Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Dla odmiany czas na zmiany... 11:23, 10 lip 2012

Do góry
beta napisał(a)
na szczęście praca krótka bo ok 30 str, więc chyba dam radę

Ja bym nie dała rady właśnie dlatego, że ma być krótka Nie umiem krótko. No nie umiem, i już Na maturze z polskiego napisałam na 13 stron, co matematyk będący w komisji skwitował tak: "tej uczennicy należy się dwója" Przerażona jeszcze bardziej niż wcześniej (bo wszak człek na maturze przerażony był nieustannie) zapytałam - za co? Matematyk z kamienną twarzą: "Za znęcanie się nad nauczycielem"
A moja praca magisterska miała 174 strony Nijak nie dało rady napisać mniej
Całkiem szczerze - zazdroszczę innym umiejętnosci zwięzłego formułowania myśli. To naprawdę jest trudne.

Trzymaj się i pisz Te upały nie pomagają w takiej umysłowej pracy, ale dasz radę
Będę zaglądać i odpytywać z postępów.
Mój mały raj na ziemi :) 11:08, 10 lip 2012

Do góry
Anula, pospacerowałam po Twoim ogrodzie z rana Pięknie masz, no nie znajduję słów
Przekleiłam do mojego wątku zdjęcia Twojej różanki - dla pamięci, jako inspirację.
Mam nadziję, że nie masz mi tego za złe?
Żródło pochodzenia - czyli jej właściciela, czyli Ciebie, a także jej projektanta - czyli Danusię - wskazazując oczywiście
W Gąszczu u Tess 11:01, 10 lip 2012

Do góry
Wklejam w swoim wątku (dla pamięci) inspirację - różanka z ogrodu Anuli_wn:

Jest przepiękna Projekt Danusi, dla porządku dodam.
Milin amerykański - Campsis radicans 10:46, 10 lip 2012

Do góry
Milin, oprócz wielu pozytywnych aspektów, ma dwie cechy mnie pozytywne
Po pierwsze - podczas kwitnienia bardzo "śmieci" - opadające przekwitłe kwiatostany trzeba usuwać lub polubić (u mnie rosnie przy placyku, więc trzeba usuwać).
Po drugie - dość silnie usiłuje zaistnieć w innych częściach ogrodu. Nie rozsiewa się, wypuszcza podziemne odłogi. Można sobie z tym poradzić, ja to nawet lubie, bo co roku mam dzięki temu sporo nowych sadzonek, którymi obdzielam wszystkich krewnych i znajomych.
Milin amerykański - Campsis radicans 22:53, 09 lip 2012

Do góry
Pochwalę się i ja moim milinem Ma co najmniej -naście lat. Zdjęcia z dnia dzisiejszego.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:38, 09 lip 2012

Do góry
Sebku, przyjmij i ode mnie najserdeczniejsze życzenia.
I kwiatuszek dla Ciebie:
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:38, 09 lip 2012

Do góry
Przybiegłam się przywitać Witajcie wszyscy Ogrodomaniacy
Wprawdzie nie jestem już całkiem nowa na forum (piszę od jakiegoś czasu, choć staż w porównaniu z innymi króciutki mam. Ale jak tylko dziś zauważyłam, że dołożono zakładkę "Powitania" (na marginesie: bardzo cenna inicjatywa i bardzo potrzebna) - witam się z tymi wszystkimi, których ogrodów jeszcze nie zwiedzałam i z tymi wszystkimi, u których jeszcze nie pisałam

Krótko o mnie: kobieta, w wieku, którego się już nie ujawnia
Wszystkie ogrody uwielbiam Wszystkie mi sie podobają: i te uporządkowane, i te nieco "zapuszczone", i nowoczesne, i tradycyjne. Wszystkie rośliny chciałabym mieć (wiem, już wiem, że nie można mieć wszystkiego). Praca w moim ogrodzie jest "lekiem na całe zło".
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 21:37, 09 lip 2012

Do góry
Ten wątek służy nam do przedstawiania się. Mówimy tu o swoich pasjach, jakie rośliny nam się najbardziej podobają, jak trafiliśmy na Ogrodowisko i o wszystkim, co nam leży na sercu.

Jeśli zakładamy swój wątek, prosimy o link do niego, a jeśli nie to może kiedyś ??

Tess mnie uprzedziła, ale mam nadzieję że mi wybaczy zmianę tytułu i mój wpis na początku, bowiem wypada mi napisać pierwszy post.

Z założenia miał to być tylko jeden wątek, ale niekoniecznie, może będzie potrzeba zakładania innych? Pokaże czas.

A więc w imieniu zespołu Ogrodowiska witam więc wszystkich ogrodowo zakręconych, którzy do nas trafili.

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 19:42, 09 lip 2012

Do góry
Obiecałam Ci fotki paproci, przepraszam, że dość długo to trwało, ale ponieważ był weekend, byłam w wekeendowym (letniskowym) ogrodzie

Tu pióropusznik strusi:

Widzisz, jakie ma już podeschnięte liście? A rośnie w cieniu.

A tu narecznica (nie wiem, jaka). Też z mojego ogrodu.

Ten egzemplarz narecznicy jest dość duży, ma pewnie z 10 lat (jak wszystko u mnie). Sadzonka byłaby mała w znaczeniu szerokości/objętości, i nieco niższa.
W Gąszczu u Tess 15:45, 09 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ozz, dzięki za instruktaż i cenne uwagi dotyczące kolorystyki nasadzeń i ich

to chyba znów wizje mnie poniosły...

będzie dobrze - sadź
W Gąszczu u Tess 14:52, 09 lip 2012

Do góry
Ozz, dzięki za instruktaż i cenne uwagi dotyczące kolorystyki nasadzeń i ich wpływu na perspektywę

Nie zamierzałam przy tej trawce posadzić bordową żurawkę. Pisząc o ciemnej (w tej kompozycji) miałam na myśli taką jakąś bardzo ciemną, zliżoną do czarni widziałam już takie. To chyba nie byłby zbyt duży kontrast?

Ewcia dzięki za wsparcie psychiczne. Podtrzymuje mnie na duchu świadomość posiadania tożsamych problemów
W Gąszczu u Tess 22:10, 06 lip 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Ewciu, no własnie rozmyślam

Ja też
W Gąszczu u Tess 15:25, 06 lip 2012

Do góry
Ewciu, no własnie rozmyślam
W Gąszczu u Tess 15:24, 06 lip 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
No w sumie myślałam, że część tego, część tego, ale pomysł z połączeniem jeszcze lepszy

Może być też np. wokół Penduli trawa, wokół thui hosta i się zazębiają na jednym odcinku np.:

tylko ładniejsze żółtawe trawy dobrać, a dalej jeszcze żurawkami można pojechać podobnie

Ozz, wybieram trawki, pomóż, pliis

Czy lepsza będzie Hakonechloa 'All Gold' czy Hakonechloa macra "Aureola"?
Pierwsza wolniej rośnie, ale jest mniej żółta (tak przynajmniej wyczytałam w artykule Danusi). I chyba nie łączyłabym jej z hostami, tylko z ciemną żurawką. Albo z kopytnikiem (jako tło) i paprocią, np. Athyrium (wietlica) 'Pewter Lace'.

W Gąszczu u Tess 14:47, 06 lip 2012

Do góry
EwaG pokazuje bardzo fajne fotki-inspiracje
To teraz Tess bedziesz miala nad czym rozmyślac
Ogródek z psem 11:19, 06 lip 2012

Do góry
Co to za trawki przy furtce?
Ogródek z psem 11:18, 06 lip 2012

Do góry
Beka, wpadłam zobaczyć jak postępy prac, a tu taka niespodzianka! Skończone, i to jak!
Zamurowało mnie. Cudnie! Pięknie! Fantastycznie. No brak mi przymiotników.

Elegancja - to przede wszystkim. Gratulacje za konsekwencję.
I już zapomnij o okrągłościach
Idę oglądać jeszcze raz. No piękne po prostu.

W Gąszczu u Tess 10:55, 06 lip 2012

Do góry
Nadal poszukuję inspiracji do mojego ogrodu. Pogdlądam to tu, to tam.

Dzięki EwieG zobaczyłam to:
http://www.houzz.com/photos/138201/Romantic-Tarrytown-Terrace-eclectic-landscape-new-york

Bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba. Cały ten ogródek bardzo mi się podoba.

I już wiem, że dereń mi się podoba. Rozjaśniłby moje ciemniejsze zakątki. Jego można ciąć, prawda?

Podoba mi się też to:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/105-kompozycje-z-trawami-w-roli-glownej?page=2 (trzecie zdjęcie od dołu, tylko zamiast Anabelki - Lamelight)

Pomysły na wejście do ogródka-przedogródek 10:48, 06 lip 2012

Do góry
EwaG napisał(a)
Zerknij tu

http://www.houzz.com/photos/138201/Romantic-Tarrytown-Terrace-eclectic-landscape-new-york

Tylko trzy rodzaje roślin (ta trzecia to po środku hortensja dębolistna) a jaki efekt.

O matko! To też piekne jest. Ja już mam mętlik w głowie. Tyle rozwiązań, i wszystkie piękne, i wszystkie mogę też zastosować u siebie. Co wybrać?

Ewcia, Ty widzę, z tych mniej cierpliwych jesteś?
W Gąszczu u Tess 10:09, 06 lip 2012

Do góry
OK
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies