Klony to znane drzewa, ale ta odmiana ma wyjątkowy kolor liści. Nie trzeba pytać czy sobie poradzi, tylko czy odpowiednio wykopiesz dołek, zaprawisz kompostem, aby miał na start. Potem poradzi, jak się mocno zakorzeni.
Sprawdzić stan gleby, zakładam, że nie ma szmaty? Jeśli jest - usunąć. Niech korzenie oddychają. Za mokro w glebie nie może być.
Podsypać próchnicą, oberwać brązowe listki i wszelkie zmienione, białe połówki.
Obciąc gołe patyczki. Tam gdzie odbija z patyczków - zostawić oczywiście. Tylko martwe puste patyki poczyścić.
Poczekać na cieplejsze dni.
Ten łysy bukszpan zapewne miał grzyba Cylidrocladium buxixcola - on jest bardzo groźny, przenosi się z kropelkami wody, albo podczas cięcia, na ostrzach nożyc.
Ale widać, że odbija, więc prawdopodobnie choroba się zatrzymała i bukszpan powoli się zabuduje. Wbrew pozorom bukszpan może mocno i zjawiskowo wyglądać na piachu, niż gdy się o niego zbytnio dba.
Zwinięte listki to objaw żerowania miodówki bukszpanowej, ale w zeszłym roku.Ona się pokazuje w maju i wtedy trzeba pryskać, choćby Mospilanem, teraz nie, bo nie ma czego pryskać. Jak zobaczysz jakby kłębuszki waty - wtedy pryskaj.
Na Cylidrocladium zapomniałam co teraz jest dopuszczone Mirage + Topsin, obejrzyj ten wątek, Mazan podawał tutaj czym pryskać.
W maju na poczatku florovit dolistnie lub doglebowo polać, lub możesz podsypać ewentualnie zamiast tego - Azofoską i rozmieszać z glebą, podlać. Ruszy i się zabuduje.
Mam pytanie, skąd masz zdjęcia, czy są Twojego autorstwa?
Pierwsze - trzmielina oskrzydlona - bez wątpienia. Drugie nie wiem, bo to stworzona forma, nienaturalna, drzewo wielopniowe, ale żeby je rozpoznać trzeba by zobaczyć liście, a liści nie widać. Po pokroju nie da się bo pokrój jest wykreowany ręką i sekatorem przez człowieka.
No patrz, chciałam podlinkować do artykułu o orlikach, a tu artykułu brak Znaczy muszę napisać.
Kremowe i białe orliki znakomicie wyglądają z paprociami, geranium np. niebieskim, serduszkami okazałymi - białymi.
Niebieskie orliki, ciemne ładnie wyglądają z ostróżkami w odmiennym odcieniu niebieskiego, np. jasnym niebieskim. Naparstnicami białymi, jarzmiankami, bodziszkami także niebieskimi lub białymi.
Dla wszystkich orlików proponuję łubiny, oczywiście inne orliki, Telima grandiflora o zielonych kwiatostanach, uniwersalna, irysy, peonie.
Czarne orliki wręcz zjawisko mają się z Anthriscus sylvestris 'Ravenswing', a do tego białe czosnki. Zestawienie bajkowe, jakby Zbyszek powiedział "miodzio".
No patrz, chciałam podlinkować do artykułu o orlikach, a tu artykułu brak Znaczy muszę napisać.
Kremowe i białe orliki znakomicie wyglądają z paprociami, geranium np. niebieskim, serduszkami okazałymi - białymi.
Niebieskie orliki, ciemne ładnie wyglądają z ostróżkami w odmiennym odcieniu niebieskiego, np. jasnym niebieskim. Naparstnicami białymi, jarzmiankami, bodziszkami także niebieskimi lub białymi.
Dla wszystkich orlików proponuję łubiny, oczywiście inne orliki, Telima grandiflora o zielonych kwiatostanach, uniwersalna, irysy, peonie.
Czarne orliki wręcz zjawisko mają się z Anthriscus sylvestris 'Ravenswing', a do tego białe czosnki. Zestawienie bajkowe, jakby Zbyszek powiedział "miodzio".