Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:31, 26 lut 2020

Do góry
Chyba jeszcze jednak nie....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:58, 26 lut 2020

Do góry
Cześć.
Jeśli można to i ja poproszę o radę w założeniu rabat co do ich kształtu oraz roślin jakie posadzić. Bardzo podobają mi się kule z bukszpanów, tuje formowane, cyprysiki, sosny (kosodrzewina złota), jałowce, trawy (konwalnik, miskant) oraz wszelkiego rodzaju drzewka i krzewy szczepione na pniu.
Wrzucam zdjęcia jak to obecnie wygląda oraz rzut z góry z wymiarami.
Dookoła działki przy ogrodzeniu jako żywopłot zamierzam posadzić grab ale to na jesień.
Zapatruję się na zimozielone rabaty aczkolwiek wszelkie propozycje mile widziane.
Zwracam się w stronę punktowych nasadzeń pozostawiających trochę przestrzeni, gęsto zarośnięte rabaty jakoś mi nie podchodzą.
Np. coś w tym stylu

tak to wygląda

jedyne co obecnie rośnie poza trawą to bukszpan jako murek w drewnianej donicy zasłniający taras.

Poniżej wymiary i to jak wstępnie widzę poprowadzenie rabat.
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:13, 26 lut 2020

Do góry
Wszystkiego najlepszego w dniu imienin Miro
Samych pomyślności.
Ogród bez reguł 12:21, 26 lut 2020

Do góry
Taaa… Tutaj łan kamasji, u Basilikum las śnieżycy wiosennej...
Pomarzyć - piękna rzecz...

Kamasji jeszcze nie mam. Śnieżycę wiosenną Leucojum vernum mam - może nie morze ani nie las, ale jak kwitnie, też się nią zachwycam. I mam też śnieżniki lśniące Chionodoxa luciliae - coś tam mam

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:13, 26 lut 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Piękne ciemierniki ☺ roboty macie dużo i to w skali makro,ale na pewno będzie pieknie ☺ pozdrawiam!

Jolu no tylko to mnie trzyma, ze iedys pieknie bedzie, bo teraz to strach przez okno wygladac

Haniu widzialam Twoja wiosne i wcale nie zla jest.

Kasiu straszne z tymi mysliwymi. U nas chyba jakies terminy sa. A raz w roku jest polowanie z nagonka ale wtedy to wszystko oznaczone i kazdy wie, ze do lasu sie nie idzie, pozatym to bezpiecznie sie czuje.

Bylam dzis w Bad Birnbach i po drodze ogladnelam jeda rabate i tam narcyzy juz takie paki maja, moje jeszcze w lesie. o i kolo buchka tokolorka chyba w tym roku nic nie bedzie przez ta wode, zeby tylko buczek mi nie przepadl.

Dzis krokusowo

Zieleń, drewno i antracyt 12:04, 26 lut 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Pod grujecznikiem mam Tulipany turkiestańskie i Szachownice lisie grono.
Te pierwsze mi się wysiały a drugie podwoiły ilość. Strasznie się cieszę, bo bardzo mi tam pasują

Koniec spaceru

Też mam takie szczypiorki ale od tulipanów tarda
Pozwalam im się wysiewac a wręcz im w tym pomagam

Zazdraszczam takiego spaceru po ogrodzie w ciągu dnia...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:40, 26 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proszę bardzo

no super

powalila mnie ilosc donic, ja jeszcze nie jetem gotowa na duzo, choc mi sie podoba ale kilka mam
Jak feniks z popiołów 11:16, 26 lut 2020

Do góry
wypadałoby uwiecznić jak oczar czaruje
Podwórkowa rehabilitacja 10:41, 26 lut 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Dodatkowo jest bardzo fotogeniczny i uwielbiają go pszczoły.

Bardzo efektownie wygląda
Zakręcony ogród 10:23, 26 lut 2020

Do góry

Dziewczyny kochane dziś przyjdą dodatkowe 3 szt hortensji VF na nigrową.
Mają uzupełnić 4 szt które już tam rosną (zaznaczyłam na różowo gdzie rosną ):

Czy powinny rosnąć w wachlarzu pomiędzy nigrami ? Czy dosadzić z tyłu w najszerszym miejscu ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:02, 26 lut 2020

Do góry

Moim zdaniem trzeba tak zrobić. I moim zdaniem powinnaś zmienić ławkę na ładniejszą. Plus jakaś super wypasiona donica po prawej z buchającą kompozycją. Moim zadaniem trzeba złagodzić ten dach wystający drzewem, które go zasłoni, jakby przywróci równowagę. Da poczucie intymności nieco.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:57, 26 lut 2020

Do góry

Dziewczyny jeszcze tylko podpytam. Przy wejściu planuję posadzić 3 kulki może cisowe, pod sadzone penisetum, stopą, swierzbnicą macedonska, jeżówką ale czy to nie mam za mało roślin "zimozielonych"? Co ew dołożyć, na tą moją południową rabatę?
Buziaki

Chodzi o 1 zdjęcie?

Anda napisał(a)
Widzę burzę mózgów
Faceci to jakoś dziwnie lubią trawniki. No dobra, moja propozycja

Ławeczka między oknami w placyku. Rabata przy podjeździe mniejsza. Zaokrągliłam rabatę po drugiej stronie placyku, bo takie faliste linie wg mnie gorzej wyglądają od owalnych.
Szmaragdowy Zakątek 08:45, 26 lut 2020

Do góry
Obiecane doniesienia z frontu walki z wełnowcem.
Tak było….

….tak jest teraz

Pełen sukces! Moja palma uratowana …chyba !
Myślę, że wełnowiec zginął śmiercią tragiczną.
W ciągu ostatnich 3 tygodni, nie zaobserwowano jakichkolwiek grup przestępczych tudzież niepożądanych oznak życia !!!
Zielony zakątek z Antonówką 00:10, 26 lut 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Puk, puk Aniu
Jak tam lubelska wiosna już jest ??
Coś już w ogrodzie działasz ??

Witaj Aniu Nic nie działam w ogrodzie, bo glina nasiąknięta aż strach wchodzić w rabaty, mam zamiar zrobić pierwsze opryski ale każdego dnia pada, jak nie w nocy to w dzień.
Wiosna już się pokazała, oprócz przebiśniegów zakwitła kępka przylaszczek, tylko ta, która najbardziej wystawiona jest do słoneczka, te w cieniu jeszcze śpią, kiełkują cebulowe, kilka paproci pięknie zieleni się po deszczu, stokrotka ma pąk kwiatowy, kilka host wystawiło grube kły ...

Zamierzam założyć drugi wątek zielono-wnętrzarski, ale jeszcze nie wiem gdzie i jak to zrobić, poczytam, popatrzę, może coś z tego wyjdzie

Taka mała zajawka może się uda ...

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 00:00, 26 lut 2020

Do góry
effka napisał(a)
Dziewczynki, masakra z tym cięciem. Strasznie wolno mi szło, zaledwie dwie rabaty, Ta duża ze zdjęcia i malutka podokienna z kilkoma hakonkami. Na też dużej najwięcej czasu zajęły mi Red i Green Barony. Już wolę ciąć wielkie kępy miskantów...

Hej Pani!
A Ty norzyc elektrycznych nie masz?
Koniecznie zamów sobie na najbliższe urodziny! To mus jest!
Sałatka pokrzywowa 23:04, 25 lut 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)

Zawsze, po zrzuceniu zdjęć z aparatu, wychodzą bohaterowie drugiego planu - nie wiem co to się tam walało, a o płot oparte resztki furtki i czegoś, po czym piął się kiedyś powojnik, w każdym razie tło mogłoby być piękniejsze.

Są na to sposoby, widzisz róznicę?

Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 23:02, 25 lut 2020

Do góry
Po zasianiu

Latem

Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 22:53, 25 lut 2020

Do góry
My robimy różnie, najpierw robimy krawędź nieco dalej, a potem docinamy jak trawnik już zgęstnieje. Na krawędź kładziemy deskę gdy proste linie i do deski dosiewamy, wtedy nasion nie naleci poza krawędź.

W jaki sposób wyznaczyć owale? Na oko i poprawki, żeby było doskonale. Dla niewprawionych wąż ogrodniczy.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 25 lut 2020

Do góry
kasiek napisał(a)

A usiadłaś na kosiarce w sklepie?

Basilikum napisał(a)
i to byl ich blad, to by byl hit tej czesci programu

Proszę bardzo

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 25 lut 2020

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies