Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Ewy

Ogródek Ewy

Nallar 20:59, 30 cze 2015

Katkak napisał(a)

Ewcia nawet nie mów. Z mszycami też walczę. W jednym miejscu padły, to znów pokazują się na innych roślinach. Żeby nie było za pięknie to jeszcze moje pysznogłówki i przetaczniki złapały mączniaka. Chucham, dmucham na te roślinki, a i tak jak nie urok to sraczka .

O mączniaku który do Ciebie zawitał czytałam, u mnie na dzień dzisiejszy go nie ma ale znając moje kulawe szczęście to przywędruje.
Chwilami ręce opadają ale co byśmy robiły gdyby nie było tego wszystkiego co trzeba zwalczać, pryskać, plewić? Tak przynajmniej coś się dzieje.
A tak na serio to ten rok jest wyjątkowy pod względem plag. U mnie jest tyle chrabąszczy że oczy chcą powybijać (larw będzie mnogo) Za chwilę pojawią się komary i z wieczornego siedzenia na werandzie też nici.
No ponarzekałam, użaliłam się jest mi lżej.
Widziałaś mamę ostóżkę? kobita do nieba chciała ale się złamała.

Katkak 21:02, 30 cze 2015

O rety, faktycznie chyba do nieba chciała, jak fasola z bajki . U mnie komary niestety już gryzą.
Nallar 21:57, 30 cze 2015

Katkak napisał(a)
O rety, faktycznie chyba do nieba chciała, jak fasola z bajki . U mnie komary niestety już gryzą.

Ostrózka wylatuje z tej rabaty, zdecydowanie tam nie pasuje, rośnie jak zwariowana a jej kwiaty zamieniają się w kije hokejowe.
Komarów jeszcze nie ma ale mrówek jest tak dużo że kuprem na trawie nie usiądziesz.
Iwk4 22:49, 30 cze 2015

U mnie też walczę z mszycami. Ostatnio wywar z pokrzywy nic im nie zrobił. Na różach zielone małpy się panoszą, jakby chciały je żywcem pożreć.
Nallar 09:40, 01 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
U mnie też walczę z mszycami. Ostatnio wywar z pokrzywy nic im nie zrobił. Na różach zielone małpy się panoszą, jakby chciały je żywcem pożreć.

Woda z domieszką octu u mnie podziałała, zielone małpy z róży zniknęły
Iwk4 20:33, 01 lip 2015

Jutro będę zatem próbować. Dzięki
bozga 21:59, 02 lip 2015

Ciekawy sposób z tym octem, tego jeszcze nie słyszałam
Nallar 22:03, 02 lip 2015

bozga napisał(a)
Ciekawy sposób z tym octem, tego jeszcze nie słyszałam

Najciekawsze jest to ze karate (na mszyce) pryskałam dwa razy i robale zawsze wracały a po wodzie z octem nie wróciły.
Bogdzia 22:22, 02 lip 2015

Nallar napisał(a)

Najciekawsze jest to ze karate (na mszyce) pryskałam dwa razy i robale zawsze wracały a po wodzie z octem nie wróciły.

Czyli sposób dobry .Ostróżka strasznie wielka.Pozdrówka.
Nallar 22:36, 02 lip 2015

Bogdzia napisał(a)

Czyli sposób dobry .Ostróżka strasznie wielka.Pozdrówka.

Ostróżka oszalała, wygląda jak siedem nieszczęść.Muszę jej koniecznie zmienić miejsce.
Czasem stare "domowe" sposoby walki ze szkodnikami okazują się lepsze niż nowości za które trzeba płacić nie małe pieniądze.