-ych (znalezione na moim strychu) i plenery tam były - akwarelki też mam.
I dziwi mnie, że on (ogród) wyglądał na plantację tulipanów i innych takich masowych upraw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies