Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 19:56, 29 paź 2015

Do góry
Witaj po przerwie Aga.
Ciebie nie było, ale ogród w tym czasie wypiękniał baardzo.
Podoba mi się uporządkowany przedogródek i klony w czerwieni.

Też mam obwódkę z cisa hilli, przycinałam w sierpniu, żadnych nowych przyrostów nie miał, ale widzę, że powinien się obudzić wiosną.
Tu ma być ogród :) 19:01, 29 paź 2015

Do góry
I jeszcze Nigra, posadzona i od razu przycięta.

Tu ma być ogród :) 18:53, 29 paź 2015

Do góry
Mała zajawka z wrzosowiska

Tu ma być ogród :) 18:50, 29 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Jak Cie znam to to kiedys bedzie niebawem

Jeśli wszystko się dobrze poskłada
Tu ma być ogród :) 18:49, 29 paź 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Pooglądałam obrazki- u Ciebie zawsze rzeczowo ogrodowo drezwka piękne, myślę że jeśli jeszcze nie zaczęły gubić liści to jeszcze mogą się przebarwić, moje przebarwione ale kolorowe liście podziwiam na... trawniku

U mnie rzeczowo - o dziękuję fakt, na pogaduchy nadal czasu mało, sezon się dla mnie jeszcze nie skończył, większość dnia nadal tyram na podwórku

Prawie skończyłam prace przy moim wielkim wrzosowisku, po cichu marzę, że za rok będzie tak piękne jak Twoje
Tu ma być ogród :) 18:44, 29 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Będziemy trzymać kciuki

Tak, trzymajmy za łagodną zimę
Tu ma być ogród :) 18:43, 29 paź 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Edyta ja na chwilę obecną mam 30 szt drzew liściastych, więc on już chyba chce trochę wyhamować. Jeszcze gada, ze za niedługo serby będziemy musieć przycinać - tu też 19 szt do przycinania, a kolejnych 13 serbów posadzonych, ale te już większe będą mogły rosnąć. No i on mówi, że za chwile nie damy rady.

Ale my już inaczej zaglądamy, młodość ma swój entuzjazm

Oj taka ilość to już robi wrażenie - i jedno w tą czy w tą dużej różnicy nie zrobi
A tak serio to oczywiście trzeba liczyć siły na zamiary.
Jak długo masz juz te serby, że niedługo będą kwalifikować się do cięcia?
Moja "przyziemna" :) pasja 18:35, 29 paź 2015

Do góry
Kapitalna ta rabata z berberysami - z daleka w słońcu to musi wyglądać jakby się paliło

Lubię berberysy w jesiennych barwach.
Tu ma być ogród :) 16:37, 29 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nie no, wiem, że ładne i duże, ale jakoś na tej działce mi zmalały

A jeśli chodzi o drzewa w trawniku to ta sytuacja dotyczy tylko ambrowca i tulipanowca, tam gdzie są graby będzie żwirek i kulkowiaska bukszpanowo-cisowe... kiedyś

Jak Cie znam to to kiedys bedzie niebawem
Tu ma być ogród :) 15:25, 29 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
piekny egzeplarz nameirzyłas Edytko, juz go widac w ogrodzie bo spory

Żeby tylko się wszystko przyjęło i przetrwało zimę, bo kilka z tych drzew jest kopane z gruntu.
Tu ma być ogród :) 15:24, 29 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

ja też
cos jak np. magda70 ma na grabowej

A ja planuję przy każdym grabie kulkowisko - to by były dwie takie symetryczne rabaty po bokach ścianki wodnej.
Będę się troszkę inspirować tym zdjęciem:

Tu ma być ogród :) 15:18, 29 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Piekne drzewa.male, chude? Gdzie? Piekne i kolosy.lubie takie duze nasadzenia bo duzo zmieniaja.zazdrszcze pozytywnie.ja monotemetyczna jestem i w nogi grabow dalabym trawy

Nie no, wiem, że ładne i duże, ale jakoś na tej działce mi zmalały

A jeśli chodzi o drzewa w trawniku to ta sytuacja dotyczy tylko ambrowca i tulipanowca, tam gdzie są graby będzie żwirek i kulkowiaska bukszpanowo-cisowe... kiedyś
Tu ma być ogród :) 11:52, 29 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Z chęcią podyskutuję

Ja tam jestem za drzewami bardziej, niż tym pomysłem co to ma Twój mąż, ale faktycznie co do liści to on ma całkowitą rację - na szczęście zawsze można się wspomóc odkurzaczem ogrodowym .

Swojego będę przycinać - takie porady dostałam też ze szkółki - miejmy nadzieję, że takich rozmiarów, jak w podanym linku nigdy nie osiągnie

Edyta ja na chwilę obecną mam 30 szt drzew liściastych, więc on już chyba chce trochę wyhamować. Jeszcze gada, ze za niedługo serby będziemy musieć przycinać - tu też 19 szt do przycinania, a kolejnych 13 serbów posadzonych, ale te już większe będą mogły rosnąć. No i on mówi, że za chwile nie damy rady.

Ale my już inaczej zaglądamy, młodość ma swój entuzjazm
Tu ma być ogród :) 11:00, 29 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

ja??? hahaahah

tak, tak... ja tam wiem, że Ty masz dobre pomysły
Tu ma być ogród :) 10:59, 29 paź 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Piękny egzemplarz. Będziesz go cięła?

Ja u siebie kombinuję, czy wsadzić jeszcze jakies drzewa do mojego dużego ogrodu. Z tyłu działki mam posadzony pas małych serbów i tam myslałam, żeby posadzić przed nimi drzewa, które mogłyby osiągnąć większe rozmiary.
Małżonek niezbyt jest za tą opcją, choć już grujecznika tam posadziłam. Twierdzi, że mamy juz tyle drzew, że nie nadążymy liści grabić i po co nam kolejne, że lepiej te serby zadarnić jakimś jałowcem i zostawić. Ale pod wpływem ogrodowiska chciałoby by się więcej. Więc sama już nie wiem, może u siebie posadze kolumnowego, ale nie wiem, czy on rzeczywiście mniejszy będzie, bo w internecie różnie piszą.
Zastanawiam się, czy przycinanie rzeczywiści pozwoli ograniczyć wielkość drzewa, bo jednak pień i konary będą rosnąć
Mała mi dała fajne porównania:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3191#post_2

a zdjęcie tulipanowca na tej stronie to już mi całkiem daje do myślenia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=36946&start=98

Sorry za takie przemyślenia u Ciebie, ale tak przy kawce sobie z tobą gadam

Z chęcią podyskutuję

Ja tam jestem za drzewami bardziej, niż tym pomysłem co to ma Twój mąż, ale faktycznie co do liści to on ma całkowitą rację - na szczęście zawsze można się wspomóc odkurzaczem ogrodowym .

Swojego będę przycinać - takie porady dostałam też ze szkółki - miejmy nadzieję, że takich rozmiarów, jak w podanym linku nigdy nie osiągnie
Tu ma być ogród :) 10:53, 29 paź 2015

Do góry
bdan napisał(a)

Tak się zastanawiam od czego zależy to przebarwianie się ambrowca, czy mozna mu jakoś pomóc. JA mojego w zeszłym roku kupowałam, w doniczce był całkiem przebarwiony i piękny, a teraz jest zielony

Wczoraj się właśnie wdałam w pogawędkę na ten temat z tym Panem ze szkółki - powiedział, że znaczenie ma wszystko: temperatura, wilgotność, letnia susza, nasłonecznienie, ilość dni pochmurnych, przymrozki, itd...
Rok rokowi nierówny i powiedział, że obserwuje na swoich polach z drzewami, że co roku inaczej się one wybarwiają.
Tu ma być ogród :) 10:48, 29 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja dziś posadziłam róże. Też takie golaski. Jedno wiaderko kompostu do dołka, wymieszałam z ziemią, udeptałam, podlałam i drugim wiaderkiem kompostu wysypałam kopczyk.
Na noc też zamoczyłam we wodzie
Pozdrawiam

Na szczęście też mogę swoim zapodać własny kompost, więc bazę pod dobre rośnięcie powinny mieć zapewnioną.
A Ty oby nie za wcześnie się tak esploatujesz ogrodowo, Iwonko?
Tu ma być ogród :) 10:46, 29 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Tulipanowiec

Piękny egzemplarz. Będziesz go cięła?

Ja u siebie kombinuję, czy wsadzić jeszcze jakies drzewa do mojego dużego ogrodu. Z tyłu działki mam posadzony pas małych serbów i tam myslałam, żeby posadzić przed nimi drzewa, które mogłyby osiągnąć większe rozmiary.
Małżonek niezbyt jest za tą opcją, choć już grujecznika tam posadziłam. Twierdzi, że mamy juz tyle drzew, że nie nadążymy liści grabić i po co nam kolejne, że lepiej te serby zadarnić jakimś jałowcem i zostawić. Ale pod wpływem ogrodowiska chciałoby by się więcej. Więc sama już nie wiem, może u siebie posadze kolumnowego, ale nie wiem, czy on rzeczywiście mniejszy będzie, bo w internecie różnie piszą.
Zastanawiam się, czy przycinanie rzeczywiści pozwoli ograniczyć wielkość drzewa, bo jednak pień i konary będą rosnąć
Mała mi dała fajne porównania:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2438-ogrodnik-mimo-woli-cd?page=3191#post_2

a zdjęcie tulipanowca na tej stronie to już mi całkiem daje do myślenia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=36946&start=98

Sorry za takie przemyślenia u Ciebie, ale tak przy kawce sobie z tobą gadam
Tu ma być ogród :) 10:45, 29 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Na razie tak zostaną, chyba, że kiedyś wymyślę co by tam posadzić, na razie przeszła mi przez głowę lawenda, bo to południowa strona - może podrzucisz jakiś pomysł ?

ja??? hahaahah
Tu ma być ogród :) 10:44, 29 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

sami będziecie robić ?

U nas to niemożliwe, muszę to komuś zlecić - eMuś całkiem nie ten typ co to swoimi rączkami coś wykona i zupełnie nieczasowy.
Za to przy wczorajszym sadzeniu mocno zaangażowany i nawet kopania dziur w trawniku nie przeżywał, co uważam za duuuży postęp
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies