Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjowo 07:44, 16 maj 2020

Do góry
Wracam do tematu hortensji na pniu przed cisami. Rozrysowałam sobie dość nieudolnie tę rabatę i zaznaczyłam 3 hortensje na pniu tak jak pisała Kasia a potwierdziła Ewa.

Duże zielone koła - stare cisy - teraz są przycięte bardziej w prostą ścianę
3 czerwone koła/jaja to hortensje na pniu
1 brązowy punkt to judaszowiec kanadyjski, który na razie jest metrowym, cienkim badylkiem. Załóżmy, ze będzie kiepsko rósł i za jakiś czas będzie miał 5 m wysokości i tyleż samo szerokości w koronie. Czy jego korona i forma raczej wielopienna nie będzie się nachodzić z 1 lub 1+2 hortensją (licząc od tarasu)?

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:24, 16 maj 2020

Do góry
Zielonym do góry... :) 01:33, 16 maj 2020

Do góry
Szanowne kury na włościach:
Zielonym do góry... :) 01:29, 16 maj 2020

Do góry
Nasz wiąz jest od początku robienie ogrodu czyli jakieś 6-7lat, miejscowke ma raczej niesłoneczną, na PN od domu,słońce poznamy popołudniami, ale i tak jest czasem go przypali

System automatycznego nawadniania 01:19, 16 maj 2020

Do góry
Czy jest jakaś możliwość aby tak połączyć 6 sekcji rozdzielacza żeby zmieściły się w skrzynce 67cm?
Kupiłem największą studzienkę jaka jest, nie chcę dwóch bo będę ją miał na małym pasie zieleni, powinienem mieć (albo raczej chcę zrobić) 6 sekcji zraszania i już 3 raz zamawiałem trójniki do kolektora ale niestety większość ma podobną długość (pewnie żeby zawory się nie nachodziły na siebie) i ciężko mi zmieścić 6 zaworów w jednej studzience.
Zna ktoś może jakieś alternatywne układy?

Ewentualnie mogę rozpisać swoje sekcje i może nie ma konieczności robienia aż 6. Wyszło mi tyle, bo w kranie mam 4.4 bara i liczyłem przepływ zraszaczy dla 2.5-3bar ciśnienia - założyłem, że takie będą spadki do ostatniego zraszacza, z tego przepływu wyszła mi ilość sekcji tak żeby nie przekroczyć 60-70% wydajności mojego źródła - 2.25m3/h).
Z moich obliczeń wyszło mi, że będę miał na sekcji dwa zraszacze Rain Bird 5004, nie wiem jaki zapas ciśnienia i przepływu założyć.

Jedyny układ jaki mi przyszedł do głowy to taki jak poniżej, ale jest ciasno, jak będę musiał coś tam zrobić to będzie ciężko, ewentualnie mogę dołożyć czwórnik nad drugim elektrozaworem (zamiast trójnika na początku) i tam wpiąć zasilanie, wtedy zyskam z 3-4cm.

Mam dodatkowe pytanie.
Czy lepsze jest takie połączenie zraszaczy statycznych jak na poniższym schemacie?
- Linia niebieska to rura PE25,
- szary prostokąt rozdzielacz,
- szare kółka zraszacze,
- czerwone linie to rury flex o długości ok. 1.2m.
Czy lepiej nie dawać rury flex a zamiast tego do samego zraszacza podchodzić PE25 montując na końcu kolanko PE25/GZ 1/2" bezpośrednio w zraszaczu?
To obejście domu, ruch tylko pieszy.

Dębowe zakątki 01:06, 16 maj 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jeszcze te wyższe irysy nie rozkwitły.To z tych niższych.
Ale faktycznie, ładnie wyglądają.
A czemu się nie doczekasz ??Doczekasz , doczekasz.
Cierpliwość, to cnota ogrodnika.
Dębolistna szybko rośnie.I wcześnie listki wypuszcza.
Pięknieje z dnia na dzień

Ja niestety nie posiadam cnót ogrodnika
Ale cytrynowe irysy już jakiś czas kwitną, a miały być w parze z fioletowymi. Razem je kupowałam i sadziłam. Jakoś nie chcą razem kwitnąć, choć koło siebie rosną.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:29, 15 maj 2020

Do góry
Witam,
Zauważyłam dziś że nasza budleja ma karbowane liście.
Na pewno coś jej dolega. Czy ktoś z Państwa wie co to
moze byc ? Dziękuję za wszelkie porady.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:24, 15 maj 2020

Do góry
karolccia napisał(a)

Witam, Alino, dziękuję Ci za wszystkie rady. Przesadzamy, tak jak radziłaś, wszystko z koła. Szmaragdy przeniesione pod rabatę przy płocie.
Przed nimi będą te 2 duże kule Danica. Pomiędzy coś posadzę by rozjaśnić ten kąt. Wykorzystam też pomysł z poszerzeniem rabaty od strony wjazdu, zrobimy ją w łuku, tak jak rysowałaś. Żurawki lubię, przesyłam tegoroczne zdjęcie moich ulubionych:

Koło zostaje. Skłaniam się ku pomysłowi, by posadzić tam jedno drzewo i coś zielonego ale nie za dużo, by nie przytłaczało. Przed domem mam 3 brzozy, 1 klon czerwony, 1 miłorząb, 1 grujecznik. Obok domu mam posadzone dwa czerwone buki które prowadzę na żywopłot, by zasłoniły metalową rurę, na której jest antena. Może pomiędzy Szmaragdy a Danicę też posadzić buk i ciąć go by nie miał więcej niż 1,5 m. wysokości?

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Dobry wieczór. Żywopłot z tuj to tło dla roślin. Za chwilę rosnący obok cyprysik nutkajski będzie ogromnym drzewem i zasłoni to, co rośnie za nim. Takie niskie. Wyznacz rabatę, zaplanuj co posadzić i gdzie. Danica na przód. Dosadz trzecią. Chyba tam się zmieści coś jeszcze oprocz buka. Czy ciąć? To zależy od Ciebie. Akurat buki mają taki pokrój, że robiłabym to tylko z konieczności. Może gdzieś uzyskasz cień, żeby zastosować grupę żurawek.
Pozdrawiam
Ogrodowe szaleństwo ... 23:15, 15 maj 2020

Do góry
Mój kawowy zakątek. Jeszcze kawy w nim nie piłam...
Ogrodowe szaleństwo ... 23:12, 15 maj 2020

Do góry
Sasanka kończy kwitnienie
Ogrodowe szaleństwo ... 23:10, 15 maj 2020

Do góry
A to mój pachnący powojnik
Wzgórze chaosu 23:10, 15 maj 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Anitko kalina cudna. Miałam małą kilka lat temu z planem na zrobienie z niej drzewka na pniu, ale ilość mszyc jakie rok w rok miała mnie pokonała. Trudno było je tępić,bo liście zaatakowane mocno się zwijały. No i podziękowałam jej za współpracę. Będę cieszyć nią oczy u Ciebie.

Anitko? Kasieńko ja nie wiedziałam, że tę kalinę tak lubią mszyce. Mam ją na pewno ponad 13 lat. Kiedyś nie miała mszyc. Mam wrażenie, że zimy skutecznie tępiły to dziadostwo. Teraz któryś rok z rzędu jeszcze przed kwiatami zaczynają ja dopadać, ale jeden oprysk wystarcza i jest spokój.
Lubię bardzo te duże kuleczki, z dzieciństwem tak miło mi się kojarzą.

Ogrodowe szaleństwo ... 23:09, 15 maj 2020

Do góry
Narobilam się trochę na działce, popielilam, przesadzalam. Jutro roboty budowlane. Muszę skończyć układanie płyt chodnikowych i budowę "tarasu". Zdjęcia pokażę na koniec.
A to kilka fotek z dzisiaj
Łubin niebawem zakwitnie

Goździki szare też

Kopytnik rozrasta się

Nie pamiętam jak nazywa się ta roslina, ale ładnie kwitnie
Wzgórze chaosu 23:02, 15 maj 2020

Do góry
Wyczytałam u Hani, że dziewczyny przycinają kwiaty, aby liście brunnery były dorodniejsze. Mam dopiero rok te pięknoty, będę wdzięczna za wszelkie rady
Zastanawiam się czy wycinać gałązki przy samej ziemi czy na pewnej wysokości, w sumie na tych łodyżkach oprócz kwiatów jest dużo małych liści...

Szpaler bruner przy brzozach ma u mnie kwiaty na średniej wysokości łodyżkach.

Brunnery przy perukowcu to prawie półmetrowe giganty.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:46, 15 maj 2020

Do góry
Brunery "udają" niezapominajki
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:43, 15 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Czas na porcję zdjęć, bo cośtam porobiłam a nie mam czasu wstawić...

Bloomerang

O jak juz kwitnie romantycznie tylko czemu te noce takie zimne
Moim jeszcze potrzeba trochę czasu...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:41, 15 maj 2020

Do góry
ana_art napisał(a)

Z pytaniem w Twych progach ponownie staję o źródło, gdzie takowe cudnej urody żurawie można nabyć drogą kupna -sprzedaży?
W ogródku emerytki 22:37, 15 maj 2020

Do góry
Pogrzebałam w necie i już wiem, że mój powojnik to nie Madame Baron Veillard.
Piszą, że ma 6 płatków i żółte pylniki, a mój ma zdecydowanie 8 płatków i pylniki w kolorze jak na zdjęciu.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:33, 15 maj 2020

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Ktoś rozpoznaję cóż ona za ona? bo ładna

Kasiu, to Nastrosz Lipowiec
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 22:27, 15 maj 2020

Do góry
Dzisiaj Dzień Polskiej Niezapominajki. To uroczy, majowy kwiatek, cieszący nasze oczy swoją modrością. U mnie w ogrodzie niezapominajki rozsiewają się jak szalone, a ja im na to z zadowoleniem pozwalam.

Podobno W Polsce, w naturze rośnie trzynaście gatunków niezapominajek. Żadna z nich nie nazywa się polska.Jest: leśna, błotna, wczesna, smukła, alpejska, górska, darniowa, pagórkowa, piaskowa, polna, rozłogowa, różnobarwna, skąpokwiatowa.

Ja nie wiem jaką mam ale ...niezapominajki chyba chcą utrafić w mój gust kolorystyczny, bo w tym roku wysiało się bardzo dużo...białych niezapominajek...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies