Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Życie w wiejskim ogrodzie 12:49, 22 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Łopatkę i pazurki, i rudego kota udało mi się upolować, ale tej wiewiórki już nie... miałeś szczęście.
Ciemierniki zjawiskowe
Kiedy pokażesz znowu wszystkie wiosenne donice i co tam ogrodzie porabiasz?
Masz ogród jak z obrazka
Ile skrzyneczek zmajstrowałeś tylko dwie będą?

Ruda z innego źródła, w ubiegłym roku robiłem większe zamówienie na zwierzaki, jeszcze wszystkiego nie pokazywałem.

Donice będą pokazywane na bieżąco, one nigdy nie stoją w tym samym miejscu i będzie ich jeszcze więcej

Prace ogrodowe wstrzymało ochłodzenie, miałem poważne plany na ten weekend ale cóż. Tak, skrzynie tylko dwie, zobaczę jak się będą sprawować a potem zadecyduję czy chcę więcej.

Choroby klonów, klon - Acer 12:47, 22 mar 2020

Do góry
Proszę o pomoc.

mam klona, któremu rok temu przycięłam jedno z rozgałęzień przy ziemi i pokryłam szarą maścią. W tym roku, po zimie zauważyłam, że kora odpada do wysokości 0,5 m nad ziemią (z drugiej strony pnia niż cięcie- strona Pd-Zach), wnętrze pnia jest szarawe a w środku jest pełno małych czarnych robaczków, jak przecinki.
Zrobiłam oprysk na robaczki i gdzieś na szybko przeczytalam, żeby usunąć obumarłą korę i pokryć pastą do roślin.
Niestety zrobiłam to zanim zanlazłam Wasze forum. Nożem zdjęłam dającą się zdjąc korę i pokryłam pastą. Zauważyłam jeszcze, że gdzieniegdzie pod korą są fragmenty jakby pokryte białą watką. To też posmarowałam pastą ogrodniczą z Targetu ( Jest biaława stąd ten kolor na zdj.)
Niestety nie mam zdj. sprzed mojej demolki, ale teraz to wygląda tak. Odcięłam też jedna gałązkę i nie ma tych czarnych mazów.
Czy to verticillium?
CZy jeżeli zaleję ziemie hektolitrami PW, to klon przeżyje , a grzyb w nim zdechnie, czy dalej w kolonie będzie jego siedlisko?
To zamo sie tyczy grzybów Trichoderma, czy jak je zastosuję, to uratuję klon, czy już zawsze będzie chory?

Dwa ogrody 12:46, 22 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Jeszcze raz wrócę do tego pięknie kwitnącego obrzeża miodzio
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:43, 22 mar 2020

Do góry
I jeszcze ciemierniczek

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:42, 22 mar 2020

Do góry
A to moje ostatnie zakupy maleńkie

Życie w wiejskim ogrodzie 12:36, 22 mar 2020

Do góry
Katkak napisał(a)
Przemo, u Ciebie jak zwykle pięknie i z rozmachem. Te kule w misie z kwiatami podbiły moje serce . Aż jęzor z zachwytu wywaliłam

Szklane kule używane są przez Norweskich rybaków w pracy. Bardzo długo ich szukałem ale udało się, dołączyły do nich również metalowe. Taki klimacik stworzyłem na tarasie ...

Zieleń, drewno i antracyt 12:36, 22 mar 2020

Do góry
Za oknem piękne słońce zachęca do wyjścia, ale to tylko złudzenie. Lodowaty wiatr skutecznie uniemożliwia wszelkie działania ogrodowe. Zrobiłam szybki obchód. W skrzyniach zaczynają pojawiać się maleństwa. Szpinak najmniej się boi chłodu.
Nie wytrzymałam i odsadziłam jedną doniczkę bratkami Przed domem nie mam jej gdzie postawić, więc zdobi wejście do drewutni.
A w domu - w końcu wysiałam pomidory i spóźnione karczochy. Z tych drugich pewnie nic nie będzie, powinny pójść do doniczek w lutym.
Pszczelarnia 12:35, 22 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

a potem uchwyciłam słońce.

Ooo Łałł jaki klimat
Zszywkowy ogród marzeń :) 12:33, 22 mar 2020

Do góry
zszywka napisał(a)

O to to chyba podobne do serduszki
Ogród bez reguł 12:29, 22 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Hej

Nad ranem było -2C, teraz jest +2. Myślę, że nie specjalnych strat "w ludziach i sprzęcie" , ale to będzie wiadomo po wizji lokalnej.

Póki co, świeci słońce
Mam nadzieję, że ogrodowe magnolie przetrwały w równie dobrym stanie jak ta balkonowa

Ta Magnolka to wie jak trzymać człowieki w niepewności
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:27, 22 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niedługo zacznę rozwożenie donic z cebulowymi, na razie sobie stoją i czekają aż pokażą kolor

Jeszcze chwilka ,jeszcze momencik
Pszczelarnia 12:24, 22 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten widok szklarni, to jak podróż w czasie. Czysta magia!

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:23, 22 mar 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam pociachany początek od bramy, łącznie z pieleniem drogi do pewnego momentu. Idę i robię wszystko po kolei, łącznie z zasypywaniem nor po nornicach, widzę straty, pougryzane karpy np. gipsówki różowej i tulipanów.

Cieszy bardzo taka wysprzątana na tip top rabata.
Życie w wiejskim ogrodzie 12:20, 22 mar 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)

O, Panie, uklękłam.
Czekałam,czekałam i się doczekałam. Wiedziałam, że mnie nie zawiedziesz i że szczęka opadnie. Jednakże, z powodu choroby, jakikolwiek gwałtowny ruch głową jest niewskazany, więc kolana poszły w ruch.
Nigdy nie pojmę, jak Ty to robisz, że masz tak wymuskane... Tłumaczenia nie pomogą, nie pojmę i już. U mnie nieobrobione i teraz, jak pogoda taka piękna, siedzę w domu. Jednakże powtarzam sobie, że mam czas, jak mantrę i to mi pomaga. Zresztą, biorąc pod uwagę, zaistniałą na świecie sytuację, może niedługo czeka mnie dłuższe rozstanie z pracą, to tego czasu trochę będzie.
Skrzynie bardzo przemyślane. Rozwiązanie z tymi kołkami/palikami na okrycia włókniną/siatką widziałam w GW. i żałowałam, że nie pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu. A przydałoby się teraz...Coś czuję, że nastąpi jeszcze większy rozkwit ogrodów warzywnych, a samowystarczalność w tej kwestii będzie w cenie.

Czekam, aż pokażesz powiększający się ogród warzywny, z rabatami kwiatowymi. Wiesz przecież, ze to mój "konik". Proszę, podeślij namiary na dalie. Z chęcią się skuszę.

Moje tulipany w donicach malutkie, doczekam się kwitnienia w maju może. Chyba za późno je wystawiłam na zewnątrz, ale to mój pierwszy raz, więc się uczę.

Rozgadałam się, więc już milknę (siedzę sama w domu, to nie ma dzioba do kogo otworzyć )
Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie Współczuję choroby, wiem jak to jest bo zazwyczaj o tej porze roku zatoki mnie dopadają i pomimo idealnych warunków pogodowych za oknem i chęci człowiek musi siedzieć w domu. Zdrowie jednak ważniejsze a praca nie zając Obecnie przyszło ochłodzenie więc ogród tak dynamicznie się nie rozwija, można wiele spraw ogrodowych odłożyć na później.

W warzywniku zlikwidowałem poprzeczne alejki trawiaste przez co jest więcej miejsca pod nasadzenia i z urzędu będzie mniej koszenia pod kątami 90 * co mnie ogromnie cieszy.

Oprócz dużej ilości warzyw i wspomnianych owych dalii będzie również sporo kwiatów jednorocznych takich jak kosmosy, cynie, astry. Powstanie mała ,,farma,, kwiatowa która ma zasilić zapotrzebowanie na bukiety w domu i ogrodzie.

Nigdy nie wiadomo jaka będzie zima, swoje donice z tulipanami zawsze chowam bo się boję że zmarzną. W pojemnikach cebulowe bardzo szybko rosną, daj im trochę czasu .

Pozdrawiam gorąco i dużo zdrówka życzę

Zszywkowy ogród marzeń :) 12:17, 22 mar 2020

Do góry
Na końcu przedszkole miesiącznicy

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:16, 22 mar 2020

Do góry
mira napisał(a)

I ta zieleń trawki po lewej. Ach!

Zszywkowy ogród marzeń :) 12:11, 22 mar 2020

Do góry
Melduje że na dzień wczorajszy z kłączy coś wyłazi
Serduszki i jedne piwonie, u reszty coś tam się tworzy pod ziemia na razie 2 doniczki „martwe” ale daje czas przecież dopiero połowa marca

Tak się zastanawiam czy to na pewno serduszka, bo te z zeszłego roku inaczej wyglądają przy startowaniu.. zobaczę co to wyrośnie, bo sadziłam do tych doniczek serduszki hmm ciekawe może zależy od odmiany?
Krokusowy zakątek 12:07, 22 mar 2020

Do góry
Porobiłam dzisiaj troszke świeżych zdjęć ogrodu jak maluch zasypiał w wózku:
Pierwszy żonkil:

Przedogródek

Lewa strona domu:

Standardowi ogrodowi prześladowcy depczący mi zawsze po piętach - niby całkiem dzikie kaczki, a przesiadują juz 3 czy czwarty rok w ogrodzie i żądają chleba - próbowaliśmy z różnymi kaczymi zdrowymi pokarmami - plują. Któregoś dnia karmiłam dziecko a te dopominały się o jedzenie kwacząc na tarasie i hak nie dostały bo byłam zajęta - to wlazły na środek salonu. Potem eis spłoszyły i było troszkę mniej wesoło - ja sama w tym momencie z 3 miesięcznym noworodkiem na rękach i fruwające po domu kaczki

A tak dla odmiany ciemierniki - kwitną juz kilka miesięcy

I na koniec cudem odratowany, posadzony z okazji narodzin córci ostrokrzew- w zeszłym roku strasznie zaatakowała go jakaś choroba grzybowa ale dał radę

Nasz przydomowy ogródek 12:05, 22 mar 2020

Do góry
Dzięki Haniu za wpis i pozdrowienia. Zwalony orzech pewnie trochę poleży, bo strach
koło niego działać w obecnym czasie. gadają że w powietrzu wirusa nie ma ale lepiej na zimne dmuchać. poniżej tegoroczne krokuski.

Życie w wiejskim ogrodzie 12:03, 22 mar 2020

Do góry
asica napisał(a)
Dawno się nie odzywałam, chociaż zaglądałam . Podsumowanie sezonu - rewelacja. Wiosna chyba najpiękniejsza jest w Twoim ogrodzie.

Uwielbiam każdą porę roku ale wiosna zawsze jest wyjątkowa, po zimie czekamy na pierwsze kolory, cieplejsze dni i śpiew ptaków.

Moje wczorajsze zakupy z myślą o doniczkach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies