Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

kasia1 07:48, 11 cze 2020

Haniu, akcja z miskantem dodaje nadziei, bo mam ich sporo i na razie odsuwam myśl o odmładzaniu
KasiaBawaria 09:58, 11 cze 2020

Swoej perukowce tez wycielam Tak pieknie rosly a potem dopadlo je chorobsko.
Pieknie masz, milo sobie posiedziec i poogladac zdjecia
Gosiek33 11:46, 11 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A co z nimi nie tak?
Jeśli koniecznie musisz je wyciąć, to zacznij od sekatora.
Najpierw najdrobniejsze gałązki.
Potem dwuręczny sekator do grubszych gałęzi, Zostaw sobie kikutki ok. 30-40 cm.
Na końcu łopata. Piła i sekator. Powolutku.

Sekatorem cięłam w zeszłym roku i małym i dużym. Więcej nie dam rady. Jak liście nie odbiją, piłą elektryczną go zetnę.
Gruszka_na_w... 19:58, 11 cze 2020

kasia1 napisał(a)
Haniu, akcja z miskantem dodaje nadziei, bo mam ich sporo i na razie odsuwam myśl o odmładzaniu

U innych miskantów nie zauważyłam łysienia w środku, a rosną już ładnych kilka lat.
Ten był niefortunnie usytuowany- na spadku.
W razie gdyby jednak, doszło u Ciebie do konieczności, to pamiętaj, że najlepiej to czynić po wielodniowych, obfitych opadach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:15, 11 cze 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Swoej perukowce tez wycielam Tak pieknie rosly a potem dopadlo je chorobsko.
Pieknie masz, milo sobie posiedziec i poogladac zdjecia

Kasiu, Ty zawsze pamiętasz, aby zostawić dobre słowo.

Ławeczka do posiedzenia- cienista

Z 15 lat temu dostałam w prezencie sadzonkę bordowolistnego perukowca. Na ROD-owską działkę się nie nadawał. Wsadziłam go pod blokiem . Panowie koszący trawę wielokrotnie go przycinali. Kiedy kupiliśmy działkę budowlaną, wykopałam go z niefortunnej miejscówki i posadziłam jako element żywopłotu. Podczas zimowego cięcia wycinam jedną najstarszą gałąź i ewentualnie jakieś krzyżujące gałązki. Glina to nie jest jego ulubiona gleba, ale od 7 lat rośnie zdrowo. Nie lubię go tylko w okresie "peruczkowania", bardzo ponuro z nimi wygląda.

Odwdzięcza się jesienią. To jeden z piękniej przebarwiających się krzewów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:19, 11 cze 2020

Gosiek33 napisał(a)

Sekatorem cięłam w zeszłym roku i małym i dużym. Więcej nie dam rady. Jak liście nie odbiją, piłą elektryczną go zetnę.

Byłam u Ciebie, widziałam zdjęcie. Wycięłabym te chore gałęzie, bo widać, że wypuszcza ładne, młode gałęzie. On szybko rośnie. za dwa lata znowu będzie okazały.

Perukowce nie lubią takiego typowego cięcia w formie skracania gałęzi. Lepiej jest wyciąć gałąź przy ziemi.
Gruszka_na_w... 20:46, 11 cze 2020

W nocy znowu padało. Do wczesnego popołudnia po niebie plątały się kłębiaste chmury, zza których czasami wychodziło słońce. Termometr dobił do 25 stopni. Miałam już w głowie wizje popołudniowego relaksu ogrodowego. Z wizji wyszły nici, bo zaczęło padać.
Jasnota w roli osłony różanych stópek.

Ten cienisty zakątek spiął mi się w miarę dobrze.

Nie do końca zadowolona jestem z nasadzeń na cypelku. To tzw. trudne miejsce. Wiosną jest w słońcu, latem w suchym cieniu. Widoczne z 3 stron. Pewnie trzeba pomyśleć nad kolejną korektą i wyjątkowo w tym miejscu skupić się nad ujednoliceniem nasadzeń.
Próbowałam tu wcisnąć i rośliny do cienia, i do słońca. Za dużo jest odmian traw.

To takie specyficzne miejsce, bo w porównaniu z resztą tej długiej rabaty, sporo tu bylin.

Gosiek33 20:55, 11 cze 2020

Po to masz ogród by przesadzać

Jasnota pięknie się u Ciebie rozwija. Moją po raz trzeci przesadzam. Nie mogę znaleźć optymalnej miejscówki.

Perukowca dziabnę nisko jak radzisz
Basia_KRK 22:31, 12 cze 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A ten orlik wysiał się idealnie w środku różanego krzaczka. Kulturalnie kończy kwitnienie, bo róża Comte de Chambord sygnalizuje, ze nadchodzi jej pora na występ.

Lato w pełni! Mam pytanie o orlika, bo pierwszy raz posadziłam u mnie w ogrodzie, i nie wiem czy liście mu zanikają i trzeba coś zaplanować na to miejsce?
Gruszka_na_w... 22:50, 12 cze 2020

Basia_KRK napisał(a)

Lato w pełni! Mam pytanie o orlika, bo pierwszy raz posadziłam u mnie w ogrodzie, i nie wiem czy liście mu zanikają i trzeba coś zaplanować na to miejsce?

Trzyma liście do jesieni. One się zachowują podobnie do liści piwonii. Mają takie delikatne jesienne przebarwienia. Zanikają na zimę, ale wiosna szybko startują.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies