Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:41, 01 lip 2015

Do góry
W czerwcu było już tak:

A to dzisiejsze widoki. Nadal brak trawnika, żwirek czeka na wyłożenie kostki przy garażu - nie wiem, kiedy to nastąpi, bo skarbonka pusta.:

Ogródek Iwony 22:40, 01 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Iwonko, czy pod bukiem to trzmielina? Mogłabyś zrobić jej zdjęcia? Moja się właśnie ukorzeniła i planuję zrobić coś podobnego.

Karolu, pokażę ci od początku tą rabatę.
W poszukiwaniu zdjęć doznałam szoku. Najpierw był marzec i planowanie rabaty.

W kwietniu pierwsze nasadzenia takich sadzonek:

Efekt nasadzeń - rabatka czekała jeszcze na stipę, która rosła jeszcze w doniczce. Poucinałam wystające gałązki i wsadziłam pomiędzy ukorzenione sadzonki, aby zagęścić dywanik z nadzieją, że podlewane się ukorzenią, zanim uschną. Wszystkie się przyjęły. W tle rozpoczęła się przebudowa gospodarczego, stąd te deski w planie.

W maju dosadziłam stipę , a trzmielina zaczęła przybierać ładnego koloru.

Pod koniec maja pierwsze pielenie.

Ogródek Iwony 22:07, 01 lip 2015

Do góry
Małgosiu, gdyby to była łatwość łączenia roślin, mój ogród byłby taki piękny już od lat. Tymczasem trafienie na Ogrodowisko sprawiło, ze sobie uświadomiłam, jaki mój ogród jest niedoskonały. Dziś patrzyłam podczas podlewania na mój ogród i stwierdziłam, ze jak trafię kiedyś do nieba, to chciałabym być tam pomocnikiem ogrodnika. Zobacz sama:
Tak było:
1 czerwca 2014 / naprawdę taka data jest na fotkach /

Tak jest dziś:
1 lipca 2015 / gdyby nie fotki, sama bym nie uwierzyła /

Mój ogród pod górkę... 21:04, 01 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Fajne ujęcie na pietwszej fotce. Bardzo soczyście.
Kasiu, możesz opisać, co jest na drugiej fotce?
Różyczki śliczne. Jeśli wysyłkowo kupowałaś, poproszę o namiary.

Na drugiej fotce po lewej brązowe trawki nn, tuja Miriam, żurawki Marmalde, za kulkami tujowymi widać Ice dance, nad nimi kiścień, u góry za żurawkami hortensje Polar Bear. Za huśtawką buksy, w ich tle kosmosy, których z takiej odległości nie widać, miskanty Variegatus a za nimi żywopłocik z cisów Hicksi
Pomiędzy kiścieniami a hortkami jest jeszcze stipa arundinacea, ale na zdjęciu jej nie widać.

Róże kupione w Chrzanowie. Dzięki Iwonko, miło mi, że Ci się różyczki podobają

Mój ogród pod górkę... 20:43, 01 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Moje kocurki i w tle już prawie dobry trawnik

Fajne ujęcie na pietwszej fotce. Bardzo soczyście.
Kasiu, możesz opisać, co jest na drugiej fotce?
Różyczki śliczne. Jeśli wysyłkowo kupowałaś, poproszę o namiary.
Ogródek Ewy 20:33, 01 lip 2015

Do góry
Jutro będę zatem próbować. Dzięki
Ogródek Ewy 09:40, 01 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U mnie też walczę z mszycami. Ostatnio wywar z pokrzywy nic im nie zrobił. Na różach zielone małpy się panoszą, jakby chciały je żywcem pożreć.

Woda z domieszką octu u mnie podziałała, zielone małpy z róży zniknęły
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:56, 01 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)
Cholercia, po co mi to było .....!!
Trzeba było zostawić wszędzie klepisko i chaszcze

Olu, po mojej przerwie nadrabiałam 20 stron tekstu. Szkoda, że psiaki ci niszczą. Faktem jest, że robią to na zasadzie " kota nie ma, myszy grasują" . Jeszcze razem wpadają na głupsze pomysly. Mimo trudnych momentów masz bardzo ładnie. Trawka ładnie urosła. Nie doczytałam, co to za śliczna róża?
Pozdrawiam.
Ogród tworzony z pasją 22:59, 30 cze 2015

Do góry
Karol, wczoraj kupowałam rozchodnik o bordowych łodyżkach. Zwróciłam uwagę, ze był w nim jeden stary, zeszłoroczny kikut i pięć młodych tegorocznych przyrostów. Podejrzewam, ze twój na tej zasadzie się rozrośnie
Ogródek Iwony 22:50, 30 cze 2015

Do góry
Jutro Karolu zrobię specjalne fotki dla ciebie
Ogródek Ewy 22:49, 30 cze 2015

Do góry
U mnie też walczę z mszycami. Ostatnio wywar z pokrzywy nic im nie zrobił. Na różach zielone małpy się panoszą, jakby chciały je żywcem pożreć.
Kosolkowa Pasja 22:45, 30 cze 2015

Do góry
Olu, masz niesamowicie sporo róż.
Obornik na rabatkach dobrze zrobi roślinkom. Najlepsze, co mogłaś tam sypnąć.
Ogródek Iwony 22:31, 30 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, te lilie są z B, takie małe, nie wiem, co to za odmiana. Mam je drugi rok.

Niestety tych orient dużych nie kupiłam w tym roku. I bardzo żałuję Mam wprawdzie kilka z zeszłego roku na innej rabacie, ale też jeszcze nie kwitną. Na dodatek miały być białe, a są łososiowe

Iwonko, czy pod bukiem to trzmielina? Mogłabyś zrobić jej zdjęcia? Moja się właśnie ukorzeniła i planuję zrobić coś podobnego.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:30, 30 cze 2015

Do góry
Ja Aniu też typuję na bodziszka.
Teraz możesz częściej fotki pstrykać
Ogródek Iwony 22:22, 30 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Kawa o poranku najlepiej smakuje a ogród jak piszesz ma najcudowniejsze kolory Moja pierwsza kawa na tarasie a właściwie na szerokich stopniach

Aniu, kawka musiała pysznie smakować. Teraz będziesz miała więcej czasu na doglądanie ogrodu
Ogródek Iwony 22:20, 30 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

To wyobraź sobie, jak wiozłam nowego wiąza - nawet nie było nikogo do trzymania gałązek, a jego "liściasta glowa" wisiała tuż pod lusterkiem wstecznym. Mina policjantów na pasie obok, gdy stałam na światłach, bezcenna

Zakupy już posadzone?

Ha, ha
Ciekawe, czy policjanci lubią roślinki ?
Kasiu, część roślinek posadziłam, część czeka. Nie wiem, czy już mogę wysadzić brzozę, bo potrzebne mi jest dojście jeszcze, jakbym chciała budować ściankę wodną. Może brzoza postoi jeszcze w donicy? Brakuje mi cegieł do ścianki.
Sama bym teraz drzewka nie kupowała, ale to był prezent, który miałam sobie wybrać.
Ogródek Iwony 22:16, 30 cze 2015

Do góry
Mira napisał(a)

Będziesz przesadzać te różyczki gdzie indziej?

Mireczko, kombinuję nad miejscem dla róż angielskich. Tych, co mają mnóstwo płatków. W zeszłym roku wcale mi się takie nie podobały, a teraz bardzo bym takie chciał.
Pisząc te posty, wpadłam na myśl, ze na żółtej rabacie są cztery Beroliny, które mnie nie zachwycają. Może tamtym zmienić miejscówkę, a te zostawić w spokoju? Głośno myślę.
Przy kąciku grillowym, który dopiero małymi krokami tworzymy, między placykiem a garażem będzie mała rabatka do zagospodarowania: 2,30 x 1,10. Myślałam, żeby tam przenieść różyczki. To byłoby jesienią. Teraz musi się zrodzić koncepcja.
Ogródek Iwony 22:10, 30 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Tak szybciutko w przeplocie, ale muszę powiedzieć, że efekt ognistej rabaty wyszedł Ci cudnie, jeszcze dodać tam jeżówki Hot Papaya i Secrest Lust lub inną pomarańczową i do końca roku efekt się utrzyma

W zeszłym roku uległem Marzenkowym purpurom i mam 5 sztuk, już mnie zdążyły zachwycić a są niewielkie, ale te Twoje to też niezły pokaz dają, cudnie się tam wpasowały

Łuki, dziękuję za podpowiedź o jeżówkach. Zapisałam sobie. Wysyłkowo nie będę w tym roku zamawiać, ale jeśli trafię w szkółce, to sobie kupię.
Muszę pooglądac twoje róże.
Moje gusta chyba się zmieniają. E-Mowi też. Rok temu cieszyliśmy się z jakichkolwiek róż. W tym roku Montana dają pokaz, a nam się marzą takie, co mają mnóstwo płatków. Złota rybka miałaby z nami robotę
Ogródek Iwony 21:59, 30 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

rabatka niczego sobie) u mnie jakoś miejscówki nie mogę na nie znaleźć..muszę pomyśleć żeby koło altany i zachwycać się przy kawce

Na tarasie pijemy poranną kawkę, potem tu jest za mocne słońce, a parasol przy wietrze nie zdaje egzaminu. Porankiem oczy cieszymy energetycznymi kolorami. Fajnie się patrzy o poranku na róże, miskanty i ciurkadełko.
To dobry pomysł mieć ulubioną rabatkę w kąciku kawowym.
Ogródek Iwony 21:50, 30 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)
wpadnij do mnie...wstawiłam lepsze foty z berberysami..

Ewa, byłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies