Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 19:23, 19 lut 2020

Do góry
anpi napisał(a)
Agatko Perowskie masz imponujące,nie mówiąc już o liliach,jeżówkach i innych pięknościach lata. Ale się chce już tej różnorodności.O tej porze roku chyba podwójnie zachwycają te kolorki,bo tak do nich tęskno.Tyle miesięcy tej "burości" Choć u Ciebie ratują jeszcze te różnorodne formy zimozielonych!!!
Ty masz sporo Pastellek, jak ty je tniesz? Zajrzysz do mnie,dałam zdjęcia z pytaniem!?

Dziękuję, aż się sama dziwię że na tych piaskach chcą rosnąć. Trochę im pomagam, raz nawozu naturalnego lub nie podsypię .., trochę podleję..
i się jakoś trzymają

Nie mam jakiegoś wyszukanego sposobu cięcia róż. Na grubych łodygach tnę wyżej (3,4) oczka. Na cieńszych (1,2). Zwracam również uwagę na ułożenie przyszłych gałązek.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:14, 19 lut 2020

Do góry
Pamiętajcie o ogrodach 19:00, 19 lut 2020

Do góry
Jak sie modrzewie zazielenią i funkie wyjdą to będzie dobrze.

Bronisława Ostrowska

Byłam w sadzie porankiem w przedwiośnie:
Wkoło dzieci różowe od biegu
Rwały pierwiosnki spod śniegu
I pieściły je, gwarząc radośnie,
że to w śniegu stulone tak rośnie...

Pamiętasz lata dziecinne? Przeszłość umarłą?...
Pod kloszem starej serwantki sztywne bukiety...
Na tle kominka skroń siwa... spłowiałe karło...
W nieśmiertelniki ustrojmy przeszłość umarłą!

A kiedy ćmy wieczorem o szyby łopocą,
A serce pierś rozrywa niespokojnym biciem -
Czy wiesz, co mały świerszczyk gra w kominie nocą?
Czy wiesz, że to bez ciebie życie nie jest życiem?
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:58, 19 lut 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
rok 2019...

Zawsze jak widzę takie piękne rabaty rozchodnikowe to przypomina mi się rabata Zety Pamiętasz?

Z zachwytem obejrzałam zmiany i gratuluję Monik wspaniałego ogrodu
Sałatka pokrzywowa 18:44, 19 lut 2020

Do góry
Jabłonka to Red Sentinel, później jabłuszka robią się całkiem czerwone i zdobią całą zimę.
Widać ją na tym zdjęciu, tuż za nawłocią, nie mogę chwilowo wrzucić innego zdjęcia, bo moja chmura jest offline i nie mam pojęcia jak ją namówić do kontaktu !???

W samym słońcu 18:43, 19 lut 2020

Do góry
Kasia, czy tak myslala o tych Pissardi u mnie?. Wzdłuż siatki od wschodniej strony będzie płot lamelowy szary, na rysunku zaznaczyłam 9 tuj które posadziłam, ale na pewno nr 7,8,9 mogę śmiało przesadzić, inne też. Mam sąsiadów od których mogłabym się odgrodzić bo jesteśmy na widoku i tam mogłabym je dać, słaba ziemią tam,ale dałyby radę.

Jak dalej zaplanować nasadzenia tam?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:41, 19 lut 2020

Do góry
Wszystko wycięte i posprzatane

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:41, 19 lut 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)

Wiolu, to zdjęcie chyba jest już trochę nieaktualne, czy możesz powiedzieć, w jakiej odległości masz tutaj rozmieszczone rośliny i jaka odmiana jeżówek tu rośnie?

Oj tak nieaktualna
Ciężko mi powiedzieć o odległościach...ale z tego co pamiętam to rabata miała ok.2,5 m głębokości, 5 m szer.
Derenie co ok.1,30 m
Buksy co 1 m
I jak widać pomiędzy buksami hakone a z tyłu Red baron i liatry i jeżówki Raspberry truffle
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:36, 19 lut 2020

Do góry
Uratowałam 2 metrowe rodki które ktoś wyrzucił za ogrodzenie. Nie wiem czy uda sie je odratować bo nie wiem ile tak siedziały poza gruntem serce pękało i musiałam je zabrać. Dzieki nim zrobiłam rodkową aleję do domku narzędziowego
To te bidusie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:32, 19 lut 2020

Do góry
Była też pierwsza kawa w tym sezonie w ogrodzie.

Pierwsze odkurzanie

I pierwsze grabienie.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 19 lut 2020

Do góry
W sobotę uda mi się wyciąć wszystkie trawy w pierwszym ogrodzie.

Niestety dzień wcześniej stare nożyce do cięcia zakończyły swój żywot i na szybko potrzebowałam nowych. Dobrze, że akurat przytrafilo się to w Walentynki to eM miał ułatwione zadanie

Księżycowy... 18:17, 19 lut 2020

Do góry

W ogrodzie rozpoczęłam porządki od długiej rabaty od południa. Poszły pod sekator hortensje, trawy i byliny. Przy okazji plewię i wzruszam ziemię. Pogoda mi nie sprzyja. Jak tylko mam wolne, to albo wygoni mnie w końcu wiatr, albo deszcz. Nie mogę jej skończyć, a miałam w planie zrobić to dzisiaj.
Przy czyszczeniu od razu odnajduję a to krokusy,a to wyłażące narcyzy lub tulipany.

Najgorsza jest ilość suszu z traw, która trafia do kompostownika, a jeszcze wcześniej,która trzeba jakoś rozdrobnić.
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:08, 19 lut 2020

Do góry

Wiolu, to zdjęcie chyba jest już trochę nieaktualne, czy możesz powiedzieć, w jakiej odległości masz tutaj rozmieszczone rośliny i jaka odmiana jeżówek tu rośnie?
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:04, 19 lut 2020

Do góry

Ładnie mi ranniki wzeszły w japońcu sadzone w ubiegłym roku
Księżycowy... 18:01, 19 lut 2020

Do góry

Ciemierniki sobie kwitną, zwieszając z pewną taką nieśmiałością główki ( przy okazji wydając multum siewek), a ja sobie działam powoli ogrodowo.

Wysiałam już wszystkie papryki, a potem cebule, por i seler. Dzisiaj zauważyłam pierwsze wschody papryk, zajęło więc to tym najszybszym dwa tygodnie. Teraz kolejno będę wysiewać kapustne, a następnie pomidory.
Moja działka na Dębowym Lesie 17:57, 19 lut 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
u ciebie zawsze cudownie kwiatowo
teraz brakuje takich fotek - człowiek tego łaknie

Dziękuję Dominiczko.
Mi tych kolorów bardzo brakuje.
Chyba w jakieś przesilenie zimowo( której nie było de facto ) bure popadłam.

Juk już na tej rabacie nie ma.Na jesieni je przesadziłam.
W ich miejsce poszły 2 trawy ML

Moja działka na Dębowym Lesie 17:38, 19 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Aniu, a nie kłócą Ci cię mikołajki z liliowcami? w sensie wody - bo mikołajki wolą mniej, a liliowce raczej więcej...?

Jakoś nie.
Może dlatego,że tą jedną du za rabatę z liliowcami traktuję trochę po macoszemu i mniej ją podlewam.
Liliowce też dają radę.To wytrzymałe roślinki.

Ale mam też liliowce posadzone w rożne miejsca i z różnymi roślinami.

Moja działka na Dębowym Lesie 17:30, 19 lut 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Masz taki mix kolorów i cudnie to wygląda, ja zawsze się boję i staram się dobierać kolorystycznie rabaty, widzę jednak że taka mieszana rabata wygląda prześlicznie

Podziwiam różnorodność lilii i liliowców. Ja długo broniłam się przed nimi, szczególnie przed liliowcami, denerwowały mnie wielkie kępy liści, ale zaczynam się do nich przekonywać.W zeszłym sezonie kupiłam dwa a w poporzednim też dwa liliowce. Poza tym mam silnie rozrastające się Stella D'Oro. Nie wiem co zrobić bo karpy bardzo się rozrastają a kwiatów nie za dużo.

Dziękuję..
Ja jestem może taka nie poprawna ogrodniczka bo ja lubię różne kolory i kolorowo.
Lilii już mam sporo.
Ale jeszcze kilka dokupię.
A liliowców mam chyba więcej.Te młode rozkręcają się z roku na rok.
No cóż, trzema akceptować, jak nie kwitną, czy przekwitną..To fakt, tylko liście pozostają.
Ale w ogrodzie są różne rabaty i różne rośliny
Ja mam Stellę D'Oro dopiero od jesieni.To jeszcze nie rozrosły się.
Widziałam gdzieś obwódki ze Stelli.
A swoim może coś na kwitnienie podsyp. może będą ładniejsze ?
A jak za dużo.
To na pewno ktoś się chętny znajdzie na nie.

Tą lilię muszę wiosną przesadzić, bo hortensja dębolistna jeszcze trochę i ją pochłonie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:25, 19 lut 2020

Do góry
Byłam też w bardzo eleganckim ogrodzie różanym. Podobno powstał na piasku, a prezentuje się cudownie. Takiej ilości kwitnących róż zgromadzonych w jednym miejscu nigdy nie widziałam. Elegancko przycięte bukszpany wyznaczały granice wylewających się kwiatów z rabat. Zapisałam sobie nazwy niektórych róż i sporo kupiłam( mam ich już 80 sztuk), czy doczekam się takich pięknych okazów na mojej piaszczystej ziemi? Nie sądzę, panujące susze i mały zasób wody w studni ogranicza moje zapędy do podlewania.

Moja działka na Dębowym Lesie 17:14, 19 lut 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
To prawda! Zdjęcia- mistrzostwo świata!

Dzięku
Kawa napisał(a)
śliczne te Twoje liliowce ale to już nie raz pisałam
czekam na twój kolorowy ogród

Dziękuję bardzo za te miłe komplemenciki
Jeszcze trochę do tych kolorowych ogrodów.
I będziemy ponownie cieszyć się nowymi kwitnieniami w nowym sezonie.
Wiosna już u niektórych jest.Wiosna lutowa.
U mnie jeszcze kolorów nie ma.
To trochę wspominek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies